Hlavní obsah

Kolik času trávit cvičením k udržení svalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je pohyb prospěšná věc, souhlasí asi všichni. Ne všichni se už ale shodnou, jak často a kolik pohybu je potřeba, aby člověk zůstal fit. Samozřejmě každý může cvičit podle toho, kolik chce a vydrží. Odborníci se aktuálně zaměřili na potřebné minimum, které stačí, aby si člověk udržel svalovou hmotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak odborníci uvádějí, pokud je vám mezi 20-35 lety, k udržení síly a svalů stačí jeden silový trénink týdně. Měl by zahrnovat kombinaci tzv. mrtvých tahů, přitahování a tlaků na ramena, které jsou podle výzkumu nejúčinnější. A překvapivě podle nich stačí zaměřit se na jednu sérii každého cvičení. V podobném duchu by se mělo nést i cvičení na nohy, obojí by mělo zabrat maximálně hodinu.

„Řada lidí předpokládá, že když musejí vynaložit spoustu práce a odhodlání na to, aby si vybudovali svaly a sílu, musejí vyvinout stejné úsilí, aby si je udrželi. Jenže i malá časová investice se počítá, o to víc, pokud lidé nemají dostatek času,“ uvádí pro server Daily Mail expert na fitness Greg Nuckols.

Co se týče lidí starších 35 let, u těch odborníci doporučují dva tréninky týdně s dvěma až třemi sériemi opakování všech cviků.

Pět nejlepších cviků na ochablé paže a ramena

Zdraví

K podobnému zjištění – tedy, že není třeba vynakládat nadmíru času a náročnosti na to, abyste si udrželi svou formu – dospěla i další studie, kde se účastníci soustředili na minimální dávky pohybu po dobu šesti týdnů.

„Vše, co musíte udělat, je klást na své svaly pravidelné mírné nároky,“ vysvětlil profesor Bryant Stamford s tím, že i každodenní pohyb jako chůze do schodů nebo nošení věcí svalům připomínají, že mají „pracovat“.

Jistou nevýhodou ovšem je, že ne všichni z toho mohou získávat stejné kardiovaskulární a metabolické výhody. Tak jako tak by ale měl být silový trénink součástí života každého člověka.

Anketa

Cvičíte pravidelně?
Ano, alespoň jednou týdně
12,2 %
Ano, několikrát v týdnu
62,1 %
Ne, cvičím nepravidelně, podle času
11,5 %
Necvičím vůbec
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7358 čtenářů.

„Všichni bychom se měli zamyslet nad tím, jak si vybudovat zdravý základ silných svalů. Abychom se díky tomu připravili na stárnutí, kdy bude síly a svalů ubývat,“ dodala k tématu gerontoložka Barb Nicklasová.

Co si z toho na závěr vzít? Pokud se cítíte na každodenní intenzivní cvičení, nemusíte se ho vzdávat, je to jedině dobře. Klíčové ale je držet se pravidelně alespoň nějakého minima, které hravě zvládnete.

Více pohybu, více spálených kalorií a kil dole? Tak jednoznačné to není

Zdraví

Pět kroků k lepšímu tělu. Není to raketová věda, tvrdí odborník

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fitness centra, Osobní trenéři fitness

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám