Hlavní obsah

Před snídaní, nebo až po ní? Aneb kdy je lepší čistit si zuby

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadá vaše každodenní rutina? Oddalujete zvonění budíku, jak jen to jde? Dáváte si po ránu studenou sprchu na probuzení? A kdy si čistíte zuby? Před snídaní, nebo až po ní?

Foto: Profimedia.cz

Kdy si čistíte zuby? Před snídaní, nebo až po ní?

Článek

Dentální terapeutka Anna Petersonová z anglického hrabství Essex má na načasování čištění zubů jasný názor. Vždy zuby čistit před snídaní, nikoli až po ní.

„Existují pro to dva jednoduché důvody. Zaprvé, při konzumaci snídaně se prostředí ve vašich ústech stává kyselejší. Pokud si tedy vyčistíte zuby až po snídani, vmícháte si kyselé složky přímo do zubů, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení zubní skloviny,“ cituje server Independent její vyjádření z videa na TikToku.

17 návyků, které velmi významně poškozují zuby

Zdraví

Druhý důvod je tak jasný, čištění zubů před jídlem vám poskytne větší ochranu před vším, co posléze zkonzumujete.

Její názor je stejného ražení jako zprávy mnoha společností zabývajících se výrobou zubních past. Pro člověka, který ale celý život žil v domnění, že je lepší si čistit zuby až po jídle, aby se zbavil veškerých možných zbytků, to může být překvapivé.

Sedm druhů potravin, které nám ničí zuby

Zdraví

Samozřejmě se najdou i názory, které s tím nesouhlasí. I mezi zubaři jsou tací, kteří tvrdí, že pokud si vyčistíte zuby až půl hodiny po jídle, nemá to na sklovinu ničivý efekt. Zdravotnické společnosti různě po světě nemají na tento postup jednotný názor, shodnou se ale na tom, že by se zuby měly čistit fluoridovou pastou dvakrát denně po dobu zhruba dvou minut.

Anketa

Kdy si po ránu čistíte zuby?
Rozhodně před snídaní
56,1 %
Poté, co dosnídám
27,6 %
Asi půl hodiny po snídani
9 %
Podle toho, jak mám čas
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19978 čtenářů.

Reklama

Související články

Parodontóza není projev stárnutí

Zánět dásní neboli parodontitida není projevem stárnutí, jak se mnozí lidé domnívají, prvotní příznaky se mohou objevit již v dospívání. Hlavním viníkem je...

Výběr článků

Načítám