Hlavní obsah

Náhražka čokolády přišla na trh

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čokoládu milují lidé snad v každém věku. O jejích povzbuzujících účincích se už při objevení Ameriky dozvěděl od indiánů i Kolumbus a kakaové boby přivezl do Evropy.

Foto: Josef Zajíc

Módní návrhářka Beata Rajská v Knihcentru Ostrava 25.2.2014

Článek

"Kakao má posilující protistresové a antidepresivní účinky," říká lékařka Taťána Staňková z pražského Centra pro poruchy metabolismu a výživy. Uvádí také, že kakao obsažené v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres.

Jenže mnoho lidí, zejména žen, i když má na čokoládu chuť, nevezme si ji, protože se bojí vysoké kalorické hodnoty. Kakaový prášek je však pro tělo velice potřebný, protože obsahuje polyfenoly, které působí jako významný antioxidant a snižují tvorbu krevních sraženin způsobujících aterosklerózu.

Podle odborných studií látky obsažené v kakaovém prášku také výrazně snižují hladinu tzv. špatného cholesterolu a chrání organismus před srdečně-cévními chorobami. Zvyšují také hladinu tzv. hormonu dobré nálady v mozku. Jinými slovy, kakao je pro nás velice vhodné.

Hodně kalorií, ale málo tuku

Kalorická hodnota čokolády je však velmi vysoká. Sto gramů má zhruba 2218 kJ. Na trh se nyní dostala novinka, tzv. chocohit, což jsou odtučněné kakaové cucavé tablety. Jedno balení (vzhledem připomíná balení léku), v němž je třicet tablet, má energetickou hodnotu pouze 216 kJ.

Doktorka Staňková soudí, že tento přípravek, který se prodává v lékárnách, může být vhodnou náhražkou čokolády, a to jak pro diabetiky, tak pro lidi zápasící s nadváhou.

Největším kladem je jen malé množství tuku a na druhé straně poměrně vysoké zastoupení bílkovin a vláknin. Navíc je přípravek obohacen i vitamínem C. Už dvě tablety uspokojí pocit sladkosti a člověk pak na čokoládu nemá chuť.

Reklama

Související témata:

Související články

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy...

Když čokoládu, tak hořkou

Čokoláda má příznivé účinky na zdraví člověka, ale jen dvě tři kostičky denně a pouze hořká. Tedy ta s vysokým podílem kakaa, které obsahuje užitečné...

Výběr článků

Načítám