Hlavní obsah

Mandle jako klíč k ženské kráse

Novinky, lin

Mandle jsou již od doby antiky vnímané za blahodárné plody, které mají spoustu zdravotních benefitů. Kromě toho, že obsahují hodně vitamínů a antioxidantů, zlepšují také kvalitu pleti a vlasů a přispívají tak k celkové nejen ženské kráse.

Foto: Profimedia.cz

Mandle v sobě skrývají mnoho benefitů.

Článek

Mandle jsou plné živin a je zcela jedno, v jakém stavu je konzumujete. Ať už si je dáte celé se slupkou či bez, sekané, rozemleté na mouku nebo zvolíte tekuté skupenství v podobě mandlového mléka, dozajisté patří do skupiny takzvaných superfoods. Jaké nejen zdravotní benefity přinášejí?

Zdraví střev

Výzkumy ukázaly, že syrové i pražené mandle působí jako prebiotika, která slouží jako potrava pro tělu prospěšné bakterie nacházející se ve střevech, které jsou spojovány s imunitou, protizánětlivými vlastnostmi a dobrým duševním zdravím.

Pomocník v hubnutí

Podle nejnovějších studií konzumace ořechů, včetně mandlí, snižuje index tělesné hmotnosti BMI (míra hmotnosti ve srovnání s výškou). Kombinace zdravých tuků, rostlinných bílkovin a vlákniny v mandlích totiž vedou pocitu nasycení a zpomalují návrat hladu. Podle nového výzkumu navíc mandle obsahují o 20 % méně kalorií, než je uvedeno na štítcích, protože některé kalorie nejsou absorbovány traktem do krevního řečiště.

Snažíte se běháním zhubnout? Vyvarujte se následujících chyb

Zdraví

Bojovník za lepší vlasy a pleť

Zhruba čtvrt hrnku mandlí obsahuje štědré množství zdravého tuku, vlákniny, ale také polovinu denního cíle v příjmu vitaminu E, který působí jako antioxidant chránící buňky před poškozením, které může vést k předčasnému stárnutí. Tento antioxidant navíc podle serveru Health pomáhá v hojení ran a působí i jako prevence proti nádorovému bujení.

Chrání srdce

Mandle a další ořechy také pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšují cévní funkce, což znamená, že pomáhají uvolňovat krevní cévy a snižují ztuhlost tepen. Lidé, kteří jedí mandle pravidelně mají navíc podle studií méně tuku v oblasti břicha a stehen než ti, kteří těmto ořechům neholdují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám