Hlavní obsah

Jak zabránit nadměrnému vypadávání vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý vlas má životnost přibližně 7 let, poté ho nahradí nový a tak pořád dokola. Denně tak může vypadnout kolem 100 vlasů a nic zlého se přitom neděje. Problém nastává, pokud naše „kštice“ začíná viditelně řídnout - může se jednat nejen o estetický problém, ale i zdravotní.

Foto: Profimedia.cz

Každý vlas má životnost přibližně 7 let.

Článek

Zatímco u mužů hraje při vypadávání vlasů roli především dědičnost, konkrétně tzv. androgenetická alopecie, kdy vlasy vypadávají na základě poklesu hladiny testosteronu, u žen se tak nejčastěji děje při hormonální nerovnováze v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy.

Někdy má na vypadávání vlasů vliv i špatně zvolená antikoncepce. Nicméně vždy se jedná o dočasnou záležitost. Jakmile u žen dojde k ustálení hladiny hormonů, dojde i k zastavení vypadávání.

U mužů je problém složitější. Pokud má někdo vlivem genetiky citlivé kořínky na dospělé hladiny testosteronu, i při normálních hladinách mužských pohlavních hormonů dochází k ničení vlasových kořínků a v důsledku toho vlasy vypadávají. V takovém případě se málokdy podaří zastavit vypadávání vlasů.

Špatná funkce štítné žlázy či prodělání infekce

Významnou roli může při řídnutí vlasů sehrát také špatná funkce štítné žlázy. Její nadměrná činnost vlasům rozhodně neprospívá, kromě znatelného úbytku se porucha funkce štítné žlázy podepíše i na jejich kvalitě. Stávají se jemnějšími, křehčími, snadno se lámou a výjimkou není ani zvýšené maštění.

Chyby při sprchování, které mohou vést k vypadávání vlasů

Zdraví

Stejně tak mohou vlasy začít vypadávat po prodělání infekce. Neděje se tak ale bezprostředně poté. Padání vlasů se může projevit i s odstupem dvou až tří měsíců. V poslední době tento problém řeší stále více lidí i v důsledku prodělání covidu.

Vliv mohou mít i užívané léky, dle odborníků se problémy vyskytují zejména po užití cytostatik, imunosupresiv, antikoagulancií, antiepileptik nebo cholestatik.

Vlasy mohou u mužů i žen vypadávat i kvůli stresu, nedostatku minerálů, při alergii na léky nebo také nadměrném užívání vitaminu A či selenu. Za problémem může ale i stát náhlý úbytek hmotnosti.

Co ovlivňuje růst, vypadávání a kvalitu vlasů

  • Stres oslabuje vlasovou pokožku. Jestliže jsme pod tlakem, synchronizují se a urychlují cykly vlasových váčků, což může způsobit vypadávání vlasů.
  • Hormony. Zatímco u mužů hraje při vypadávání vlasů roli především dědičnost, konkrétně tzv. androgenetická alopecie, kdy vlasy vypadávají na základě poklesu hladiny testosteronu, u žen se tak nejčastěji děje při hormonální nerovnováze v důsledku těhotenství, porodu či menopauzy.
  • Špatná funkce štítné žlázy. Její nadměrná činnost vlasům rozhodně neprospívá, kromě znatelného úbytku se zhoršuje i jejich kvalita. Stávají se jemnějšími, křehčími, snadno se lámou a výjimkou není ani zvýšené maštění.
  • Anémie.
  • Stejně tak mohou vlasy začít vypadávat po prodělání infekce. Neděje se tak ale bezprostředně po prodělané infekci.
  • Vliv mohou mít i užívané léky, dle odborníků se problémy vyskytují zejména po užití cytostatik, imunosupresiv, antikoagulancií, antiepileptik nebo cholestatik. Někdy má na vypadávání vlasů vliv i špatně zvolená antikoncepce.

Každá péče vyžaduje čas

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

„Svou pozornost bychom měli věnovat i pokožce hlavy jako takové a při výběru pečujících přípravků se nezaměřovat jen na vlasy. Ano, jsou sice na očích, ale pokožka je přece onen důležitý orgán, který je na hlavě drží a jen ze zdravé pokožky může vyrůst zdravý vlas.

Maz je obvykle přirozenou ochranou pokožky. Pokud se ho na hlavě ale nachází přebytek, což se stává hlavně při špatné technice mytí, kdy se soustředíme jen na vlasy, a ne na kůži, zoxiduje ve vlasových folikulech a ohrožuje zdravé cibulky, které jsou pak mnohem náchylnější k vypadávání,” upozorňuje vlasová specialistka Linda Žáková.

Tajemství péče o jemné vlasy aneb Když chybí objem

Styl

Pro zjištění pravé příčiny problému je vždy dobré nejprve navštívit dermatologa. Jedině tak budete moc lépe zvolit správné přípravky či léky.

„Jako první pomoc při padání vlasů si nejprve v lékárně kupte doplňky stravy s obsahem vitaminu H (biotinu), zinku a železa. Důležitá je také pestrá strava s dostatečným množstvím bílkovin,“ doporučuje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Podle odbornice Pavly Horákové je pak dobré kombinovat speciální péči v podobě šamponu, vlasového tonika a séra.

„Mějte ale vždy na mysli, že výsledky se ukážou až po 3–4 měsících, tudíž nemá smysl po 14 dnech měnit přípravky v přesvědčení, že nefungují,“ dodává.

Pokud se problém ani po 3-4 měsících nezlepší, pak je nutná návštěva dermatologa.

Foto: archív firem

Manufaktura Aktivační sérum proti vypadávání vlasů, Pivní kosmetika, 479 Kč; Eucerin DermoCapillaire tonikum proti vypadávání vlasů, 486 Kč; Vichy Dercos Energising posilující šampon proti padání vlasů, Notino, 320 Kč; Paul Mitchell Tea Tree Scalp Care šampon proti řídnutí vlasů, 709 Kč; Yves Rocher ANTI-CHUTE intenzivní kúra proti vypadávání vlasů, 679 Kč; skinexpert BY DR.MAX Collagen Beauty Shots 30×25 ml, 1250 Kč; Biovitality Padání vlasů kapky - bylinný komplex přispívá k udržení normálního stavu vlasů, 148 Kč; Beautiful Hair ANNA BRANDEJS - vitaminy, minerály a výtažky z rostlin, které vlasy potřebují, 1190 Kč; Nupreme Zinek chelát, 399 Kč

Odborníci ze salonu Klier pak ještě zdůrazňují, že by lidé měli na česání vlasů používat kvalitní kartáče na vlasy, ideálně s přírodními štětinami. V neposlední řadě může pomoci i pravidelná masáž vlasové pokožky, která zlepší krevní oběh a postará se tak o přísun živin a kyslíku. Masáž umí také eliminovat stres a sníží svalové napětí, které je spoluviníkem vypadávání a řídnutí vlasů.

„U androgenní alopecie lze vypadávání vlasů zastavit léky – konkrétně nejčastěji lokálními přípravky obsahujícími minoxidil, které blokují vliv testosteronu na kůži. Ve druhé fázi lze aktivovat metabolismus vlasové pokožky mezoterapií, microneedlingem nebo plasmaterapií, které mohou častokrát navodit zpevnění a zhoustnutí vlasů,“ dodává dermatolog Jan Kučera.

Alopecia areata - autoimunitní problém

V případě Alopecie areata nejde o běžný problém s vypadáváním vlasům. Je to autoimunitní onemocnění, to znamená, že se imunitní systém, bílé krvinky, obrátí proti vlasovému folikulu. Bílé krvinky, T-lymfocyty, ho doslova obalí - folikul sice přetrvává, vlasový váček tam je, ale není aktivní, neprodukuje zdravý vlas.

Nejprve se vytvářejí lysinky o velikosti mince, které se rozrůstají a mohou se spojit v jednu velkou pleš. Během několika týdnů nebo měsíců přitom můžete přijít o všechny vlasy, ale i obočí nebo řasy.

Jedná se o problém, které se nejčastěji objevuje mezi 25. a 37. rokem, ale může i v jakémkoliv jiném věku. Ztráta vlasů je často provázena psychickou zátěží, jež se může projevit úzkostí, depresí a snížením kvality života.

Přesná příčina onemocnění není dosud známa. Podle odborníků se jedná o kombinaci environmentálních vlivů a genetických predisponujících faktorů.

V současné době nicméně existuje několik forem léčby, vždy je dobré se obrátit na specializovaná centra, jako je např. Dermatovenerologická klinika Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze.

Naděje pro lidi s alopecií. Nový lék až u 40 % z nich nastartuje opětovný růst vlasů

Zdraví

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Reklama

Související témata:
Vypadávání vlasů

Výběr článků

Načítám