Hlavní obsah

U vaginálních infekcí je důležité zjistit pravou příčinu

Novinky, das

Pálení, svědění, bolest, vaginální výtok a nepříjemný zápach jsou jen některé z běžných příznaků vaginálních infekcí, které za život potkají každou ženu. Léčba těchto potíží ale nemusí být stejná. Velmi záleží, o jaký typ vaginální infekce jde.

Foto: Profimedia.cz

Za vaginálními infekcemi stojí hned několik příčin

Článek

Normální zdravá vagína obsahuje bakterie a někdy i kvasinky, aniž by šlo o infekci. Ta ale může velmi snadno vzniknout v okamžiku, když něco naruší tuto přirozenou harmonii mezi bakteriemi a kvasinkami. Mezi nejčastější rozvraceče prostředí přitom patří užívání antibiotik, špatná intimní hygiena, změna hladiny ženských hormonů, sex, těhotenství a kojení, vysoká hladina cukru v krvi apod.

Nejčastější typy vaginálních infekce: 

  • kvasinkové infekce
  • bakteriální vaginóza
  • trichomoniáza, sexuálně přenosná infekce

Kvasinkové infekce

Patří mezi nejběžnější vaginální infekce, jež způsobuje druh kvasinky candida. „I těchto kvasinek je více druhů, mezi ty nejčastější řadíme Candida albicans,“ vysvětluje gynekoložka Cynthia Krauseová.

Candida se přitom zcela běžně vyskytuje v lidském těle a v určitém počtu i v pochvě, jakmile se ale přemnoží, způsobuje infekce. Nejčastěji se tak děje právě změnou hormonů v těhotenství, při užívání antikoncepčních pilulek, při vysoké hladině cukru v krvi, při snížené imunitě či v důsledku HIV či AIDS.

Mezi hlavní příznaky vaginální kvasinkové infekce patří silný bílý výtok tvarohovité konzistence, svědění a zarudnutí vulvy a vaginy.

Jak dobře znáte svou vaginu? Sedm překvapivých faktů, která se v biologii neučí

Vztahy a sex

Bakteriální infekce

Spolu s kvasinkami žijí v pochvě i přátelské bakterie nazývané laktobacily. Pokud se významněji sníží počet těchto laktobacilů, může dojít k tomu, že tyto přátelské bakterie nahradí jiné (nejčastěji tzv. gradnerelly), díky čemuž hrozí vznik infekce.

Infekce se může projevovat jako hustý, bělavý výtok, jež doprovází tzv. rybí zápach.

Trichomoniáza

Za každou třetí vaginální infekcí stojí tzv.trichomoniáza. Jedná se o pohlavně přenosnou infekci, kterou způsobuje jednobuněčný parazit Trichomonas vaginalis.

Tato choroba se projevuje podobně jako ostatní infekce. Ženy tak nejčastěji trápí pálení, podráždění, zarudnutí a otok okolo vulvy, dále pak žlutozelený či nazelenalý výtok, občas také s rybím zápachem. Některé ženy si také stěžují na bolest při močení.

Kapavka, syfilida, trichomoniáza. Pohlavními nemocemi se denně nakazí milion lidí

Svět

Další infekce, které způsobují vaginální potíže

Chlamydie - pohlavně přenosné onemocnění, které může také způsobovat záněty pochvy. Některé ženy s chlamydiemi trápí výtok, jiné ne. Pokud se infekce rozšíří z pochvy až na děložní čípek, mohou ženy začít krvácet mimo menstruační cyklus nebo po pohlavním styku. „Sexuálně aktivní ženy do 26 let věku měly by být každoročně testovány na chlamydie, protože pokud se toto onemocnění včas neléčí může stát za následnou neplodností ženy,” upozorňuje gynekolog Gregory R. Moore.

Kapavka - jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, které se zprvu projevuje maximálně vaginálním výtokem, až časem následuje i bolest během močení a při pohlavním styku. „Ženy, které mají kapavku, často mají současně i chlamydie, proto lékaři pokud zjistí jednu z infekcí, pak ženu léčí i na druhou infekci,” upozorňuje Moore.

Neinfekční vaginitida - nejčastěji k ní dochází v okamžiku, kdy je pokožka kolem pochvy něčím podrážděna. Často se to může stát používáním parfémovaných mýdel, vonnými tampony, vložkami, ale i pokud se při praní spodního prádla používají některá změkčovadla tkanin. Nejedná se přitom o infekci jako takovou, proto obvykle postačí nepoužívat konkrétní dráždivou látku a vše se brzy samo spraví.

Někdy ale také může docházet i k tzv. atrofické vaginitidě. Opět se nejedná o infekci. Děje se tak nejčastěji na základě poklesu ženských hormonů během menopauzy, kdy dochází ke ztenčení vaginální stěny, ke snížení její elasticity a suchosti.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Orální sex je příjemné zpestření i riziko

Vztahy a sex

Vulvodynie - trvalá bolest vulvy  - jedná se o trvalou bolest a nepohodlí bez známé přičiny. Příznaky jsou podobné vaginálním infekcím. Kromě bolesti ženu často trápí pálení a otok vaginy. Příznaky se přitom mohou objevovat příležitostně, ale občas také dlouhodobě vkuse.

Virová vaginitida - za vaginálními infekcemi mohou stát také viry. Většina virů se přitom šíří pohlavním stykem.

„Častou příčinou této infekce bývá virus herpes simplex. Mezi příznaky patří bolest v oblasti genitálií způsobená vředy či lézemi, které se nachází buďto na vulvě či jsou skryty ve vagině,” vysvětluje gynekolog.

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Léčba vaginálních infekcí 

Ať už se jedná o jakoukoliv vaginální infekci, vždy se jedná o léčitelný stav. „Léčbu je ale vždy lepší zkonzultovat s lékařem a nesázet na vlastní diagnózu. Tím, že se mnohé infekce projevují podobně, snadno je člověk zamění a pak v podstatě sází na léčbu, která je neefektivní. Přestože tedy v lékárně na mnohé potíže existují volně prodejné léky v podobě nejrůznějších pilulek, gelů, čípků a krémů, vždy je lepší nejprve zjistit přesnou příčinu potíží.

Reklama

Související témata:

Související články

U zákeřného meningokoka rozhodují minuty

Každý rok u nás invazivní meningokokové onemocnění postihne několik desítek lidí. Nejedná se sice o žádné závratné počty, přesto jsou tato čísla alarmující....

Výběr článků

Načítám