Hlavní obsah

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pijete kávu nejen proto, že vám chutná, ale také z důvodu rychlého přívalu energie? Pak vás možná překvapí fakt, že účinnost kofeinu je ovlivněna věkem, ale i denní dobou. Kdy si dopřát vytoužený šálek kávy a jak dlouho může na naše tělo působit?

Foto: Profimedia.cz

Káva dokáže povzbudit mysl i tělo.

Článek

Výhody pití kávy znají lidé již od pradávna. Káva stimuluje nervový systém těla, pomáhá nám lépe se soustředit a zrychluje reakce. Setkat se ale můžete i s negativními účinky kofeinu, včetně pocení, zrychleného srdečního tepu, nervozity či nespavosti.

Účinky kofeinu v našem těle totiž mohou přetrvávat až 6 hodin po jejím vypití. I proto je důležité si kávu umět dobře načasovat.

Ideální načasování je ovlivněno věkem

U mladých lidí byl prokázán pozitivní vliv pití kávy na výkon v ranních hodinách. To dokázala studie z roku 2016, která podrobovala studenty písemným testům v šest hodin ráno a ve dvě hodiny odpoledne. V obou případech studenti pili před testem kávu.

Výsledky ukázaly, že káva měla pozitivní vliv pouze na ty studenty, kteří pili kávu ráno. V odpoledních hodinách se jejich výsledky testů nijak nelišily.

Káva nalačno nemusí být dobrý nápad

Zdraví

Ale neodepisujme hned výhody odpolední kávy. Starší dospělí mají tendenci zaznamenávat pokles energie mezi brzkými odpoledními hodinami. Studie z roku 2002 ukázala, že i pouhá jedna káva může tento pokles zastavit.

Kofein začíná na náš organismus působit krátce po vypití. Je proto důležité si konzumaci kávy správně naplánovat.

„Pokud máte průměrnou toleranci ke kofeinu, měli byste se po vypití kávy cítit bdělí a soustředění po dobu jedné až šesti hodin,“ říká Tamar Samuelsová, zakladatelka společnosti Culina Health. Poslední šálek kávy byste proto měli vypít brzy odpoledne, abyste v noci dobře spali.

Individuální záležitost

To, jak na naše tělo káva působí, navíc úzce souvisí i s naší osobní biologií.

„Každá buňka našeho těla má své vlastní biologické hodiny. Reakce na kofein se tedy může lišit, a pokud vaše tělo netáhne za jeden provaz, je možné, že vás káva například nabudí, ale stejně se budete cítit zpomaleně,“ říká neuropatoložka Zhaoping Li a dodává, že to, jakým způsobem na naše tělo působí kofein, ovlivňuje nejen věk, ale také etnická příslušnost či kultura.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví

„Ačkoliv některé výzkumy přišly se zajímavými objevy, pití kávy je věc zcela individuální. Je potřeba, aby si lidé sami na sobě otestovali, kdy jim káva dělá dobře a kdy nikoliv. Pokud se navíc setkáváte s negativními účinky pití kávy, jako je nespavost, úzkost či stres, bude lepší, když dávku kofeinu snížíte nebo se mu budete zcela vyhýbat,“ říká Samuelsová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Káva nalačno nemusí být dobrý nápad

Ještě ani nevysvitly první sluneční paprsky a vy se ještě se zalepenýma očima vydáváte do kuchyně, abyste si uvařili hrnek lahodné kávy? Pokud je vám tento...

Výběr článků

Načítám