Hlavní obsah

Pití kávy prodlužuje život, dokazují nové studie

Novinky, lin

Mírné pití kávy prodlužuje život, uvádějí dvě nové rozsáhlé studie. Vyřešila se tím otázka vlivu kávy na organismus, která sužuje lidstvo již po staletí. Až tři šálky pro mnohé nepostradatelného nápoje denně nás mají kromě povzbuzení ochránit před některými druhy nemocí a prodloužit nám život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pití kávy prodlužuje život, odhalily studieVideo: Reuters

 
Článek

První studie byla provedena Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny v Imperial College London. Analyzovala údaje o rakovině a výživě od více než 500 000 Evropanů ve věku nad 35 let z 10 různých zemí, včetně Velké Británie, v celkovém období 16 let.

Studie zjistila, že lidé, kteří pijí kávu, mají podstatně nižší míru úmrtnosti a menší riziko, že zemřou na nejčastější závažné nemoci, jako je onemocnění oběhového ústrojí a nemoci trávicího traktu. Mají také zdravější játra a lepší hodnoty glukózy, což může zlepšit jejich celkové zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Pití kávy má pozitivní účinky.

„Naše výsledky naznačují, že mírná konzumace kávy, která se rovná až třem šálkům denně, nezhoršuje zdraví, ale naopak má pozitivní přínos,“ uvedl pro agenturu Reuters profesor Elio Riboli, vedoucí na Imperial College London.

Bez ohledu na národnost

Druhá studie se pro změnu zaměřovala na zjištění, jaký vliv má káva na jedince podle národností. Průzkumu se zúčastnilo více než 185 000 Afroameričanů, domorodých Američanů, obyvatel Havaje, japonských Američanů a Hispánců. Odborníci zjistili, že na pití kávy a její účinky nemá původ žádný vliv.

„Zajímavé je, že i přesto, že se jedná o velmi rozmanité populace s odlišným životním stylem, stravovacími návyky a s dalšími odlišnostmi, výsledek studie se nezměnil,” říká doktorka Veronica Wendy Setiawanová pro web CNN.

Dobrá zpráva pro kuřáky

Obě studie dělily účastníky na kuřáky a nekuřáky, protože jak je známo, kouření zvyšuje úmrtnost a je spojeno s různými nemocemi. Odborníci zjistili, že káva snižuje úmrtnosti i u kuřáků.

„Jak se zdá, kouření neovlivňuje účinky, které má káva na organismus," říká Marc Gunter, jeden z autorů evropského výzkumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráno bez kávy si umí představit málokdo

Ne náhodou je káva náš nejoblíbenější teplý nápoj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v  přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků....

Výběr článků

Načítám