Hlavní obsah

Osvojte si ekologické návyky ve vaší kuchyni a ušetřete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržitelnost je slovo, které je v naší společnosti skloňováno čím dál tím častěji. Dá se praktikovat v podstatě v každé sféře našeho žití. Pokud se i vy chcete vyhnout plýtvání a zároveň ušetřit rodinný rozpočet, začít můžete kde jinde než v kuchyni.

Foto: Profimedia.cz

Cesta za udržitelností nemusí být složitá.

Článek

1. Nezavrhujte zbytky

Při vaření vzniká často mnoho odpadu v podobě nejrůznějších odřezků a slupek. Snažte se tyto zeleninové části shromažďovat a udělat z nich základ na vývar. Získáte tak tekutinu plnou vitamínů, která se hodí do řady pokrmů.

Zbytky, které se nedají zužitkovat při vaření, se pak snažte kompostovat na zahradě nebo pomocí skladného kompostéru do bytu.

2. Vyklízejte ledničku

Mnoho lidí nedokáže správně hospodařit s potravinami v ledničce. V první řadě je potřeba potraviny skladovat podle data spotřeby.

Vyhraďte si například jeden šuplík nebo polici, kam budete ukládat věci, kterým končí doba trvanlivosti.

Trvanlivost potravin nicméně můžete také prodloužit, a to pomocí vakuování potravin.

Oblíbené potraviny s malou ekologickou stopou

Zdraví

V případě, že je vaše lednice plná trvanlivých výrobků, najděte si na internetu recepty, které s nimi počítají.

3. Plánujte více, nakupujte méně

Dříve než půjdete nakoupit, udělejte si inventář věcí, které máte v lednici i v mrazáku. Následně si naplánujte, jaká jídla budete v týdnu vařit a sepište si jednotlivé produkty, které k tomu potřebujete.

Díky tomu získáte organizovaný a přehledný seznam, se kterým budou nákupy o mnoho snesitelnější, navíc se vyhnete zbytečnému utrácení.

Hydrogeoložka Bára Topinková: Z vany plné vody mám výčitky

Styl

4. Udržujte vše na očích

Jedním ze způsobů, jak využít jídlo, které máte, a vyhnout se plýtvání, je ukládat zbytky potravin a další přísady do sklenic. „Neprůhledné nádoby totiž vybízejí k tomu, že brzo zapomeneme, co v nich je.

To platí jak pro produkty na lince, tak pro ty, které jsou ve spíži. Stejný přístup ostatně platí i v profesionální kuchyni. Na každé nádobě je napsaná surovina a datum spotřeby,“ říká zero-waste šéfkuchařka Anne-Marie Bonneauová pro Huffington Post.

Reklama

Související články

Tajemství dokonalého svařáku

Svařené víno je symbolem Vánoc, ale i celého zimního období. Jak si připravit jeho nejlepší verzi v pohodlí vašeho domova?

Výběr článků

Načítám