Hlavní obsah

Dlouhověkost je ovlivněna i složením jídelníčku. Prodlužte si život změnou stravování

Pokud toužíte žít déle, a to pokud možno v plném zdraví a v dobré kondici, pak se budete muset kromě dostatku pohybu zaměřit i na svůj jídelníček. Nedávná studie totiž ukázala, že správně složeným jídelníčkem si dokážete prodloužit život až o 13 let. Podívejte se s námi, jak začít s úpravou jídelníčku, abyste se co nejdéle cítili dobře a v kondici.

Foto: Profimedia.cz

Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších.

Článek

Pokud toužíte žít déle, pak základním doporučením je nahradit typickou západní stravu zaměřenou na častou konzumaci červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin za stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny (zejména fazole, hrách a čočku), celozrnné výrobky, semínka a ořechy (vlašské ořechy, mandle, pekany a pistácie).

Podívejte se s námi na šest doporučení, jak začít měnit jídelníček k lepšímu.

1. Přemýšlejte nad svým jídelníčkem

V první řadě je zapotřebí začít víc přemýšlet nad složením jídelníčku a mnohem víc tedy i řešit, co vkládáme do úst.

„Začněte si proto alespoň na začátku zapisovat vše, co během dne sníte, a to včetně podrobností, v kolik tak činíte a kde a za jakých okolností,“ doporučuje pro CNN dietoložka Kathleen Zelmanová.

Poté si nad tím vším sedněte a udělejte si plán, jak jíst lépe. Nesnažte se přitom mít perfektní jídelníček od začátku, stačí krůček po krůčku. Po týdnu vše zopakujte.

Manželství je receptem dlouhověkosti, tvrdí vědci

Styl

2. Plánujte nákupy a upravte prostředí doma v kuchyni

Nejčastěji jíme to, co nás obklopuje. Vždy je tedy lepší plánovat i samotné nákupy a dělat si nákupní seznamy, aby v nákupním košíku skutečně skončilo jen to, co chceme.

Zbavte se i všeho nezdravého, co máte ve spíži. Nemusíte to přitom hned vyhazovat, zkuste to darovat těm, kteří o to stojí.

3. Vynechte při snídani cukr

Svůj den můžete začít zdravěji už jen tím, že vynecháte při snídani cukr. Jde o to, že pokud si dopřejete snídani bez cukru, hladina cukru v krvi zůstane na stejné úrovni. Díky tomu budete mít více energie a váš den bude mnohem kreativnější a povedenější.

Změnou snídaně tak učiníte skutečně velký krok. Jakmile si odvyknete od cukru, bude vám celkově lépe.

4. Nahraďte jedno masité jídlo denně rostlinným

Zkuste začít tím, že k obědu k zelenině přidáte luštěniny, semínka či celozrnné potraviny. Zvýšíte si tak hladinu cukru v krvi, což dodá mozku energii, kterou potřebuje. Nebude tak docházet k odpoledním propadům energie a k nočnímu přejídání.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

5. Vždy preferujte to, co vám chutná, a do ničeho se nenuťte

Chcete-li měnit jídelníček, pak se zaměřte na zdravé potraviny, které vám ale skutečně chutnají. Jde o to, že jen těžko uděláte dlouhodobější změnu v jídelníčku, když se do jídla budete muset nutit.

Proto raději vsaďte na konzultaci s výživovým poradcem či nutričním terapeutem a společně se snažte do jídelníčku postupně přidávat vše, co vám chutná, a vytvářejte si tak každodenní zdravé návyky.

6. Jídlo samotné vám nezaručí delší a zdravější život

Chcete-li být zdraví a celkově se cítit skvěle, pak budete muset do své každodenní rutiny zařadit i pohyb. A nemusí se jednat hned o běh či posilování apod. V podstatě stačí pravidelné procházky v přírodě.

Dalšími důležitými faktory ovlivňujícími dlouhověkost jsou zvládání stresu či kvalitní osmihodinový spánek a láskyplné vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám