Hlavní obsah

Pití kávy může při nachlazení zhoršit jeho průběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit svůj den. Přesto existují situace, kdy je lepší se jejího pití vyvarovat. Proč je káva nevhodná při nachlazení a jak negativně může ovlivnit fungování našeho těla?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Teplý nápoj je často považován za lék na respirační onemocnění, jako je nachlazení nebo chřipka. To dosvědčují i studie, podle kterých mohou horké nápoje dočasně zmírnit příznaky, jako je rýma a bolest v krku. Šálek s horkým nápojem může navíc působit pozitivně i na psychiku a také dokáže zahřát, pokud se například potýkáte se zimnicí.

Co se ale týče kávy, existuje řada negativních účinků, které byste měli brát v potaz. Káva vás totiž sice udrží v bdělém stavu, nicméně při nemoci si tělo žádá přirozený odpočinek.

"Kofein je stimulant, a i když pravděpodobně nebude mít žádný dopad na klinický průběh nachlazení či chřipky, jeho stimulační povaha může být kontraproduktivní. „Protože když máte co do činění s virovou infekcí, jedna z věcí, kterou opravdu musíte udělat, je pořádně si odpočinout,“ říká pro Huffingtonpost Susan Hassigová, docentka epidemiologie na School of Public Health na Tulane University v New Orleans.

Pití kávy v těhotenství může mít vliv na vývoj dítěte

Zdraví

Spánek pomáhá tělu se zotavit, proto je potřeba jej nepodceňovat a nepřemáhat únavu pomocí kávy. Totéž platí i pro energetické nápoje, které obsahují mnohdy i více kofeinu než klasický šálek kávy, říká Hassigová.

Dehydratační účinky

„Pokud se jedná o více než jen mírné onemocnění, je potřeba se kávy vyvarovat i proto, že má mírný diuretický účinek,“ říká Daniel Monti, předseda Oddělení integrativní medicíny a nutričních věd ve Filadelfii.

Nedávný výzkum nicméně ukázal, že výše zmíněný jev se týká zejména jedinců, kteří nejsou zvyklí pít kávu na pravidelné bázi. V každém případě ale platí, že pokud se potýkáte s vysokou horečkou nebo průjmem, je důležité dbát na dostatečnou hydrataci.

„V souvislosti se zvracením nebo průjmem je zapotřebí zvláštní opatrnosti. Hydratace a rehydratace je zde opravdu důležitá,“ dodává Monti.

Podráždění žaludku

Kofein obsažený v kávě může podráždit žaludek a vyvolat nepříjemné pocity, zejména pokud máte během nachlazení citlivější trávicí systém. To může způsobit zvýšenou žaludeční kyselost, pálení žáhy a nevolnost, což je poslední, co potřebujete, když se snažíte zotavit se z nemoci.

„Některé typy infekcí mohou způsobit gastrointestinální příznaky a zhoršování celého systému od žaludku přes střeva,“ vysvětluje Hassigová.

Upřednostněte odpočinek a hydrataci

Celkově vzato platí, že pití regulovaného množství kávy je i při lehčím nachlazení v pořádku. Je ale potřeba si obecně hlídat v takové dny spotřebu kofeinu.

„Na šálku kávy není nic špatného, určitě ne v první polovině dne. Je ale důležité svou konzumaci umírnit zejména kvůli stimulačním účinkům kávy v době, kdy potřebujete odpočívat,“ říká Hassigová.

Důležitá je naopak správná hydratace. Vsaďte na obyčejnou vodu, neslazené ovocné a bylinkové čaje nebo třeba ovocné a zeleninové šťávy ve zdravém měřítku. Velkou službu udělá také poctivý vývar.

Co je dobré udělat, než vypijete svůj ranní šálek kávy

Zdraví

Tajná ingredience šéfkuchařů, díky které bude maso jemnější a chutnější

Recepty

Reklama

Výběr článků

Načítám