Hlavní obsah

Co dělají lidé z nejšťastnější země na světě jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli mají po část roku minimum denního světla, patří Finové mezi nejspokojenější národy na světě. Jaký je jejich recept na štěstí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když je řeč o štěstí, je dobře známo, že severské země pravidelně skórují vysoko v průzkumech životní spokojenosti. Finsko se dokonce drží v čele žebříčku World Happiness Report už pět let po sobě. A to i přesto, že se jedná o zemi s tvrdými klimatickými podmínkami.

I přes tyto nepříznivé aspekty se lidem ve Finsku daří udržovat vysokou životní spokojenost. Velká část toho je způsobena tím, že Finsko má zavedené systémy, díky nimž jsou aspekty života méně stresující – vzdělávání je z velké části bezplatné, lidé mají dostatečně dlouhou dovolenou a vysoce kvalitní zdravotní péči.

Druhá polovina úspěchu ale tkví v samotném nastavení Finů. Místní odborníci na duševní zdraví sdílejí, proč si myslí, že jsou lidé v jejich zemi šťastnější.

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Zdraví

Nelžou o svých emocích

Na rozdíl od mnohých jiných národů jsou Skandinávci daleko otevřenější ohledně svých pravých emocí. Zatímco ve Spojených státech se na otázku „Jak se máš?“ nikdy nedočkáte negativní odpovědi, severské národy jsou daleko upřímnější.

„Emocionální upřímnost může být tím, co přispívá k celkovému štěstí Finska. Z nejrůznějších výzkumů vyplynulo, že stáčení emocí do láhví není pro naše tělo dobré. Některé studie dokonce potvrdily, že zadržování emocí může vést ke ztrátě sociálního propojení a je spojeno s předčasnou smrtí,“ říká Meri Larivaaraová, ředitelka strategických záležitostí MIELI Mental Health Finland.

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Ačkoliv jsou Finové obecně považováni za dříče, jejich pracovní doba je z velké části přiměřená, což znamená, že většina lidí má dobrou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

„Volný čas jim dává možnosti si odpočinout a postarat se o svoji fyzickou i duševní stránku,“ říká Larivaaraová.

„Delší doba na odpočinek je ve Finsku dána také tím, že většina lidí za prací nedojíždí daleko,“ doplňuje Juho Saari, děkan fakulty na katedře společenských věd na Tampere University.

Snadný přístup k přírodě

Odborníci se také shodují na tom, že Finové vděčí za svůj zdravý duševní stav do velké míry přírodě, která je ve Finsku snadno přístupná. Lidé v této zemi mohou kdykoliv využít každý les, jezero či přímořskou oblast zdarma. To znamená, že mohou volně kempovat, sbírat lesní plody, houbařit, plavat, lyžovat i jezdit na kole či na koni, kdykoliv se jim zachce.

„Lidé ve Finsku mají k přírodě blízko, ať už žijí na vesnici, nebo ve městě. Příroda je všudypřítomná,“ říká Mirka Hintsanenová, profesorka psychologie pro Huffington Post.

Seberozvoj

„V naší společnosti je hluboce zakořeněná touha rozvíjet se. Učení se novým věcem je důležité pro naše duševní zdraví,“ říká Larivaaraová a dodává, že se hned nemusí jednat o učení nového jazyka nebo dovedností, ale třeba i zkoušení nových receptů nebo nových technik pletení.

Nejčastější způsoby, jak lidé sabotují vlastní práci

Styl

Finsko je také velmi komunitní zemí, kde existuje velké množství sdružení, která spojují jedince s nejrůznějšími druhy koníčků.

Pěstování koníčků navíc lidem pomáhá cítit se více naživu. „Když vypadnete ze své každodenní rutiny a ohlédnete se za svým měsícem nebo rokem, čas se vám díky koníčkům prodlouží a vy budete mít pocit, že jste své dny využili naplno,“ říká Adrian Bejan, profesor strojního inženýrství na Duke University.

Vysoká míra důvěry

„Finsko je malá země, kde si lidé budují pevné mezilidské vazby, a investice do sociálních vztahů je často spojována se štěstím,“ říká Saari.

To potvrzuje i studie z roku 2021, podle které je osamělost považována za jeden z nejsilnějších negativních faktorů životní spokojenosti. Naopak úzké vztahy s ostatními jsou podle výzkumu nezbytné pro plnohodnotný život.

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Vztahy a sex

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám