Hlavní obsah

Která poloha při spaní je považována za jednu z nejzdravějších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že dostatek kvalitního spánku podporuje naše zdraví a duševní pohodu. Málokdo si ale uvědomuje, že náš spánek ovlivňuje i to, v jaké poloze usínáme.

Foto: Profimedia.cz

Spaní na boku je z hlediska zdravotních výhod mnohem lepší než na zádech či břiše.

Článek

Za jednu z nejoblíbenějších a zároveň nejzdravějších poloh je považována poloha na boku, kterou podle Sleep Foundation preferuje více než polovina dospělých (přes 60 procent). Důležité ale i je, jak přesně na tom boku spíte a na jaké straně.

Odborníci doporučují přitáhnout nohy mírně k hrudníku a mezi nohy si dát polštář. V této poloze si můžete ulevit od chrápání nebo snížit bolest v dolní části zad.

Tři zásadní tipy pro lepší spánek

Zdraví

Chrápání může být příznakem spánkové apnoe (porucha dýchání projevující se zástavou dechu). Když spíte na zádech, částečné blokády kdekoli mezi špičkou nosu a hlasivkami mohou způsobit vibrace v dýchacích cestách, což má za následek hlasité zvuky. Spaní na boku, konkrétně na levém, naopak dýchací cesty otevírá, aby se vám lépe dýchalo.

Další výhodou spaní na boku je podle deníku Independent i zlepšení zdraví trávicího traktu. Lidé, kteří trpí pálením žáhy nebo je zlobí tzv. kyselý reflux, mohou při spaní na boku pociťovat větší úlevu. Podle studie je opět výhodnější spaní na levém boku, na pravém se mohou příznaky naopak zhoršit.

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Zdraví

Častější spaní na boku může rovněž zlepšovat zdraví mozku a snížit tak případně i riziko vzniku či rozvoj Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby stejně jako dalších mozkových onemocnění.

Stejně jako jiné části těla, i mozek se podílí na odstraňování odpadních látek z těla, většinou právě ve spánku. Hromadění jakéhokoli „odpadu“ je jedním z rizik pro vznik uvedených nemocí. Spaní na boku právě tomuto hromadění dokáže zabránit mnohem víc než třeba spaní na zádech či břiše.

Anketa

Jak spíte nejraději?
Na boku
77,2 %
Na zádech
6,3 %
Na břiše
14,7 %
Nemám oblíbenou pozici
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45547 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ranní ptáčata jsou šťastnější než sovy

Brzké vstávání přináší mnoho výhod. Delší den vybízí k větší produktivitě i soustředěnosti. Vědci navíc přišli s tvrzením, že lidé, kteří vstávají přirozeně...

Nečekaný důsledek spánkové deprivace

Dlouhodobý nedostatek spánku má kromě únavy i další nepříjemné účinky na lidský organismus – od obezity po srdeční choroby a další. Nedávno vědci na seznam...

Výběr článků

Načítám