Hlavní obsah

Cvičení v těhotenství má blahodárný vliv na plíce plodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie odhalila pozitivní vliv cvičení u těhotných žen na zdraví jejich dítěte. Podle vědců pomáhá pravidelný pohyb dětem vyvinout silnější plíce a odvrátit astma.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení v těhotenství může být prospěšné pro plod.

Článek

Výsledky studie, kterou provedli vědci z univerzity v norském Oslu, odhalily, že děti žen, které v těhotenství málo cvičily, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost špatné funkce plic. Výzkum probíhal na základě dat od 800 žen a jejich dětí ve věku tří měsíců.

Funkce plic kojenců byla hodnocena na základě měření dýchací aktivity u klidných bdělých kojenců pomocí obličejové masky, která zaznamenávala proud a objem vdechovaného a vydechovaného vzduchu.

Výsledky ukázaly, že děti, které se narodily málo aktivním matkám, měly dvojnásobné riziko zhoršené plicní funkce než děti, které se narodily fyzicky aktivním ženám.

Jak strava ženy ovlivňuje těhotenství a zdraví dítěte

Děti

„Předchozí studie ukázaly, že jedinci s nízkou plicní funkcí v dětství mají vyšší riziko astmatu a jiných obstrukčních plicních chorob. To znamená, že pokud by fyzická aktivita během těhotenství mohla snížit riziko poškození funkce plic kojenců, byl by to jednoduchý a levný způsob, jak zlepšit respirační zdraví našich potomků,” říká vedoucí studie, doktorka Hrefna Katrin Gudmundsdottirová pro Daily Mail.

Profesor Jonathan Grigg, vedoucí dětské respirační a environmentální medicíny na londýnské univerzitě Queen Mary, dodává: „O tom, jak je důležité, aby nastávající matky zůstávaly fyzicky zdatné a aktivní, víme již mnoho. Mnohem méně se ale ví o dopadu fyzické aktivity v těhotenství na zdraví plodu. Tato studie nabízí fascinující odhalení, že zvýšená fyzická aktivita matek je spojena s lepší funkcí plic u jejich dětí.”

Národní zdravotní služba ve Velké Británii proto naléhavě vyzývá nastávající matky, aby pokračovaly v běžné denní fyzické aktivitě a cvičení tak dlouho, dokud jim to zdraví dovolí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zdraví plodu je potřeba zkoumat včas

Průměrný věk žen, které v ČR porodí své první dítě, překročil loni 30 roků a stále stoupá. Se stoupajícím věkem maminek roste i riziko různých komplikací. Je...

Výběr článků

Načítám