Hlavní obsah

Ještě měsíc zvýhodněné dávky proti hepatitidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Program Třetí dávka zdarma, který lidem nabízí zvýhodněné očkování proti hepatitidám A a B, bude o měsíc prodloužen. Pacienti, kteří si do konce června zakoupí trojbalení kombinované vakcíny, zaplatí pouze za dvě dávky a třetí získají zdarma. Program se letos koná zřejmě naposledy a původně měl skončit v pondělí.

Foto: Archiv, Novinky

Zvýhodněné očkování lze pořídit za tři tisíce korun. Ilustrační foto

Článek

Kombinovaná vakcína se skládá ze tří dávek, které se aplikují v rozmezí šesti měsíců.

Druhá dávka se podává za měsíc a třetí po šesti měsících od prvního očkování. K úplné ochraně je třeba dokončit celé schéma.

Ochrana na celý život

Ochrana je účinná již po druhé dávce. Po přeočkování třetí dávkou se u hepatitidy A odhaduje na dvacet let, u hepatitidy B dokonce celoživotně.  

Kombinovaná vakcína existuje také v dětské formě pro děti od jednoho roku do patnácti let, verze pro dospělé je určena osobám starším 16 let.

Dětské očkování vyjde v rámci Programu na 2 000 Kč, dospělí jej mohou pořídit za 3 tisíce korun.

Hepatitida A a B

Hepatitida typu A není způsobena jen nedostatečnou hygienou, ale přenáší se též kontaminovanými potravinami a vodou.

Hepatitida B se přenáší tělními tekutinami (krev, sliny, sperma, poševní sekret), které obsahují virus hepatitidy B. Závažnost onemocnění spočívá v tom, že může přejít do chronického stádia a skončit cirhózou nebo rakovinou jater.

Zdroj: Ewing

Zvýhodněné očkování zajišťuje Česká společnost podpory zdraví a Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenka typu B ohrožuje zejména mladé

Virová hepatitida B představuje pro lidi na celém světě větší hrozbu než AIDS. Podle oficiálních údajů je jejím virem nakaženo přibližně 300 až 500 miliónů...

Výběr článků

Načítám