Hlavní obsah

Osm aktualizovaných rad, jak minimalizovat riziko těžkého covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh onemocnění covid-19 záleží mimo jiné na množství viru, který se na člověka na začátku přenese. Stále je proto důležité dbát na dodržování hygienických zásad, zvlášť kvůli mutacím, které se šíří snáze než běžná varianta. Novinky přinášejí aktualizovaný přehled doporučení, jak se chovat, aby riziko, že dostaneme nebo na druhé přeneseme velkou virovou nálož, bylo co nejmenší.

Foto: Profimedia.cz

Šála nestačí. Odborníci doporučují roušku nebo respirátor. Ilustrační foto

Článek

1) Minimalizovat setkání ve vnitřních prostorách

Čím více lidí je po delší dobu ve vašem okolí v uzavřené místnosti, tím větší je pravděpodobnost, že některý z nich je infekční a neví o tom. Také hlučná řeč a zpěv výrazně zvyšují množství kapének a aerosolu obsahujících virus v ovzduší. Je dobré věnovat pozornost větrání, které znemožňuje kumulaci virů.

2) Důsledně nosit roušky ve vnitřních prostorách

Virus se snadno šíří vzduchem - kapénkami i menšími aerosolovými částicemi. Aerosoly se dokážou ve vzduchu udržet delší dobu a překonají i vzdálenost několika metrů. Rouškami především chráníme ostatní pro případ, že bychom byli infekční a nevěděli o tom. Některé typy roušek a hlavně respirátory ale chrání více či méně i nás samotné před nákazou z okolí.

Hygienici nově za náležitou ochranu už nepovažují improvizované zakrytí nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by měli používat jednorázovou roušku či respirátor.

Už neplatí, že rizikový kontakt je nad 15 minut, řekl Prymula

Domácí

3) Roušky nosit i na rušných ulicích

Nebezpečí infekce na ulici je sice malé, ale pokud se po chodníku pohybuje hustý dav, vzrůstá šance, že člověka zasáhne sprška kapének a aerosolu od nakaženého kolemjdoucího.

4) Mýt si co nejčastěji ruce

Koronavirus infikuje přes sliznice ústní dutiny, nosu a očí a usazuje se na různých površích včetně rukou. Pokud se potom člověk kontaminovanou rukou dotkne blízkosti nosu, úst či očí, může si přenést na sliznice značnou dávku viru.

5) Nesahat si na obličej

Zde platí totéž, co v předchozím bodě.

6) Aspoň dvakrát denně vykloktat vlažnou vodou

Toto doporučení dávají staří lékaři, tzv. praktici. Kloktáním se můžeme zbavit viru, který se již dostal na sliznici ústní dutiny, ale ještě nestačil proniknout do buněk nebo se dostat do dýchacího traktu. Podobně se doporučuje odstraňovat hleny z nosu smrkáním, popřípadě vytíráním.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

7) Minimalizovat pobyt v hromadných dopravních prostředcích

V hromadných dopravních prostředcích bývá většinou situace podobná jako při shromážděních v uzavřených místnostech, a sice hodně lidí po dlouhou dobu blízko sebe. Riziko se zmenšuje, když jsou autobusy či tramvaje větrány pomocí otevřených oken; klimatizace s cirkulujícím vnitřním vzduchem situaci naopak výrazně zhoršuje.

8) Všude se snažit udržovat odstup od jiných lidí

Se vzrůstající vzdáleností od infikovaného člověka výrazně klesá koncentrace jím vylučovaných kapének a aerosolu. Obecně se doporučuje alespoň dvoumetrová vzdálenost.

Dříve se za rizikový kontakt považovalo setkání dvou lidí bez roušky na méně než dva metry po dobu delší než 15 minut. Nově už podle hygieniků časové omezení neplatí. Je to zejména kvůli šíření takzvané britské mutace, které je až o 70 procent nakažlivější než původní varianta koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám