Hlavní obsah

Jak usnout v hluku? Pomohou vám stavební úpravy, špunty do uší a šumítka

Novinky, das, mim

Snažíte se usnout, ale nejde vám to z důvodu hluku, který se ozývá z ulice či od sousedů? Pak zkuste naše tipy na lepší usínání.

Foto: Profimedia.cz

Spánek by měl být pravidelný a kvalitní.

Článek

Spánek a hluk nejdou příliš dohromady. V důsledku hluku totiž dochází k aktivaci stresových hormonů, kvůli kterým se lidi probouzí a nemohou znovu usnout. Proto je tak důležité již při výběru bydlení hledět, jaký je v okolí hluk. Člověk si samozřejmě zvykne na vše, ale pokud dlouhodobě nedosahuje kvalitního spánku, vždy se to zobrazí na jeho zdraví. Proto, pokud už v takovém bytě žijete, je zapotřebí do bytu zainvestovat a odhlučnit jej.

Dnes již existují nejen protihluková okna a dveře, ale i akustické sádrokartonové desky, které dokážou snížit hluk a lze je využít jako příčky, předstěny či podhledy. Se zvukovou izolací může pomoci i nová podlaha či hustý zátěžový koberec, ale i speciální protihlukové závěsy.

Jak usnout za pár minut? Pomohou triky vojáků nebo metoda 4-7-8

Zdraví

Když nic z toho dělat nechcete, anebo vás trápí hluk v místech, kde se zdržujete jen na chvíli, pak jsou tím nejjednoduším řešením špunty do uší. V lékárně či na internetu dnes koupíte špunty hned v několika tvarech a z různého materiálu.

S usnutím v hluku vám může pomoci také autosugesce, tedy že sami sebe v daný okamžik přesvědčíte, že se nejedná o nepříjemný hluk, ale něco hezkého, co máte rádi, ale tuto techniku bez odborného vedení obvykle nezvládne každý.

S usínáním vám může pomoci šumítko a bílý hluk

Chcete-li usnout v hlučném prostředí, pomoci vám může i speciální přístroj, tzv. šumítko, vytvářející monotónní zvuk, a tedy tzv. bílou tmu, která maskuje původní zdroje nepříjemného hluku. Vytváří tedy jakousi kulisu, která jedince zklidní a pomůže mu s usínáním.

„Bílý hluk vzniká kombinací různých frekvencí zvuku. Představme si ho jako 20 tisíc tónů hraných najednou. To je také důvod, proč se za něj jiné zvuky skryjí,” vysvětlují odborníci ze serveru U lékaře.

„Může se jednat např. o zvuk podobný puštěnému fénu, vzdálenému vysavači, ale i zvukům z přírody, jako je déšť, vodopád či šumění příboje apod.,” dodávají.

Chrápání partnera nenarušuje jen váš spánek, ohrožuje také vaše srdce

Zdraví

V poslední době je velmi oblíbený i tzv. růžový šum, který má vyšší frekvence a některým lidem je příjemnější.

Místo šumítka můžete ale také vyzkoušet pustit větrák či klimatizaci, případně tikající hodiny, což může zafungovat úplně stejně.

Reklama

Související články

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Když se řekne rozvod, snad každý člověk si představí nepříjemné tahanice při oficiálním ukončení manželství, případně boj o děti, majetek. To spánkový rozvod...

Výběr článků

Načítám