Článek
Presovaný bůček s jablky a fíky, batát, cider velouté
INGREDIENCE
Bůček
- 2 kg vepřového boku
 - 1 kg cibule
 - 500 g jablek Granny Smith
 - 200 g fíků
 - 600 g (ml) jablečného cideru
 - 30 g bobkových listů
 - 20 g nového koření
 - 3 g hřebíčku
 - sůl
 
Velouté
- 200 g másla
 - 100 g hladké mouky
 - výpek z bůčku
 - muškátový oříšek
 
Pečený batát
- 2 kg batátů
 - olivový olej
 - rozmarýn nebo tymián
 - sůl
 
POSTUP:
- Maso: Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, jablka a fíky společně s kořením dejte do pekáče.
 - Maso osolte, položte na směs a zalijte ciderem. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a přiklopené pečte 4 hodiny.
 - Poté bůček vyndejte na mísu, zatižte ho (třeba hrncem vody) a nechte v lednici nejméně 2 hodiny.
 - Odležený bůček vyndejte a rozdělte na porce, nařežte kůži, opečte kůží dolů dokřupava na pánvi a dejte prohřát do trouby.
 - Velouté: Výpek z bůčku vyduste a přeceďte, aby zbyla čistá šťáva. V rendlíku rozpusťte máslo a přimíchejte mouku, zapražte na jíšku. Zalijte výpekem a provařte, případně ještě podlijte.
 - Přidejte trošku muškátového oříšku, ale pozor, je velice aromatický.
 - Pečený batát: Umyté, osušené batáty položte na alobal, pokapejte olivovým olejem, osolte a přidejte bylinky. Zabalte a pečte v troubě na 180 °C 35 min., doměkka, ne do rozvaření.
 - Hotové nechte chvilku chladnout, poté je oloupejte a nakrájejte na kolečka.
 - Před podáváním kolečka na pánvi zprudka opečte. Doporučuji vyložit pánev pečicím papírem.
 
Trhané hovězí s Bao Buns s koriandrem a šípkovou majonézou

INGREDIENCE
Maso
- 1 kg zadního hovězího (kližka, spodní šál, osso bucco)
 - 2 lžičky sladké papriky
 - 2 lžičky římského kmínu
 - 2 lžičky mletého koriandru
 - 1 lžička mleté skořice
 - 1 lžička cayenského pepře
 - 1 lžička mořské soli
 - 2 lžíce melasy nebo 1 jablko na kostičky
 - 2 šalotky nakrájené na jemné kostičky
 - 3 stroužky česneku drcené
 - 2 lžíce oleje
 
Knedlíčky Bao Buns
- 120 g teplé vody
 - 175 g teplého mléka
 - 20 g čerstvého droždí
 - 14 g cukru krystal
 - 22 g rozpuštěného másla
 - 440 g hladké mouky
 - 1 g prášku do pečiva
 - 2 g soli
 - olej na pomazání
 
K podávání
- majonéza rozmíchaná se šípkovou marmeládou a limetou
 - nať koriandru
 - zelenina (okurka, mrkev, jarní cibulka, feferonky)
 
POSTUP:
- Maso sous-vide: Předehřejte vodní lázeň na 83 °C.
 - Maso nakrájejte na silnější plátky a se zbývajícími přísadami zavakuujte do sáčků. Ponořte do lázně na 18 hodin.
 - Maso vyndejte a vidličkou natrhejte. Šťávu zredukujte na třetinu a smíchejte s masem.
 - Maso tradiční postup: Plátky hovězího okořeňte a orestujte na rozpáleném oleji.
 - Přidejte všechny přísady, 250 ml teplé vody a duste pomalu pod pokličkou doměkka (pět šest hodin).
 - Průběžně kontrolujte a popřípadě podlijte. Hotové maso natrhejte vidličkou a vraťte do omáčky. K přípravě se výborně hodí i pomalý hrnec.
 - Bao Buns: Z droždí, trochy cukru, mouky a teplého mléka připravte kvásek. Smíchejte suché ingredience, přidejte zbylé mléko a vzešlý kvásek. V robotu těsto zamíchejte.
 - Pak postupně přidávejte změklé máslo. Hněťte 10 min.
 - Těsto nechte v teple vykynout, asi hodinu. Poté ho vyválejte a z placky silné 1 cm vykrájejte hrdlem sklenice o průměru 8 cm placičky a potřete je olejem.
 - Placičky přehněte vejpůl poolejovanou stranou dovnitř a vařte je v páře 10 min.
 - Hotové placičky (knedlíčky) potřete šípkovou majonézou a naplňte masem a zeleninou.
 
Konfitované kachní prso s dýňovým pyré a pečená dýně

INGREDIENCE
Maso
- 800 g kachních prsou
 - sůl, pepř
 - 2 kg vepřového sádla
 - 100 g šalotky
 - 100 g česneku
 - 30 g tymiánu
 - 30 g rozmarýnu
 
Dýňové pyré
- 1 menší hokaido dýně
 - 100 g zázvoru
 - 2 chilli papričky
 - sůl, pepř
 - 2 lžíce medu
 - 100 g másla
 
POSTUP:
- Maso: Kachní prsa osušte a kůži s tukem opatrně nařežte na mřížku.
 - Maso osolte, opepřete a opečte na rozpálené pánvi kůží dolů, aby se udělala kůrčička.
 - Pak opečte i ostatní strany a sundejte prsa z pánve.
 - Rozpusťte si sádlo na konfit, přidejte česnek, šalotku a bylinky.
 - Maso dejte do pekáčku a zalijte ho rozpuštěným sádlem. Vložte do trouby rozehřáté na 135 °C a nechte zvolna 3 až 4 hodiny v sádle konfitovat (prohřívat).
 - Až bude maso měkké, vyndejte ho a nechte chvilku odpočinout. Sádlo můžete použít opakovaně.
 - Dýňové pyré: Dýni bez semínek nakrájejte na kostičky o hraně 3 cm. Dýně hokaido se jako jediná nemusí loupat.
 - Kostky rozložte na plech s pečicím papírem a přidejte nakrájený zázvor, chilli, česnek a med.
 - Pečte v troubě na 170 °C doměkka, asi 30 min. Část pečené dýně odložte stranou, zbytek rozmixujte na hladké pyré. Během mixování přidávejte máslo, dosolte.
 - Konfitovaná kachní prsa podávejte nakrájená na plátky s dýňovým pyré a kostičkami pečené dýně. Můžete přidat plátky opečeného květáku a spařené kapustičky.
 
Šťavnatý hovězí steak se špenátem a kaštany

INGREDIENCE
Maso
- 800 g hovězí svíčkové
 - na jednu porci steak 180-200 g (nebo jiné steakové maso)
 - 2 lžíce oleje
 - 2 g maldonské soli
 - 5 g drceného čtyřbarevného pepře
 - stroužek česneku
 - snítka tymiánu a rozmarýnu
 - 50 g másla
 - sůl
 
Špenát
- 500 g čerstvého baby špenátu
 - 200 g červené cibule
 - 20 g česneku
 - 4 lžíce oleje
 - sůl, pepř
 - 160 ml smetany
 - 200 g jedlých kaštanů
 
POSTUP:
- Špenát: Cibuli nakrájenou na kostičky nechte zesklovatět na rozpáleném oleji.
 - Přidejte nadrobno nakrájený česnek a lehce ho orestujte, nesmí zhnědnout, byl by hořký.
 - Přidejte dobře vypraný, osušený mladý špenát a prohoďte ho na pánvi s cibulí a česnekem.
 - Poté přimíchejte půlku jedlých kaštanů, nadrobno nasekaných. Podlijte smetanou, dochuťte a nechte krátce provařit.
 - Steaky: Než začnete opékat maso, rozehřejte si troubu na 180 °C.
 - Steaky osolte a opepřete. Nenaklepávejte!
 - Maso vložte na rozpálený olej v pánvi a zprudka, rychle ho opečte po obou stranách. Snižte teplotu a vhoďte na pánev k masu snítku bylin a nožem rozdrcený česnek. Nechte bylinky popraskat, poté přidejte máslo.
 - Lžící přelévejte maso výpekem. Pozor, aby se máslo nepřipálilo! Musí mít oříškovou barvu. Takhle podlévejte přibližně minutu, ne víc.
 - Poté steaky přendejte na plech s pečicím papírem a vložte do rozehřáté trouby. Pečte podle toho, jaké úpravy chcete dosáhnout.
 - Kdo má rád krvavé steaky rare, nechá maso v troubě maximálně 4 minuty na 180 °C. Na medium-rare 7 min., na medium 10 min. Medium-well trvá 12 min., well-done 15.
 
Používáte teploměr na vaření? Teploty na úpravu steaků jsou: rare 51-53 °C, medium-rare 54-57 °C, medium 63 °C, pro well-done ještě vyšší. Po upečení vyndejte maso a nechte ho chvilku odpočinout, aby se tzv. uklidnilo. Do výpeku přidejte zbytek kaštanů a pár lžic vývaru, nechte přejít varem, dochuťte a použijte k podávání steaků.
Daniel Dzuro podává steaky nejen se špenátem a kaštany, ale ještě se šalvějovými lívanečky a omáčkou demi glace.
Může se vám hodit na Seznamu:
