Hlavní obsah

Mandle mají široké uplatnění ve sladké i slané kuchyni

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O suchých, ale přesto šťavnatých jádrech mandlí se tradovalo, že povzbudí činnost mozku a poskytnou mu nejlepší výživu. Lidé dokonce věřili, že jejich konzumací podpoří i svůj intelekt.

Foto: Profimedia.cz

Největší benefit organismu přinesou mandle neloupané a tepelně neupravené - celé, jemně nastrouhané či sekané.

Článek

A nejspíš na tom něco bude. Mandle, tak jako další skořápkové ovoce, patří totiž mezi velmi dobré zdroje vitamínů E a skupiny B, zejména tiaminu a niacinu, při jejichž závažném nedostatku se mohou u člověka objevit deprese a nervové poruchy.

Deset jader denně

Kromě toho mandle snižují lámavost nehtů a prospívají vlasům. Zásluhu má na tom velký obsah hořčíku (290 mg ve 100 g), prvku, jenž sehrává kladnou úlohu všude tam, kde je naše tělo vystaveno škodlivým vlivům životního prostředí. Proto si mandle notují rovněž se zubní sklovinou a kůží. Podle odborníků pomůže už 10 jader denně a pozitivní vliv se projeví zhruba po dvou měsících.

Hořké nebezpečí

V přírodě se vyskytují dva základní druhy mandlí, sladké a hořké. Na první pohled se nedají rozeznat, ale výsledek jejich konzumace může být doslova tragický. Hořké mandle totiž obsahují pět procent glykosinu amygdalin (sladké jen 0,1 %), který má na svědomí nejen jejich trpkou chuť, ale v trávicím traktu se rozkládá na smrtelně jedovatý kyanovodík. Dospělého člověka může ohrozit už pouhých 10 jader. Proto se hořké mandle nekonzumují přímo, ale připravuje se z nich olej či esence, jež v nepatrném množství dají cukrářským výrobkům a likérům pikantní nádech.

Pokrm bohů

Mandle mají široké uplatnění ve sladké i slané kuchyni. Nejlahodnější podobu ale získají jako marcipán nebo nugát, který sloužil jako obětní pokrm z medu, ořechů a šlehaných vajec určený bohům - tzv. nux gatum (koláč s oříšky). Nový chuťový rozměr nugát dostal o pár století později ve Francii, když původní ořechy nahradily mandle. K cukrářské dokonalosti jej pak dovedli v jižní Evropě.

Italskému torrone či španělskému turrónu, ať už vláčným jako hedvábí, či tuhým jako turecký med, neodolá žádný labužník. Ostatně sladké mandle z Valencie, Malagy a Sicílie patří v této oblasti stále k nejlepším. Delikátnosti nugátu propadl i ostatní svět a snad každá země má vlastní specialitu. A tak jen namátkou. V USA se do něj přidává čokoláda, v Austrálii tvoří mandlový podíl 50 procent. Známý Vídeňský nugát i německý Schmelz-Schokolade mají tekutou konzistenci a kromě mandlí obsahují cukr a kakaové máslo.

Mandlové hrudky
200 g nudliček z pražených mandlí, 70 g krájených sušených meruněk, 70 g rozinek, 30 g drcených cereálních lupínků, 100 g bílé čokolády (nejlépe belgické), hořká čokoláda
Bílou čokoládu rozpustíme a kromě hořké čokolády ji smícháme se všemi ostatními surovinami. Pak pomocí čajové lžičky klademe na pečicí papír hrudky ze směsi, které po zatuhnutí přestříkáme hořkou čokoládou.
Mandlový dort
Těsto: 100 g bílků, 120 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 50 g strouhaných loupaných mandlí. Krém: 500 ml smetany (33 % tuku), 50 g krupicového cukru, 30 g kakaa
Z bílků a cukru ušleháme polotuhý sníh. Přidáme mouku s mandlemi a zlehka, ale dobře promícháme. Těsto pak na plechu rozetřeme do několika slabých plátů a vložíme na 7 minut do trouby předehřáté na 210 °C. Smetanu s cukrem přivedeme k varu, vsypeme kakao a povaříme 3 minuty. Necháme vychladnout, uložíme přes noc do chladničky a další den vyšleháme krém. Potřeme upečené pláty těsta a sesadíme z nich dort, který dáme na dvě hodiny do chladničky. Pak jej potáhneme čokoládou, a než zcela ztuhne, posypeme kousky mandlí.
Francouzské piškoty s ovocem
250 g mandlí rozsekaných na prášek, 450 g moučkového cukru, 200 g krupicového cukru, 60 g bílků, ovoce, krém (podle předchozího receptu)
Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme, vsypeme mandlový prášek s moučkovým cukrem a dobře spojíme. Mícháme, až se hmota začne lesknout, a pak nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na silikonový plát. Necháme hodinu oschnout a pečeme 12 minut při 150 °C. Piškoty plníme krémem a ovocem.
Mandlové cookies
455 g měkkého másla, 15 g soli, 725 g třtinového cukru, 675 g hladké mouky, 4 vejce, 365 g mandlových lupínků, 720 g oloupaných celých mandlí
Máslo, cukr, sůl a vejce smícháme, přidáme mouku, znovu promícháme a doplníme mandle i lupínky. Z dobře propracovaného těsta vyválíme 4 cm vysoký obdélník. Necháme ztuhnout a pokrájíme na pásky a čtverečky, které upečeme při teplotě 180 °C dozlatova.

Prospějí srdci a sníží cholesterol

Mandle obsahují vitamíny řady B, vlákninu a fytosteroly, které snižují hladinu cholesterolu. Vědci dokonce tvrdí, že už 30 g jader denně omezí riziko kardiovaskulárních chorob.

Jejich další plus spočívá v tom, že se výrazně podílejí i na prevenci vzniku Alzheimerovy choroby.

Mandle patří ke zdrojům vlákniny, za zmínku stojí selen, draslík, železo a zinek. Olej, který obsahují, se vyznačuje i množstvím vzácných nenasycených mastných kyselin.

Energetická hodnota 100 g mandlí: 2587 kJ, 19 g sacharidů, 52,4 g tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám