Hlavní obsah

Manželství je receptem dlouhověkosti, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi ty šťastlivce, kteří žijí ve spokojeném manželství? Pak pro vás vědci mají dobrou zprávu. Výsledky velké britské studie totiž ukázaly, že šťastné manželství je klíčem k delšímu a zdravějšímu životu.

Foto: Profimedia.cz

Šťastné manželství je klíč k dlouhověkosti.

Článek

V první studii svého druhu britský Národní statistický úřad zjistil, že úmrtnost svobodných mužů a žen je až dvakrát vyšší ve srovnání s jejich protějšky, kteří žijí v manželství.

Analytici vycházeli z dat 5 milionů úmrtí dospělých starších 20 let mezi lety 2010 a 2019.

U mužů se ukázalo, že největší riziko předčasného úmrtí přináší rozvod (2319 úmrtí ze všech příčin na 100 000 rozvedených mužů), dále svobodný život (2077) a ovdovění (1640). Naproti tomu ženatých mužů zemřelo předčasně pouhých 1073.

Mezi ženami – které tradičně žijí déle než muži – byla úmrtnost nejvyšší u svobodných (1307), následovaných vdovami (1230) a rozvedenými (1114). Vdaných žen zemřelo předčasně pouhých 699 z výzkumu.

Recept na dlouhověkost? Prevence i štěstí

Údaje z výzkumu odrážejí zjištění z několika předchozích studií, které rovněž ukázaly, že ženatí lidé často žijí déle, zdravěji a šťastněji. Odborníci se domnívají, že je to proto, že partneři dávají pozor na své protějšky a nabádají je, aby jedinci podstoupili zdravotní prohlídky, kdykoli se objeví nějaká nemoc nebo nezvyklý stav.

Být šťastný má navíc své vlastní zdravotní přínosy, které pomáhají snižovat stres a podporují zdravý životní styl, zatímco orientace na rodinu je spojena se sníženým rizikem zapojení do rizikového chování. Na druhou stranu, být svobodný, rozvedený nebo ovdovělý je obecně spojováno s vyšší mírou osamělosti a deprese.

Deset kroků, jak si upevnit zdraví a zůstat fit i po šedesátce

Zdraví

„Poprvé jsme analyzovali demografické trendy v úmrtnosti podle rodinného stavu. Zjistili jsme, když jsme se podívali na data za posledních deset let, že muži a ženy, kteří jsou ženatí nebo v registrovaném partnerství, mají trvale nižší úmrtnost než svobodní, rozvedení nebo ovdovělí,“ říká vedoucí statistiky v úmrtnosti v OSN Sarah Caulová pro Daily Mail.

Američtí experti z Harvard Medical School varovali, že svobodní, rozvedení a ovdovělí muži nejedí tak zdravě, méně často cvičí a častěji kouří, nadměrně pijí a zapojují se do jiného rizikového chování.

Naproti tomu ženatí muži mají větší pravděpodobnost, že dostanou pravidelnou lékařskou péči a budou mít prospěch z vyšší životní úrovně.

Reklama

Související články

Proč ženy žijí déle než muži

Muži se v České republice dožívají v průměru 76 let a ženy 82 roků. Žijí tedy o šest let déle. Podobné rozdíly zaznamenávají i v jiných průmyslově vyspělých...

Výběr článků

Načítám