Hlavní obsah

Když čokoládu, tak hořkou

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čokoláda má příznivé účinky na zdraví člověka, ale jen dvě tři kostičky denně a pouze hořká. Tedy ta s vysokým podílem kakaa, které obsahuje užitečné polyfenoly. Potvrdila to nejnovější studie britských a italských vědců, o níž informuje odborný časopis Nature.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

Vědci rozdělili pokusné osoby na tři skupiny. V první jedli lidé hořkou čokoládu, ve druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem.

Pouze u první skupiny byl ale poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných látek v krvi. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím brání tomu, aby se dostaly do krevní plazmy.

Zdraví prospěšnými látkami v čokoládě jsou zejména polyfenoly, které příznivě působí na krevní oběh, protože snižují tvorbu krevních sraženin, tedy riziko infarktu nebo mrtvice. Navíc v organismu neutralizují nebezpečné volné radikály. Ty ohrožují naše cévy a jsou rizikovým faktorem i pro buňky, ve kterých mohou vyvolat zhoubné bujení.

Mohou snížit cholesterol

Studie britských a italských vědců potvrdila řadu předcházejících výzkumů. Například Carla Keena z Kalifornské univerzity. Ten nechal jíst lidi v první skupině 25 g kvalitní čokolády bohaté na polyfenoly denně. V druhé pak chleba a ve třetí mléčnou čokoládu bez zvýšeného obsahu polyfenolů, tedy kakaa.

Pouze první skupině naměřil nižší aktivitu krevních destiček, tedy menší srážlivost krve. Kromě zmíněných efektů zlepšují polyfenoly také vstřebávání některých minerálních látek i vitamínů a potlačují zánětlivé reakce.

Látky obsažené v kakau, tedy i v kvalitní čokoládě, také snižují možnost rizikové oxidace špatného (LDL) cholesterolu a zvyšují hladinu toho dobrého (HDL).

Je však nutné zdůraznit, že uvedené efekty bývají jen mírné. A můžeme je očekávat pouze od rozumně konzumované kvalitní čokolády.

Ovoce a zelenina je zdravější

Flavanoly, jedna ze skupin látek v kakau a v čokoládě, uvolňují svaly kolem cév a působí na jejich rozšiřování.

Potvrdily to studie amerických lékařů. Podle Joea Vinsona z univerzity v americkém Scrantonu obsahuje kakao a kvalitní čokoláda víc polyfenolů, než je jejich doporučená denní dávka z ovoce a zeleniny.

Což je jistě dobrá zpráva pro určitou rehabilitaci čokolády, ale určitě ne proto, abychom se jí začali cpát místo ovoce a zeleniny. Ty jsou pro náš organismus nepochybně zdravější.

Může také škodit

Tvrzení, že bychom měli jíst čokoládu kvůli zdravému srdci, označila Belirida Lindenová z Britské nadace srdce za naivní.

Čokoláda, to jsou totiž hlavně tuky a cukry. Ty srdci, pokud je konzumujeme v nerozumném množství, určitě neprospívají. Zvlášť pokud výrobci levnějších druhů čokolád nahrazují kvalitnější, ale drahé rostlinné tuky (kakaové máslo) problematičtějšími náhražkami, a dokonce ne právě zdravými živočišnými tuky.

I když nelze popřít, že čokoláda má na náš organismus řadu pozitivních efektů, není vhodná pro lidi, které trápí dna a ledvinové nebo močové kameny šťavelového typu.

Proč zlepší náladu

Odborníci na výživu dnes daleko víc rozumějí důvodům, proč čokoláda láká tolik mlsalů a zejména žen. Ať už žen před menstruací, starších osamělých dam, nebo jen žen, které si chtějí zlepšit náladu. Cukr a škroby zvyšují v mozku hladinu serotoninu, hormonu, který vyvolává dobrou náladu a pocit pohody.

Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu. Příjemné pocity z čokolády mohou souviset také s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Zvlášť při stresu, vyčerpání nebo ve stáří. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti. Zvýšené hladiny fenyletylaminu mívají například milenci.

Že nejde o pouhé spekulace, to potvrdil výzkum amerických neurologů zveřejněný v prestižním časopise Science. U vášnivých milovníků čokolád zaznamenali pomocí počítačové tomografie, respektive pozitronové emisní tomografie prokazatelné změny v určitých oblastech mozku.

Opatrně by ji měli jíst diabetici, obézní a lidé náchylní k potravinovým alergiím. Epileptici by se o její konzumaci měli poradit se svým lékařem. Opatrní by měli být také lidé se zažívacími potížemi nebo s chorobami žaludku, případně žlučníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám