Hlavní obsah

Pět mýtů o cvičení během těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy se během těhotenství musí potýkat s různými druhy omezení. Zatímco některá z nich jsou nevyhnutelná pro zdraví miminka, jiná již byla vědci vyvrácena. Mnoho z těchto mýtů se týká také cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cvičení je pro většinu lidí důležitou součástí života. Přesto se pohybu v těhotenství většina žen bojí. Lékaři se přitom shodují na tom, že pakliže je těhotenství bezproblémové, není důvod se obávat.

Podle American College of Obstetricians and Gynecologists má dokonce cvičení během těhotenství za následek nižší výskyt předčasných porodů, preeklampsie, těhotenského diabetu a dalších onemocnění. Níže odborníci sdílejí největší mýty, které se týkají těhotenství a fitness.

Mýtus č. 1: Cvičení je nebezpečné pro vás nebo vaše dítě

„Stále je tu tolik strachu, který vnímám jako nedostatek vzdělání ze strany profesionálů i matek, ať už jsou těhotné poprvé, nebo popáté,“ říká Brooke Catesová, generální ředitelka a zakladatelka fitness aplikace The Bloom Method.

Během těhotenství uběhla téměř pět tisíc kilometrů, s dvojčaty v břiše zvládla i ultramaraton

Děti

„Nejen, že je to bezpečné, ale je to také extrémně prospěšné. Díky pravidelnému pohybu můžete předejít komplikacím a lépe se připravit na porod. Samozřejmě ale existují případy, kdy lékaři cvičení nedoporučují, zejména pokud se potýkáte s vzácnými onemocněními,“ dodává Catesová pro Huffington Post.

Pokud jste byla před těhotenstvím zvyklá dodržovat určitý fitness plán, poraďte se se svým lékařem, jestli je zdravé v něm pokračovat.

Mýtus č. 2: Vaše srdeční frekvence by měla zůstat pod 140 údery za minutu

„Jeden z velkých mýtů je, že vaše srdeční frekvence by při cvičení v těhotenství neměla překročit 140 tepů za minutu. Toto doporučení je ve skutečnosti desítky let stále nepotvrzené,“ říká Jessie Mundellová, prenatální a postnatální fitness trenérka.

„Místo toho, abyste se řídila určitou tepovou frekvencí, která se může lišit v závislosti na osobě a její fyzické zdatnosti, řiďte se podle míry vnímané námahy neboli RPE. Ze začátku to může být těžké, ale věřte, že pochopení vašeho RPE může být dobrý způsob, jak zjistit, jak na tom vaše tělo je,“ říká Mundellová.

Nejste v tom samy, těhotenství a mateřství je často na palici

Po mateřských stopách

„Ideální je držet se v hodnotách 6 až 7 RPE na stupnici od 1 do 10. Přičemž stupnici si nastavujete samy. To znamená, že 1 je pro vás naprosto žádná námaha a 10 opravdové vypětí,“ radí Mundellová.

Mýtus č. 3: Běhání a skákání je nebezpečné

„Pro zdravou ženu, která si prochází těhotenstvím bez komplikací, je běh nebo pohyb, který vyžaduje skákání, bezpečný,“ říká Mundellová.

„Vždy poslouchejte své tělo, pokud je vám běh příjemný, není důvod se ho vzdávat. Pokud je tomu naopak nebo cítíte tlak v břiše či pánevním dnu, měly byste s tímto cvičením přestat.“

Jako vždy platí, že vše závisí na daném člověku. Je opravdu důležité poslouchat své tělo a s nikým se nesrovnávat. Konkrétní typ pohybu pak můžete prodiskutovat se svým lékařem.

Mýtus č. 4: Není bezpečné pokračovat ve cvičení stejným způsobem jako před těhotenstvím

Mnoho žen věří, že jakmile otěhotní, musí přestat cvičit tak, jak byly zvyklé, řekla Catesová. Pravdou ale je, že pokud milujete třeba CrossFit (kombinace různých cvičení), můžete i nadále chodit do své posilovny a účastnit se cvičení, které tak dobře znáte.

Stačí upravit pohyby nebo svůj cvičební plán. Ideální je poradit se s trenérem, který je školený na to, aby vám nabídl nejrůznější alternativy k vašim oblíbeným cvikům.

Mýtus č. 5: Pokud jste před těhotenstvím necvičila, není bezpečné začít

Dalším mýtem je, že těhotné ženy by neměly během těhotenství začínat s žádnými novými aktivitami nebo cvičením. „Pokud jste před těhotenstvím necvičila, můžete začít v kterémkoli trimestru těhotenství,“ naopak nabádá Mundellová.

Pokud máte od svého lékaře povolenku, není žádný problém začít se cvičením, zejména pokud se jedná o mírné druhy aktivit, jako je jóga. Celkově vzato je cvičení v těhotenství cenné a může pomoci posílit vaše tělo na další cestu a zároveň snížit stres, který můžete pociťovat, když procházíte těhotenstvím.

Je důležité, abyste se svým lékařem otevřeně mluvila o svých cvičebních návycích během těhotenství a držela se dál od jakéhokoli cvičení, které váš lékař považuje za nevhodné pro vás a vaše dítě.

Těhotenská móda podle zpěvačky Rihanny

Styl

Cvičení v těhotenství má blahodárný vliv na plíce plodu

Děti

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám