Hlavní obsah

Vědci přišli s novou formou antikoncepce, má jednu obrovskou výhodu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostala jste do vínku zapomnětlivost a často na to doplácíte při každodenním užívání antikoncepčních pilulek? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Vědci totiž přišli na to, jak zabalit měsíční zásobu účinné látky do jedné kapsle. Lék je zatím ve fázi experimentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Speciální dávkovač uvolňuje antikoncepci v žaludku v průběhu měsíceVideo: AP

 
Článek

Na trhu existuje hned několik druhů antikoncepce. Vedle nehormonální (kondom či pesar) slaví dlouhodobý úspěch i ta hormonální v čele s náplastmi, vaginálními kroužky či klasickými pilulkami.

Právě poslední jmenované pilulky pak patří mezi nejčastější druhy ochrany. Jejich jediné úskalí spočívá v každodenním dávkování, které je navíc podmíněno tím, že musí být zaručena stoprocentní spolehlivost užívání, která mnohým ženám činí potíže.

Co by dívky měly vědět, než začnou užívat hormonální antikoncepci

Vztahy a sex

Vědci z laboratoře technologického institutu Massachusetts se proto rozhodli vyvinout experimentální pilulku, která je uvnitř tvarovaná do podoby hvězdy, jejíž ramena postupně dávkují účinnou dávku, a proto ji stačí užít pouze jednou za měsíc.

Pokud lék projde dalšími koly testovaní, pak by se stejný princip mohl praktikovat i při výrobě ostatních léčiv.

„Zvažovali jsme i provázání antikoncepce s lékem proti HIV, který by mohl ochránit zejména lidi v rizikových oblastech rozvojových zemí třetího světa,“ řekl doktor Giovanni Traversco pro agenturu AP. Ale zároveň dodává, že je nutné provést další testování bezpečnosti, než se lék začne zkoušet na ženách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám