Hlavní obsah

Dobijte si baterky na počkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte-li se po vánočních svátcích unavení, rada je jednoduchá – zastavte se! Ne na celý den, alespoň na pár minut. Dopřejete svému tělu pauzu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce mají být především svátky klidu, tak si dopřejte odpočinek a uvolnění.

Článek

20 minut: Zatočte s rutinou

Pokud se chcete cítit lépe, první rada zní: Udělejte cokoli jinak. Na nákup nebo procházku se psem se vydejte jinudy než obvykle. Zacvičte si místo vpodvečer hned ráno. V rozhodnutí vás podpoří výsledky studie vědců z New York University a University of Miami.

Ukázaly, že lidský mozek miluje odklon od každodenní rutiny. Nejvíc se z něj radují hipokampus, který hraje důležitou roli v prostorové orientaci, a striatum, jež kontroluje pohyb, zpracovává odměnu a také má spolu s hipokampem vliv na vnímání času.

A právě aktivita v těchto dvou oblastech mozku je mnohem synchronizovanější u lidí, kteří denně zkoumají nové věci. A pozitivně ovlivňuje jejich náladu. A tak každá, byť malá změna stojí za pocit větší uvolněnosti.

5 minut: Proměňte myšlenky ve včely

Občas se zdá, že vír myšlenek nelze v hektických dnech žádným způsobem zastavit. Vliv na naši celkovou nepohodu má i následný nekvalitní spánek. Klinická psycholožka Arlene K. Ungerová v takových chvílích doporučuje chytrým způsobem oklamat mysl tak, aby se zklidnila a utišila.

Tereza Maxová: Pořád trvám na nedělní procházce s rodinou

Styl

„Vyzkoušejte pět minut před spaním vizualizaci, kterou jsem nazvala Mysl jako včelín. Zavede vás mezi pracovité včely, jež symbolizují bzučící myšlenky naplňující vaši mysl.“

Jak na to? Posaďte se a zavřete oči. Zhluboka se nadechněte, vydechněte a představte si, že se vznášíte. Pomalu se snesete na louku plnou květin. Sledujte včely, jak tady přelétávají z květu na květ. Po chvilce se ocitnete mezi nimi. Pilně pracují, ale zblízka jejich počínání vypadá horečnatě, až nepochopitelně. A tak odlétnete pryč, zpět k nebi a roj včel necháváte za sebou. Jejich bzučení je stále slabší, až není slyšet, a za pár chvil jste tak daleko, že je už ani nevidíte.

10 minut: Dopřejte si automasáž

Ájurvédská masáž celého těla Abhjanga vám během 10 minut dodá potřebnou výživu a vitalitu. Připravte si přírodní olej, ať už uklidňující olivový, mandlový, ricinový, nebo hřejivý hořčičný či kukuřičný. Ohřejte jej na tělesnou teplotu.

Posaďte se ve vyhřáté místnosti na nízkou stoličku nebo na zem na teplý ručník. Na celé tělo naneste olej a chvilku vyčkejte, než se začne vstřebávat. Poté částí dlaně blízkou zápěstí postupujte jemnými, krouživými pohyby doplněnými tahy nahoru a dolů.

Tip: Pamatujte, že vaše chodidla obsahují mnoho důležitých reflexních bodů. Masírujte je proto pevně za pomoci malých, krouživých pohybů palci. Za každý prst na noze také jemně „zatáhněte“ a masírujte jej od kořene ke konečku.

„Každý pohyb opakujte alespoň třikrát, až se olej vstřebá do kůže. Masáž začněte na temeni hlavy a končete u chodidel. Kůži masírujte jemnými krouživými pohyby prstů a během masáže hlavy, paží a nohou na sobě mějte ručník, aby vám neunikalo teplo,“ popisuje indický ájurvédský léčitel Harish Verma.

4 minuty: Využijte krabicové dýchání

Odolat nečekané vlně napětí je obzvlášť náročné. V momentě, kdy se totiž nervový systém dostane do stavu ohrožení, začnou se uvolňovat stresové hormony adrenalin a noradrenalin.

Cílem tzv. krabicového dýchání je vrátit se zpátky do normálu. Zvládnete ho i během pauzy na oběd nebo o Vánocích chvilku před rozdáváním dárků.

Jak zabránit nadměrnému vypadávání vlasů

Styl

Základem jsou čtyři kroky, z nichž každý trvá čtyři sekundy. Sedněte si na židli a chodidla pevně opřete do země. Zavřete oči, nadechněte se nosem a přitom počítejte do čtyř.

Poté na 4 vteřiny zadržte dech (nezacpávejte si nos ani pusu). Vydechněte, opět 4 sekundy. V posledním kroku se uvolněte. Opakujte alespoň třikrát, pro absolutní vrácení do normálu ideálně po dobu čtyř minut.

1 minuta: S tenisáky rozpusťte stres

Přemíra vnitřního napětí se projevuje i na fyzickém těle. Své by o tom mohly „vyprávět“ trapézové svaly a oblasti k nim přilehlé, což jsou týl hlavy, ramena a lopatky.

„V této části těla – doslova mezi hlavou a srdcem – se nám ukládá přemíra zodpovědnosti a stresu, jež nás svírají a někdy až paralyzují,“ vysvětluje Zuzana Bičíková, zakladatelka pohybového klubu Vnímej své tělo.

Foto: archiv Zuzany Bičíkové

Od napětí v oblasti ramen, lopatek a krku dokáží rychle ulevit dva tenisové míčky

Pro uvolnění doporučuje vzít si na pomoc dva tenisové míčky: „Lehněte si na podložku. Vložte si míčky pod horní vlákna trapézového svalu, a to každý z jedné strany páteře tak, aby vám sval podebíraly. Paže dejte do strany, dlaněmi vzhůru, nohy nechte pokrčené, čímž působení zesílí. Pokud cítíte nepříjemně zakloněnou hlavu, vypodložte ji destičkou nebo dekou. V této poloze poté chvilku setrvejte a místo prodýchejte.

Následně začněte provádět jemné klouzavé pohyby po míčcích. Otočte hlavu napravo, podívejte se za pravou dlaní a jemně se za ní vytáhněte, asi tak jeden až pět centimetrů. S výdechem se vraťte zpět do osy těla – nádech – přetáčím se doleva – s výdechem zpátky do osy.“

Tipy na měkké dárky pro celou rodinu

Styl

3 minuty: Ponořte nos do heřmánku

Rychlé úlevy lze docílit i pomocí vůní. V akutní stresové situaci sáhněte po lahvičce vhodného oleje, inhalujte jej pár minut přímo z lahvičky nebo z papírového kapesníčku s několika kapkami.

Jestli váháte, vzpomeňte si, jak příjemné je obklopit se vůní květin. Zkušená aromaterapeutka a spolumajitelka Nobilis Tilia Adéla Zrubecká má tipy na éterické oleje pro nastolení vnitřní rovnováhy, které navíc dokážou umravnit hladinu „stresového“ kortizolu:

„Snížit paniku a strach dokáže levandule. Zklidnit vyčerpání a posílit vaše hranice umí heřmánek. Pro workoholiky je skvělý bergamot, při nervovém vyčerpání vás povzbudí vůně rozmarýnu či bazalky. Grep a mandarinka jsou záchrannou brzdou při mentálním vyčerpání.“

Tip: Při dlouhodobém chronickém stresu zařaďte kromě inhalace i koupel nebo sprchu s využitím éterických olejů, relaxaci při vůni linoucí se z difuzéru či masáž nohou a šíje.

2 minuty: Natrénujte správný postoj

Psycholožka Amy Cuddyová říká, že pokud zaujmeme vzpřímený a sebevědomý postoj, budeme se sebevědomě doopravdy cítit. Vychází ze své studie, v níž porovnávala lidi, kteří seděli dvě minuty rovně a vyjadřovali sílu, s těmi, kdo byli shrbení a měli překřížené nohy.

Zjistila, že ti první se pak cítili silnější, a dokonce jim stoupla hladina testosteronu o 20 % a stresový hormon kortizol klesl o 25 %.

„Dobré je si pro navýšení vnitřní síly vyzkoušet i tzv. power posing. Najděte si klidné místo a na dvě minuty zvedněte ruce nad hlavu. Stejně oslavně a vítězně, jako když běžec vbíhá do cíle,“ doporučuje osvědčený tip určený i pro lepší zvládnutí pracovních výzev Lucie Audi ze vzdělávací komunity #HolkyzMarketingu.

30 vteřin: Dovolte si emoce

Extrémní podrážděnost, kterou již doprovází vztek a křik, nemá mnoho společného s představou o klidných Vánocích. Ale pokud se objeví, není snadné ji zastavit.

„Často jde o signál, že jste přetížení a potřebujete najít cestu, jak udělat něco pro sebe, odpočinout si a odreagovat se,“ upozorňuje diplomovaná psycholožka Lucie Kolaříková a zároveň dává SOS tip: „Až budete sami, dovolte si vykřičet se (klidně do polštáře), vybrečet se, vyskákat se. Ponořte se do toho a neodsuzujte se za své projevy. Jde o velmi účinnou a ulevující emoční katarzi.“

Tatiana Drexler: O Vánocích si chci hlavně pokecat s lidmi. Ne se ládovat zbytečnými exkluzivitami

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám