Hlavní obsah

Nejste v tom samy, těhotenství a mateřství je často na palici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tereza Maroušková alias Nas*aná máma se věnuje na svém blogu a v knihách tématům spojeným s mateřstvím. Dělá to však s osobitým humorem a s patřičnou porcí nadsázky. Když byla poprvé v očekávání, hledala literaturu, která by jí pomohla smířit se s tím, že neprožívá nejkrásnější období v životě ženy natolik krásně, jak bývá znázorňováno. Rozhodla se tedy založit blog, a pomoct tak sobě i jiným ženám vytvořit prostor, kde je v pořádku si postěžovat a také se upřímně zasmát.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • O úskalích psaní s nekorektním humorem (6:49)
  • Krátké ukázky z Tereziných knih (14:50)
  • Jak našlapovat, když píšete o kontroverzních tématech (21:53)
  • Kam se Tereza posunula od první knihy (34:05)

Podle Terezy jsou ženy před početím mystifikovány vyobrazením těhotenství na sociálních sítích, ve filmech a brožurami v čekárně gynekologie. Realita pak je mnohdy odlišná. Svoje první těhotenství přirovnává k silné několikaměsíční kocovině. Když tenkrát sháněla literaturu, která by jejímu utrpení trochu odlehčila, nic moc nesehnala. A tak založila blog se svérázným názvem „Nas*aná máma“.

Prostřednictvím vlastních příběhů se na blogu snaží přibližovat svůj pohled na mateřský svět, aby v prostoru plném pozitivity nastolila jakýsi balanc. Projekt kolem sebe vytvořil velmi rychle početnou komunitu žen, kterým je blízký Terezin nekorektní humor. Zároveň tam samy chodí pro vzájemné sdílení a pochopení. Momentálně má Tereza na sociálních sítích více než 65 tisíc příznivců.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Tereza tvrdí, že po prvním porodu vnímala jako balzám pro duši, i když šla jen ven s košem nebo se sběrem do tříděných popelnic. Už po pár týdnech doma jí velice chyběla vlastní svoboda. Cítila se izolovaná a ventilovala to skrze své příspěvky na blogu, kde zpočátku přispívala anonymně. Svého muže ve svých textech označuje za zploditele a nebojí se otevírat ani témata, o kterých se moc nemluví. Muž ji v psaní podporuje a prý mu ani nevadí, že je jejich soukromí veřejně propíráno.

V rozhovoru Tereza také zmiňuje momentální situaci na sítích a mateřských profilech, kde se v poslední době děje takový malý nešvar. Dnes totiž zřejmě stačí, aby člověk porodil dítě , a hned se stává specialistou na výchovu dětí. Naštěstí se už začínají ozývat odborníci a uvádějí věci na pravou míru, ačkoli mají zatím slabší hlas než mnozí samozvaní specialisté z řad maminek.

Tereza o sobě píše, že je bojovnice za práva matek „nematek“ a zakladatelka hnutí odloučení mozku od placenty. Přiznává, že miluje nekorektní humor, a přála by si, aby na něj byl i nadále ve společnosti prostor. Právě vydává druhou knihu. Doufá, že čtenářky svou upřímností osloví a pobaví. Byla by ráda, aby si další maminky uvědomovaly, že v tom nejsou samy a že ne vždy je všechno protkáno duhou a jednorožci.

Celé povídání si poslechněte v audio přehrávači v úvodu článku. Všechny epizody najdete také v podcastových aplikacích.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám