Hlavní obsah

Jarní únava dokáže hodně potrápit

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jsme se dočkali jara, ale s ním se dostavila i únava, která z nás dokáže doslova vysát téměř veškerou energii. Čím to je? V zimě je náš organismus vystaven mnoha faktorům, které se musí zákonitě časem projevit. Kvůli nedostatku slunečních paprsků v našem těle nedochází k tvorbě látek, které pozitivně ovlivňují náladu. Dalším faktorem je menší přísun vitamínů i nedostatek pohybu.

Foto: Profimedia.cz

Jaro s sebou přináší pocity vyčerpání

Článek

Každý z nás v průběhu roku prochází různými fyzickými a duševními stavy. Ty dobré střídají špatné, resp. v období různých virových onemocnění dochází k celkovému oslabení organismu. Počátky jara jsou proto u mnoha jedinců doprovázeny projevy únavy a celkového vyčerpání. I s únavou lze efektivně bojovat, stačí dodržovat několik zásad zdravého životního stylu a naše tělo se během krátké doby může dostat opět do dobré formy.

Nejdůležitější rady pro boj s jarní únavou

1. Změňte svůj jídelníček a stravovací návyky

Strava patří mezi ty nejdůležitější faktory, jezte pravidelně a nezapomeňte na potraviny s vysokým obsahem vitamínu C (ovoce, zelenina), vitamínu B (mléčné výrobky, slunečnicová semínka, kukuřice aj.). Dále se doporučuje do stravy zařadit potraviny s obsahem železa (rozinky, játra, špenát aj.) a s obsahem vápníku, draslíku, zinku, sodíku a dalších minerálů. Pokud máte pocit, že je vaše strava na tyto látky chudá, můžete je dodatečně tělu dodat prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. S jejich výběrem by vám měl poradit praktický lékař nebo lékárník.

2. Nalaďte se na správnou notu

Dobrá mysl se velmi rychle promítne i do vašeho fyzického stavu. Najděte si během jara místa a aktivity, které vás psychicky obohacují. Může se jednat o procházku v parku, pozorování kvetoucí přírody, četbu knihy na zahradě či terase nebo o podniknutí poznávací dovolené.

3. Hýbejte se

Nemusíte nutně chodit do posilovny, ale zaměřte se na fyzické aktivity, které vás baví a vašemu tělu dělají dobře. Jaro je ideální období pro vyjížďky na kole, kolečkových bruslích nebo pro běhání. Pokud preferujete pohyb v uzavřených prostorech, vyzkoušejte např. jógu nebo si běžte zaplavat do bazénu. Vhodné jsou rovněž delší procházky svižnou chůzí.

4. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je jeden z nejefektivnějších nástrojů pro regeneraci organismu. Snažte se chodit spát každý den v podobný čas. Ideální doba spánku se pohybuje mezi sedmi až devíti hodinami.

5. Dodržujte pitný režim

Naše tělo je z větší části tvořenou vodou. Pro jeho správné fungování by se denní příjem vody měl u dospělého jedince pohybovat mezi 2 - 3 litry. Vyvarujte se nadměrné konzumaci slazených nápojů, kávy nebo alkoholu.

Únava může být příznakem celé řady chorob. Pokud s ní bojujete již delší dobu a nepomáhají vám ani výše uvedené zásady zdravého životního stylu, navštivte lékaře a vaše problémy s ním zkonzultujte.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Výběr článků

Načítám