Hlavní obsah

Jak zmírnit překyselený žaludek a pálení žáhy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uspěchaná doba, stres, špatný jídelníček a pitný režim, to všechno může způsobovat překyselení žaludku, které mnozí vnímají jako pálení žáhy. To se projevuje nepříjemným pocitem až bolestí za hrudní kostí, nadměrným sliněním, případně pocity cizího tělesa v krku nebo obtížným a bolestivým polykáním.

Foto: Profimedia.cz

Pálení žáhy dokáže potrápit.

Článek

Příčiny souvisí většinou s jídlem

Hlavní příčinu problémů je nutné hledat ve stravování a pitném režimu. Problémy se často objevují, pokud jíme rychle, hltáme a jídlo pořádně nerozkoušeme. Je dokázáno, že zdravý člověk, který sní oběd za pět minut, zažije během jídla více refluxů, než když stejné jídlo jí půl hodiny.

Co je reflux?
Reflux je onemocnění, při kterém dochází k návratu části kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Projevy refluxu: pálení žáhy, bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu, žaludeční šťávy v ústech, kašel, chraptění, průduškové a plicní komplikace

Rychlá konzumace jídla organismu vůbec neprospívá

Zdraví

Překyselení ale mohou podpořit i slazené a perlivé nápoje či špatný pitný režim. Nebo volíme příliš tučné, kořeněné či sladké pokrmy. Svou roli mohou sehrát také některé léky na srdce, dýchání, vysoký krevní tlak a na psychické uvolnění.

Pálení žáhy se může objevit i v těhotenství, když zvětšující se děloha začne tlačit zespoda na žaludek. Vliv však mají i měnící se hladiny hormonů. Snižují totiž sevření jícnového svěrače. Po porodu se tato porucha u naprosté většiny žen upraví - sama a přirozeně.

Přechodné i trvalé změny, které se v těle odehrávají během těhotenství

Zdraví

Jak na potíže: Pomůže úprava jídelníčku i „babské rady”

V první řadě je zapotřebí upravit pitný režim. Je dobré vypít během dne 1,5-2 litry neperlivé, neslazené vody. Právě voda dokáže z těla vyplavit většinu toxinů, takže se podílí na celkové očistě organismu.

Z dlouhodobého hlediska je zapotřebí upravit i jídelníček, zařadit více zeleniny, a naopak vyřadit průmyslově upravované potraviny a tučné maso. Jíst častěji a po menších dávkách.

Doporučuje se také sedět při jídle rovně, před a po jídle necvičit a především 2 až 3 hodiny před spánkem už nekonzumovat žádné potraviny. Zkuste se vyhnout i kávě a alkoholu. Nevhodné je také kouření po jídle, jelikož i to může způsobit reflux.

Co pomáhá při pálení žáhy

Zdraví

Pomoci mohou i některé bylinky a nálevy z nich. Vhodné jsou takové, které podporují sekreci žaludečních šťáv, uvolňují křeče střev a žaludku a podporují chuť k jídlu. Jedná se např. o heřmánek pravý, mátu peprnou, majoránku zahradní, bazalku pravou, pelyněk pravý, proskurník lékařský, řebříček obecný, sléz maurský či řepík lékařský.

Výborný je také kořen zázvoru, ale s ním se musí zacházet velmi opatrně. Mělo by se jednat o slabý odvar, jelikož silný naopak může pálení žáhy způsobit.

Vyvážený jídelníček pomáhá předcházet nemocem či zmírnit jejich průběh

Zdraví

Když se problémy opakují

Jakmile nic z výše uvedených rad nepomáhá a problémy se opakují, je zapotřebí navštívit lékaře. Ten na základě vyšetření zjistí, jestli nejde o závažnější reflux, tedy poruchu vyvolanou nedomykavostí svěračů mezi žaludkem a jícnem.

Opakované vážnější epizody totiž mohou poškodit sliznice jícnu nebo dýchacích cest. Podráždí je a naruší přirozené obranné mechanismy na jejich povrchu, poškozené části jsou pak náchylnější k infekcím. Jako důsledek refluxu jícnu se pak častěji vyskytují záněty ústní dutiny, zvýšená kazivost zubů nebo nepříjemný zápach z úst.

Pokud obsah žaludku unikne v noci až do dýchacích cest, projeví se reflux někdy chrapotem, nočním kašlem nebo dušností, případně i dýchacími potížemi podobnými astmatu. Výjimkou nejsou ani opakované záněty hrtanu, plic a další komplikace. Po delší době se někdy mohou objevit i zhoubné nádory v této oblasti.

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám