Hlavní obsah

Čokoláda při stresu spolehlivě nahradí prášky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čokoládu milují mladí i staří, ženy i muži bez rozdílu náboženství a společenského postavení. O jejích povzbuzujících účincích se v roce 1492 dozvěděl od Indiánů Kolumbus, který dovezl kakaové boby do Evropy. Až do 19. století bylo pití čokolády výsadou vyšší společnosti. Dnes je běžnou pochoutkou a řadě lidí při stresu nahradí i prášky.

Foto: Miroslav Klas

O víkendu 21. - 22. července se na bezdružickou trať vypraví parní a historické motorové vlaky.

Článek

"Kakao má posilující, protistresové a antidepresivní účinky," potvrdila ČTK lékařka centra pro poruchy metabolismu a výživy Taťána Staňková. Kakao obsažené v čokoládě snižuje tvorbu látek vyvolávajících stres - adrenalinu a noradrenalinu.

Theobromin v kakau zlepšuje podobně jako kofein schopnost koncentrace. S klasickou závislostí na čokoládě, která by se projevila abstinenčními příznaky jako závislost na tvrdé droze či alkoholu, se Staňková ve své ordinaci zatím nesetkala.

Čokoláda na uklidnění

Často prý ale pacientky popisují situaci, kdy je v práci rozčilil šéf a ony si běžely koupit čokoládu. Když ji snědly, okamžitě se uklidnily. Pokud má člověk pocit, že se bez čokolády neobejde, je to podle lékařky spíše závislost psychická než fyzická.

"Nutkání k čokoládě může být. Je to proto, že čokoláda zvyšuje v mozku hladinu serotoninu a endorfinu, což vede k příjemným pocitům, jaké se dostavují při vzrušení a konzumaci jídla," vysvětlila. K čokoládovým hodům se podle Staňkové častěji uchylují lidé labilní a neurotičtí, kteří mnohdy tíhnou k alkoholu nebo lékům.

Těžký boj s choutkami na čokoládu svádějí denně tlouštíci. Stogramová čokoláda totiž obsahuje přes 500 kilokalorií. Pokud někdo sní čtyři tabulky za den, vyčerpá denní dávku energie. Problém neřeší ani čokolády pro diabetiky s kalorickými sladidly. Řešením může být nová čokoláda téměř bez kalorií, která má minimum tuku a sladidla v ní jsou nekalorická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám