Hlavní obsah

Křeče v břiše: Jak vznikají a jak se jim vyhnout, aby nám nekomplikovaly život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křeče v břiše dokážou pořádně potrápit a znepříjemnit den. Nejčastěji bývají spjaté s nadýmáním či průjmy. Ale mohou za nimi stát i další problémy se zažíváním, chronické onemocnění, či dokonce rakovina. Vždy záleží, jak dlouho člověka sužují. Pokud se jedná o dlouhodobější stav, vždy je lepší vyhledat odborníka.

Foto: Profimedia.cz

Křeče v břiše umí pěkně potrápit.

Článek

Pokud je řeč o křečích v břiše, je hovořeno o svíravé bolesti různé intenzity, při které je těžké se narovnat a uvolnit se. Jedná se ale o čistě subjektivní pocit, kdy si každý pod tímto pojmem představuje trošku něco jiného.

Křeče v břiše jsou přitom nejčastěji spjaté se zažívacími problémy, a tedy s nadýmáním, průjmem či zácpou.

Mnohdy stačí sníst něco hůře stravitelného v podobě špatně připravených luštěnin, některých druhů zeleniny apod. a člověk může zažít obrovské křeče, kvůli plynatosti a lidově řečeno zaraženým prdům. V tomto případě je vždy dobré si vzpomenout na rady našich babiček a zkusit si udělat několik dřepů.

Někdy ale může za nadýmáním a křečemi stát dlouhodobé konzumování těžkých, smažených a velmi mastných jídel. Křeče v břiše jsou pak často způsobené žlučníkovými kameny, ale může se jednat i o neprůchodnost střev, komplikace s onemocněním ledvin či pohlavních orgánů.

Viníkem ale mohou být i potravinové intolerance či alergie na potraviny.

Pokud vás trápí křeče ve spodní části břicha a k tomu i bolesti v levém podžebří, pak za problémem nejčastěji stojí průjmovitá forma syndromu dráždivého tračníku (IBS), kterou doprovází i nadýmání a nepříjemné pocity.

O této nemoci se hovoří při výskytu nejméně 3 dny v měsíci po dobu nejméně 3 posledních měsíců. Přesná příčina vzniku syndromu dráždivého tračníku není známa a nelze ji ani např. endoskopickým vyšetřením najít a prokázat. Za rizikové faktory je považován stres, úzkosti a deprese, nevhodné stravování či prodělaná střevní infekce.

Prebiotika a probiotika pro zdraví střev, pevnou imunitu a klidný spánek

Zdraví

Křeče a bolest břicha pod žebry mohou značit podrážděný žaludek, onemocnění jícnu, různé cévní komplikace, nebo dokonce infarkt. Pokud se jedná o tupou, bodavou, až ostrou bolest, která se později rozvine ve svíravou bolest v podbřišku, může se jednat o střevní chřipku. Jestliže se bolesti rozprostírají v celém pruhu, mohlo by jít také o zánět pobřišnice.

Křeče v podbřišku často trápí ženy během menstruace, opravdu silné bolesti mohou značit ale i závažnější nemoci ženských reprodukčních orgánů, včetně mimoděložního těhotenství.

Břišní křeče mohou poukazovat i na otravu např. houbami, bylinami či nebezpečnými chemikáliemi.

Naděje pro pacienty s Crohnovou chorobou

Zdraví

Co může pomoci zmírnit křeče

Jedná-li se o křeče způsobené plynatostí, většinou samy odezní. Existují samozřejmě doplňky stravy, které mohou urychlit potíže s plynatostí, jako např. iberogast či espumisan. Vsadit ale můžete i na bylinky.

Jedná-li se o intenzivní bolesti a křeče spjaté s konzumací tučných jídel, pak mohou opět pomoci bylinky ve formě speciálního žlučníkového čaje, ale i nejrůznějších tinktur a kapek.

Vždy je ale lepší těmto potížím raději předcházet, a to především zdravým jídelníčkem a správným technologickým postupem přípravy některých potravin, jako jsou luštěniny či některé druhy zeleniny. Dobré je i minimalizovat pití sycených nápojů.

Bylinky na křeče v břiše

Andělika lékařská

Všechny části této byliny mají silně aromatickou vůni a nahořklou chuť. Pro potíže s trávením se nejčastěji používá zejména extrakt z kořene. Ten pomáhá zmírňovat křeče tím, že uvolňuje stažené svaly gastrointestinálního traktu.

Heřmánek pravý

Z pohledu zažívání má heřmánek uvolňující účinky na trávicí soustavu, podporuje přirozenou peristaltiku a uleví při břišních křečích.

Ostropestřec mariánský

Při názvu si možná vybavíte játra a jeho detoxikační účinky. Pravdou ale je, že jeho síla sahá ještě mnohem dále. Doporučuje se jej užívat například i při žlučníkových potížích, při onemocněních dvanácterníku nebo při vnějším použití na podporu regenerace cév. Jeho plody dokážou uvolnit křeče, zmírnit bolest při trávení.

Meduňka lékařská

Meduňkový čaj pomůže se spaním, tato bylina totiž pozitivně působí na lidskou psychiku. Meduňkový sirup je zase skvělý základ pro osvěžující limonádu. Dejte si ji třeba po jídle, protože její listy mají zklidňující účinek na žaludek a křeče ve střevech, snižuje tak nadýmání, a navíc nastartuje trávení.

Vlaštovičník větší

Dobře působí na hladké svalstvo, zvyšuje krevní tlak, rozšiřuje cévy zásobující srdeční svaly a umí uvolnit i křeče průdušek a střev – podporuje přirozené pohyby v trávicím traktu. Navíc působí i protizánětlivě.

Lékořice lysá

O lékořici je obecně známo, že má dobrý účinek na správné fungování zažívacího traktu, zmírňuje totiž křeče v žaludku a střevech, a tak pomáhá ulevit od bolesti.

Pokud se jedná o dlouhodobější potíže či se křeče dostavují společně s dalšími problémy nebo jsou příliš intenzivní, vždy je lepší vyhledat lékaře.

Může se jednat o závažné onemocnění (zánět žlučníku, zánět slinivky břišní, prasklé slepé střevo, rakovina slinivky, jater či žaludku či syndrom dráždivého tračníku a Crohnova choroba) či stav, který vyžaduje urgentní péči.

Aby luštěniny nenadýmaly

  • Před vařením luštěniny alespoň na 8 hodin namočte, během uvedené doby několikrát vyměňte vodu. Namáčení probouzí enzymatické procesy, kterými se z luštěnin vyplavují látky, které mohou za nadýmání - puriny a kyselina fytová. Vařit by se proto měly luštěniny v čisté vodě.
  • Lehce stravitelné druhy, jako je např. mungo, stačí namáčet jednou.
  • Červenou čočku, která je loupaná, netřeba namáčet vůbec.
  • Klasické druhy luštěnin je dobré vařit s kořením, jako je majoránka, kmín, česnek, libeček, bazalka, zázvor, římský kmín, koriandr, oregano, které dokáže minimalizovat vznik plynatosti.
  • Stravitelnost luštěnin může zlepšit i společné vaření s dýní, mrkví či mořskými řasami.

Reklama

Výběr článků

Načítám