Hlavní obsah

Co může zhoršovat menstruační bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je od určitého věku nedílnou součástí života většiny žen. Zatímco některé při ní neprovázejí téměř žádné potíže, mnoha dalším kvůli bolestem či křečím více či méně brání ve vykonávání každodenních povinností. Některé nezdravé zlozvyky pak mohou potíže ještě zhoršit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nezdravá strava

Rychlé občerstvení, uzeniny, sladkosti – to je jen krátký výčet některých „dobrot“, které si dopřáváme a jež mohou zhoršit už třeba tak nepříjemné období menstruace, uvádí pro server Daily Mail lékařka Adiele Hoffmanová.

„Zatím bohužel neexistují potraviny, které by dokázaly zázračně vyléčit menstruační bolesti. Zdravým jídelníčkem je ale můžeme výrazně ovlivnit,“ vysvětluje.

Odborníci dodávají, že výzkum ohledně přímého vlivu na menstruační bolesti je zatím omezený. Dosavadní důkazy ale naznačují, že potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin – které jsou běžné v mnoha zpracovaných potravinách (sušenky, rychlé občerstvení) – mohou ovlivňovat negativně menstruační bolesti. Na toto téma bylo provedeno hned několik studií.

Nejlepší a nejhorší potraviny pro zdraví vašeho srdce

Zdraví

Stres

Stres může způsobit jednak nepravidelnost menstruace, ale také zhoršovat menstruační bolesti. V čínské studii měly ženy pracující v textilním průmyslu, které během posledního menstruačního cyklu zažily vysokou úroveň stresu, dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine silnější menstruační bolest.

K podobnému závěru pak dospěla i etiopská studie z roku 2017, které se účastnilo na 400 studentek vysokých škol.

Nicméně co se týče samotného stresu a menstruace, upozorňuje doktorka Hoffmanová na oboustranný vztah. „Bolest může zvyšovat úroveň vašeho stresu, stres pak zhoršuje bolest. Proto je snížení stresu, jakýmkoli způsobem, který vám pomůže, dobrým krokem.“

Nejčastější známky toho, že se potýkáte se sekundárním stresem

Zdraví

Kouření

Je velmi dobře známým faktem, že kouření škodí zdraví, především poškozuje plíce. Postupně prováděné studie ale naznačují, že ženy kuřačky mohou mít ve spojení se svým zlozvykem i vyšší pravděpodobnost menstruačních bolestí.

Zatím není zcela jasné, jak přesně cigarety ovlivňují bolest, odborníci se však domnívají, že za tím může stát zúžení cév.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Podváha či nadváha

Dalším faktorem, který může ovlivnit míru menstruačních bolestí, je zdravá tělesná hmotnost. Podle doktorky Hoffmanové je pravděpodobnější výskyt bolestí jak při podváze, tak i při nadváze či obezitě.

Co se týče nadváhy, může vyšší poměr tukové tkáně znamenat vyšší hladiny estrogenu a více zánětlivých chemikálií, což může způsobovat silnější krvácení a více křečí, domnívají se vědci.

Na druhé straně nižší hodnota tělesného tuku může způsobovat nízkou hladinu estrogenu – což je spojováno obecně s chronickou bolestí.

Nejčastější příčiny náhlého nárůstu hmotnosti

Zdraví

Antikoncepce

Ženám, které si stěžují na silné menstruační křeče, lékaři někdy doporučují některou z forem antikoncepce, například nitroděložní hormonální systém. To může mnohým pomoci, u jiných ale způsobit naopak silnější bolesti, především v prvních týdnech po zavedení.

Důvod může být ten, že jeho zavedení může zapříčinit poškození tkáně a uvolnění tzv. prostaglandinů. Jde o látky podobné hormonům, které mohou způsobit větší kontrakci dělohy, což má za následek větší křeče.

Vědci přišli s novou formou antikoncepce, má jednu obrovskou výhodu

Zdraví

Zdravotní stav

V menším počtu případů mohou menstruační bolesti způsobovat stavy, jako je endometrióza, adenomyóza či fibroidy.

Nejběžnější z nich je endometrióza, kdy tkáň podobná děložní výstelce roste i v jiných částech těla, jako jsou třeba vaječníky či vejcovody.

U adenomyózy se jedná o stav, kdy tkáň, která běžně vystýlá dělohu, začíná růst i ve svalové stěně dělohy. Může jít o velmi bolestivý stav, protože děloha během menstruace otéká.

Fibroidy, též známé jako děložní myomy, jsou nerakovinné nádory, které rostou v děloze a kolem ní. Bolesti může způsobovat hmotnost samotného myomu, který tlačí na okolní orgány.

Za vaginální mykózou může stát sladké a alkohol

Zdraví

Jak se zbavit nadýmání během menstruace

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám