Hlavní obsah

Jak finanční stres ovlivňuje lidské zdraví

Zvyšování cen za jídlo, energie a mnoho dalšího nedají v posledních měsících spát řadě lidí. Tento nepříjemný trend se bohužel kromě peněženek projevuje i jinde – na duševním zdraví lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Souvislost mezi psychologií a finančním stresem je dobře známá, přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak přesně může vaše starost o finance ovlivnit vaše fyzické zdraví?

„Finanční stres ovlivňuje mnoho věcí – od našeho srdečního tepu po dýchání a mozek,“ uvádí pro server Independent klinická psycholožka Zoe Gottsová z London Sleep Centre.

I když trocha stresu může být pro lidský organismus prospěšná, protože nás motivuje k akci a udržuje nás v bezpečí, z dlouhodobého hlediska škodí. A co se týče financí a zdražování, nejspíš ještě nějakou dobu tento typ stresu škodit bude.

Lež, která má podle odborníků mnohdy horší následky než nevěra

Vztahy a sex

„Vyšší stres má za následek zvýšení hladin kortizolu a adrenalinu. Tyto hormony mají potenciál potlačovat trávicí systém, imunitní či reprodukční systém a výrazně narušují spánek,“ vysvětluje dále odbornice.

Příznaky

Některé známky stresu spojeného s vysokými životními náklady jsou znatelnější než jiné.

„Klíčové ukazatele potíží zahrnují špatný spánek, podrážděnost, sníženou energii a vyšší plačtivost,“ uvádí terapeut Simon Coombs, který je rovněž zakladatelem služeb v oblasti duševního zdraví s názvem Working Minds.

„Někteří lidé se rovněž potýkají s nechutí k jídlu a sníženým příjmem tekutin. Další potíže pak zahrnují migrény, bolesti zad a svalů, zažívací potíže, vysoký krevní tlak či srdeční arytmii,“ popisuje.

Nezdravá rozhodnutí

Kromě výše zmíněných příznaků stojí dlouhodobý stres i za nezdravými rozhodnutími.

„Přejídání, užívání alkoholu či drog, stejně jako nedostatek pohybu jsou důsledky stresu, které zhoršují zdraví stejně jako finanční situaci člověka. Špatná strava vede k fyzické nečinnosti, což zhoršuje psychické stavy jedince,“ uvádí příklady Gottsová.

Jak se přestat přejídat a znovu získat kontrolu nad množstvím zkonzumovaného jídla

Zdraví

Zvládání stresu

Aby se vaše zdraví vrátilo pokud možno co nejdříve do správných kolejí, je třeba řešit příznaky stresu i jeho příčiny, přičemž prvním krokem je informovanost.

„Je životně důležité věnovat pozornost svému tělu a všímat si, kdy a jak pociťujete dopady stresu. Špatně spíte? Nejste schopní dodělat jakýkoli úkol? Straníte se ostatních? To všechno nelze přehlížet,“ nabádá Gottsová.

Účinným pomocníkem v boji proti stresu je pohyb a cvičení, a rozhodně nemusí jít o nic náročného. „I jednoduchá procházka na čerstvém vzduchu pomůže alespoň na chvíli zklidnit mysl a snížit pocity úzkosti,“ dává příklad Coombs.

Důležitá je rovněž vyvážená strava, stejně jako nebát se vyhledat pomoc, pokud jde do tuhého. „Pokud se obáváte o své fyzické či duševní zdraví, kontaktujte svého praktického lékaře nebo terapeuta.“

Kontrola nad financemi

Co se týče financí, mají lidé tendenci často tzv. „strkat hlavu do písku“ a čekat, až se věc nějak vyřeší. Jak ale uvádí Coombs, z hlediska financí je vždy prospěšnější jednat než prokrastinovat. A to s čistou hlavou.

„Zkuste si vytvořit realistický rozpočet a hledejte místa, kde by se dalo něco ušetřit. A pokud to nevyřešíte sami, obraťte se na finančního poradce, případně různé organizace, které vám mohou pomoci. Nikdy na to nemusíte být sami,“ dodává na závěr.

Veronika Kamenská pomáhá lidem nepanikařit

Styl

Nejčastější známky toho, že se potýkáte se sekundárním stresem

Zdraví

Reklama

Související témata:
Finanční krize

Výběr článků

Načítám