Hlavní obsah

Lež, která má podle odborníků mnohdy horší následky než nevěra

Začátky vztahů bývají zalité sluncem a nadějemi na dlouhé trvání. Jenže všichni víme, že ne vždy se sny shodují s realitou. Existuje mnoho věcí, které mohou vztah velmi rychle narušit. A nemusí jít vždy jen o nevěru, tedy alespoň o tu klasickou. Jak odborníci upozorňují, mnohem závažnější dopady má i nevěra finanční či jakékoli lhaní o penězích.

Foto: Profimedia.cz

Finanční neshody, nebo dokonce tajemství, nepřinášejí do vztahu nic dobrého.

Článek

Lžete svému protějšku ohledně peněz, skrýváte je, nebo si je dokonce tajně hromadíte? Pak se podle odborníků dopouštíte finanční nevěry. Potíže, které často napáchá, jsou srovnatelně bolestivé, ne-li i víc než nevěra fyzická.

Zjištění, že vám protějšek jakkoli lže ohledně společných financí, dokáže totiž řádně rozhodit.

„Pokud se zrovna nacházíte ve stavu, kdy jste zjistili partnerovu finanční nevěru, nejste rozhodně výjimkou. Během své praxe jsme zjistili, že mnoho párů se potýká s finančními problémy a tajemstvími. Ale rovněž víme, že i taková zrada ve vztahu se dá napravit a ztracená důvěra znovu získat. Vyžaduje to ale práci a odhodlání obou stran,“ uvádějí pro server Yourtango Scott a Bethany Palmerovi, vztahoví odborníci a zároveň finanční poradci s více než dvacetiletou praxí.

Není nevěra jako nevěra. Existují čtyři typy podvádění

Vztahy a sex

Jak napravit vztah poté, co jej narušila finanční nevěra?

Přiznat a odpustit

Dobrým prvním krokem, pokud jste ten, kdo se podobného „přečinu“ dopustil, je přiznat ho. Pokud naopak podezříváte protějšek, zkuste se dostat do pozitivního rozpoložení, nevyhrožujte, nespílejte – ale vyslechněte a odpusťte.

Pamatujte si, že každý z nás má nějaké nedostatky. Pokud je snaha o nápravu, dá se překonat téměř vše. I když to bude nejspíš vyžadovat delší čas.

Jak kdysi řekl Mahátma Gándhí: „Slabí nedovedou odpustit. Schopnost odpouštět je rysem silných.“ Ukažte tedy svou sílu, buďte shovívaví a odpusťte.

Zaveďte nové rutiny

„Pokud opravdu chcete věci napravit, musíte udělat změny. Jestli se totiž budete chovat i po odhalení stejně jako dřív, ničeho nedocílíte. Změňte proto způsob, jakým jste nakládali s penězi. Pokud měl jen jeden z vás vždy o všem přehled a druhý nic neřešil, změňte to. Pokud je problémem přílišné utrácení, odstraňte všechna možná pokušení. Sedněte si společně a proberte detailně, co je třeba změnit. Pokud opravdu budete mít touhu si něco nepotřebného koupit, zkuste se vzájemně domlouvat a v klidu argumentovat, zda je to opravdu nutné,“ uvádí Bethany Palmerová.

Odstraňte komunikační zábrany

Zjistěte, co všechno vedlo k tomu, že jste před odhalením problému o společných financích nekomunikovali. Nejde o to, hned zavést jen jeden společný účet, můžete jich mít klidně víc, je ale více než vhodné trvat na obecné transparentnosti všech. Nemusí se to zdát zpočátku jako dobrá volba, ale pokud chcete problém vyřešit, je to nejlepší řešení.

Jak si lidé ve vztazích ubližují

Vztahy a sex

Nechte si poradit od profesionála

Finanční tajemství či nadměrné utrácení umí napáchat pěknou paseku nejen ve výdajích, ale i ve vztahu. Nezřídka se tak stává, že i při velké snaze nejsou partneři schopni celou věc sami vyřešit. Pak se nabízí pomoc někoho zvenku, kdo si udělá na celou situaci nestranný názor.

Odměňte svůj úspěch

Odměna je důležitý krok, na který se nesmí zapomenout. Pokud si stanovíte nová pravidla nebo třeba rozpočet a povede se vám ho měsíc nebo dva dodržovat, oslavte to. Dojděte si na dobrou večeři, dopřejte si něco sladkého, jděte se někam pobavit.

„Odměňte všechny kroky správným směrem, nehledě na to, jak malé jsou. A podělte se navzájem o svůj úspěch. Ale pozor, abyste ve snaze šetřit nezapomněli stále pečovat i o vztah. Naučte se znovu budovat vzájemnou důvěru,“ dodávají poradci.

Jak peníze ovlivňují vztahy

Vztahy a sex

Jste shopaholička? Víme, jak to poznat

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám