Hlavní obsah

Osamělý život má na zdraví stejně negativní vliv jako kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osamělý život představuje pro zdraví podobné riziko jako kouření desítek cigaret denně. Navíc sociální izolace zvyšuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, deprese a demence. Osamělost se přitom podle vědců šíří jako nová epidemie a ohrožuje i mladé jedince.

Foto: Profimedia.cz

Osamělost se podle vědců šíří jako nová epidemie.

Článek

„Víme, že osamělost je vcelku běžný pocit, který zažívá mnoho lidí. Je to něco jako hlad nebo žízeň. Je to pocit, který k nám tělo vysílá, když chybí něco, co potřebujeme k přežití,“ říká pro agenturu AP šéf amerického federálního úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy.

Osmdesátistránková zpráva jeho úřadu má zvýšit povědomí o tom, že osamělost představuje i zdravotní riziko a může zdravotní systém stát miliardy dolarů ročně.

Podle Murthyho osamělých lidí přibývá kvůli menší oblibě církevního a komunitního života, roste také počet jednočlenných domácností, situaci výrazně zhoršila i pandemie covidu-19 a nástup nových technologií.

Osamělý, nebo samotář? Dva různé pohledy na samotu

Vztahy a sex

Podle průzkumu lidé nyní tráví s přáteli méně času než dříve, v roce 2020 to bylo v průměru asi 20 minut denně, přitom přede dvěma desetiletími to ještě byla hodina denně. Nejvíce omezili čas strávený s přáteli mladí lidé mezi 15 a 24 lety.

Podle zprávy zvyšuje osamělost riziko předčasného úmrtí až o třetinu, proto Murthy vyzval zaměstnavatele, školy i rodiče, aby si uvědomovali, že osobní setkávání má pozitivní efekt na duševní i tělesné zdraví. Velkou výzvou jsou podle něj sociální sítě a způsob, jak je využívat a nepřipravit se přitom o interakce tváří v tvář.

Nepotřebná máma a odepsaná babička

Vztahy a sex

Co dělat, když se cítíte osaměle

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Mediátoři

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám