Hlavní obsah

Hořká čokoláda je dobrá na srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Čokoláda je zdravá, protože obsahuje určité látky, takzvané antioxidanty. Ty působí příznivě na kardiovaskulární systém tím, že se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky.

Foto: Matouš Suchochleb

Never Say Never

Článek

Tento poznatek potvrdila nejnovější studie britských a italských vědců, o níž informuje odborný časopis Nature. Zároveň však autoři studie upozorňují na to, že příznivě působí pouze čokoláda hořká.

Pokusné osoby byly při zkoumání rozděleny do tří skupin: členové první skupiny jedli hořkou čokoládu, druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem. Pouze u první skupiny byl ale poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných antioxidantů. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám