Hlavní obsah

Co se děje v těle, když jíme a trávíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezlepková strava ano, nebo ne? Jak chytře zabránit přejídání a co nám signalizuje kručení v břiše, vysvětlí gastroenteroložka Jana Koželuhová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nestresuj se, budeš mít vředy! Ať už tuto větu ve vašem okolí pronesl kdokoli, měl pravdu. V mozku totiž existují signální dráhy, které fungují na ose mozek-trávicí trakt. A když jsme v dlouhodobém stresu, může dojít k narušení metabolických a hormonálních procesů, které mohou mít závažné důsledky na vznik chorob týkajících se trávicího traktu.

Celodenní uždibování, které drží trávení stále v napětí, není nebezpečné, ale ani prospěšné. Jde pouze o zvyk příjmu potravy, k němuž většinou tíhnou lidé bez tendencí se přejídat.

Říhne-li si miminko, celá rodina slaví. A právem! Žaludek malých dětí nemá velkou kapacitu, a tak se tímto způsobem zbavuje bubliny vzniklé napolykáním vzduchu během jídla. Zamezí se tak navrácení stravy do jícnu a odpadá riziko vdechnutí. Nám dospělým stačí, když po odložení příboru vstaneme - vzduch z žaludku odejde i bez hlasitých projevů. Krkání tak rozhodně není informací o důležitém kroku k dobrému trávení.

Křeče v břiše: Jak vznikají a jak se jim vyhnout, aby nám nekomplikovaly život

Zdraví

Kručí ti v břiše, máš hlad. Pohledem blíže do těla jde o intenzivnější pohyby střev. Ty často značí, že se v žaludku vyplavila kyselina solná, což dává signál do mozku, že je čas dát si něco dobrého, aby se obsah opět zaplnil. Ale žádné obavy, hlad dříve či později dostanete, i když vaše břicho „zarytě mlčí“.

Otesánek jedl, až všechny snědl. Pohádka z pohledu medicíny vypráví mimo jiné o tom, že ten nezbedný kluk měl žaludek s mnohem větší kapacitou než mnozí ostatní. Málo už se v příběhu vypráví o tom, jak moc trpěl. Tělu totiž rozhodně přespříliš jídla nesvědčí. První stížnost zachytíte v okamžiku, kdy se ohlásí refluxní nemoc jícnu neboli se vám začne strávené jídlo vracet zpátky do krku. Situaci způsobí obsah z přeplněného žaludku, který je natolik roztažený, že se uvolní spojení mezi jícnem a žaludkem. V souvislosti s tím se poté mohou tvořit záněty, vředy a tím, že trávicí šťávy nestíhají zpracovat stravu, může docházet i k bakteriálnímu přerůstání v tenkém střevě.

Psi žerou trávu, když si potřebují po žrádle spravit žaludek. Instinktivně tak obnovují střevní mikrobiom. Mnozí lidé za stejným účelem sahají po chlorelle (druh jednobuněčné sladkovodní řasy) nebo extraktu z aloe vera. Nejde ale o univerzální pomoc. Někteří se při užívání chlorelly potýkají se zácpou a nadýmáním.

Novinkou je, že pokud je vám nad 45 let (dosud byla věková hranice 50 let), jednou za dva roky absolvujete test na okultní krvácení, který dokáže odhalit krev ve stolici. Preventivní vyšetření se u nás zavedlo v roce 2000 a s odstupem lékaři toto rozhodnutí kvitují. Výrazně se od té doby snížil výskyt rakoviny tlustého střeva nebo se přesunul do stadií, jež se dají vyřešit méně invazivním zákrokem. Je také dobré vědět, že dáte-li přednost screeningové kolonoskopii, která se provádí jednou za 10 let, lze po tuto dobu vynechat dvouleté vyšetření.

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví

Probiotika preventivně každý den? Není to bezpodmínečně nutné, pokud nemáte potíže s nadýmáním. Každý se rodíme s mikrobiomem, který je unikátní stejně jako náš otisk palce a není třeba mu nepřetržitě pomáhat. Smysl má podávání probiotik současně s užíváním antibiotik jako prevence závažných komplikací.

Jeden prd je lepší než deset doktorů, říkaly už naše babičky. Ale nejspíš netušily, že všeho moc škodí. Pokud totiž plynatost přesahuje normální rámec, což znamená, že denně obtěžuje až do silných bolestí břicha a doprovází ji nepříjemný zápach, může jít o jeden z prvních příznaků i velmi závažných chorob.

Jíst a nikam nespěchat. Je jasné, že v tomto ohledu je jednodušší radit než doporučení splnit. Ale díky zpomalení včas zachytíte informaci mozku, že tělo je již nasyceno. U jídla se doporučuje i povídat si, protože tím automaticky ke zvolnění dojde a vy včas zachytíte důležitý signál STOP.

Bezlepková dieta je trend dnešní doby. Odborníci ale radí - nenásledujte ho, pokud vás k němu nevedou zdravotní důvody. Můžete způsobit neplechu v mikrobiomu. Cesta zpátky ke zdraví je snadná - dát před fast foody znovu přednost stravě z běžně dostupných potravin, a to i s lepkem.

MUDr. Jana Koželuhová, Ph. D., vedoucí lékařka

Gastroenterologií se zabývá 35 let. Pracuje na gastroenterologickém a hepatologickém oddělení na I. interní klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde se specializuje na idiopatické střevní záněty. Je členkou výboru České gastroenterologické společnosti ČLS JEP (cgs-cls.cz).

Pomocníci při trávení, kteří pomohou předejít případným potížím

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám