Hlavní obsah

Nejlepší a nejhorší potraviny pro zdraví vašeho srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti jak u žen, tak u mužů. Důležité je proto dbát na včasnou prevenci, která zahrnuje zdravý životní styl i vyvážený jídelníček. Jaké potraviny vašemu srdci prospívají a jaké mu naopak škodí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyvážený jídelníček je důležitý pro zdravé fungování našeho těla. Jaké potraviny působí přímo blahodárně na zdraví našeho srdce?

Zelená listová zelenina

„Špenát, hlávkový salát, kapusta či bok choy (brukev čínská) jsou klíčovou složkou pro zdraví srdce. Přesto se jedná o potraviny, kterých má většina dospělých nedostatek,“ vysvětluje Sanjeev Aggarwal, bývalý šéf kardiochirurgie, který v současnosti působí jako lékařský poradce v terapeutické společnosti Hello Heart.

Příznivé účinky zelené listové zeleniny na zdraví srdce potvrdilo mnoho studií. „Špenát je obecně vnímaný jako podceňovaná superpotravina, protože obsahuje vysoký obsah draslíku, kyseliny listové a hořčíku,“ říká Aggarwal.

Kromě toho listová zelenina obsahuje také folát, který je klíčovým vitaminem pro naše srdce. Pomáhá odbourávat homocystein, aminokyselinu v naší krvi, která může vést k vyššímu riziku srdečních onemocnění.

Losos

„Losos je oblíbeným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a snižují rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění,“ říká Marianela Arecesová, kardioložka z Pritikin Longevity Center.

Fazole, květák a čočka

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou fazole, květák a čočka, mohou rovněž srdci prospívat. „Ukázalo se, že tyto potraviny snižují hladinu cholesterolu,“ říká Arecesová pro Huffington Post.

Bolela ji záda a necítila se dobře. Samotnou ji překvapilo, že se jednalo o infarkt

Zdraví

Tyto potraviny také obsahují rostlinné steroly a stanoly, což jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny, o kterých studie zjistily, že mohou snížit hladinu cholesterolu. Rostlinné steroly a stanoly lze nalézt také v ovoci, jako jsou borůvky a jablka.

Quinoa, oves a ječmen

„Celá zrna jako quinoa, celozrnná pšenice, oves a ječmen jsou zdravé sacharidy, které snižují riziko srdečních onemocnění,“ říká Aggarwal. „Quinoa je vynikající potravinou pro zdravé srdce a je skvělou náhradou bílé rýže. Je nejen bohatá na bílkoviny, ale také na draslík a vlákninu – obojí pomáhá lidem udržovat zdravý krevní tlak a snižovat cholesterol.“

Avokádo

„Avokádo obsahuje mononenasycené tuky, které mají pozitivní vliv na stav cholesterolu a snižují riziko vzniku zánětu,“ dodává Aggarwal. „Několik studií prokázalo pozitivní účinky avokáda při snižování špatné formy cholesterolu, která vede k hromadění plaku v tepnách a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Stejně jako quinoa může být avokádo účinné při regulaci krevního tlaku a hladiny cukru v krvi díky vysokému množství vlákniny a draslíku,“ dodává.

Vlašské ořechy

„Studie ukázaly, že pravidelná konzumace vlašských ořechů může snížit LDL neboli špatný cholesterol,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Kylene Bogdenová. Přidejte si je každé ráno do jogurtu nebo jimi posypte salát. Pokud jsou na vás moc tvrdé, namočte si je přes noc do vody.

Naneštěstí pro nás existují i potraviny, které zdraví ovlivňují negativně. Jaké to jsou?

Zpracované maso

Zpracované maso (párky, uzeniny atd.) sice může být velmi chutné, ale pravda je, že nepůsobí zrovna blahodárně na zdraví našeho srdce.

„Konzumace i malého množství může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zpracované maso má často vysoký obsah nezdravých nasycených tuků, a dokonce i nízkotučné varianty mívají vysoké hladiny sodíku, což může vést k vysokému krevnímu tlaku,“ říká Aggarwal.

Konzumace hořké čokolády může pomoci snížit krevní tlak

Zdraví

Dorty, koláče, sušenky

„Tyto položky jsou přeplněné cukry stejně jako nasycenými a trans tuky. Strava s vysokým obsahem cukru škodí našemu zdraví mnoha různými způsoby včetně zvýšení triglyceridů, hladiny inzulinu a přispívá k nadváze nebo obezitě, což může vést k prediabetu nebo cukrovce. To vše jsou dobře známé rizikové faktory pro rozvoj srdečních onemocnění,“ říká Arecesová.

Smažená jídla

„Smažení přidává potravinám nezdravé trans tuky a sůl, přičemž trans tuky zhoršují profil cholesterolu tím, že zvyšují špatný cholesterol (LDL) a snižují dobrý cholesterol (HDL),“ říká Aggarwal.

Výsledky studie navíc ukázaly, že účastníci, kteří konzumovali větší množství smaženého jídla, měli vyšší riziko úmrtí na onemocnění koronárních tepen, uvádí The American Journal of Clinical Nutrition.

Jojo efekt může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky

Zdraví

Potraviny se sníženým obsahem tuku nebo bez tuku

„Potraviny označené jako nízkotučné nebo bez tuku vytvářejí iluzi, že jsou zdravé, ale může to být právě naopak,“ tvrdí Aggarwal.

„Aby se zachovala chuť produktu, často dochází k vyjímání tuku, který je nahrazován cukrem. Mnoho druhů přírodních tuků je navíc zdravých, tudíž produkt s malým množstvím tuku nemusí být zdravější. Naopak přítomnost rafinovaného cukru a sacharidů může zvyšovat riziko srdečních onemocnění,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Neblahý vliv alkoholu na sexuální život

Sklenička na kuráž, večerní popíjení vína s partnerem nebo divoký večírek, který skončí milováním s téměř cizím mužem. Ať už si dopřejete alkohol z jakéhokoliv...

Co dělat, když se potvrdí rakovina prsu

Prevenci proti rakovině prsu, jinak také karcinomu prsu, v podobě pravidelných kontrol u specialistů či samovyšetření už si mnoho žen osvojilo. I když je stále...

12 nejlepších jídel a nápojů po ránu

Zatímco někteří z nás se zcela obejdou bez snídaně, jiní ji potřebují jako zdroj energie. Dopřát si výbornou snídani je pak právě pro ně ten nejlepší způsob,...

Výběr článků

Načítám