Hlavní obsah

Chcete mít více energie? Zbavte se oblíbeného zlozvyku

Zíváte každý den častěji, než je zdrávo? Pokud vás trápí nedostatek energie, a to i přesto, že dodržujete zásady zdravého životního stylu, na vině může být i drobnost. Co je podle expertů častým důvodem, proč se potýkáte s nadměrnou únavou?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři se shodují, že nejhorší návyk, který má velký vliv na naši hladinu energie příští den, je nečekaně velikost porce jídla, které sníme předchozí den.

„Přísloví snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chudák je ve skutečnosti založeno na biologii,“ říká lékařka Mary Valvanová pro Huffington Post.

„Buňky v našem těle metabolizují potravu různě v závislosti na denní době. Stejné jídlo zkonzumované v 8 hodin ráno naše tělo zpracuje odlišně, než když ho sníme v 18:00.“

Jak se poprat s jarní únavou

Zdraví

„Konzumace jídla večer – zejména velmi pozdě v noci – může zhoršit naši hladinu cukru v krvi a schopnost získat optimální energii z jídel následujícího dne,“ řekla Valvanová. Vydatná jídla si totiž žádají trávení a narušují tak přirozený cirkadiánní rytmus našeho těla. To ztěžuje kvalitní odpočinek.

„Nedostatek spánku, zejména hlubokého, se přirozeně promítne do vaší nálady i hladiny energie,“ dodává lékařka Ruvini Wijetilakaová.

Proto platí, že když budete jíst více na začátku dne než na konci, brzy zjistíte, že budete mít během dne mnohem více energie.

Další vykřičníky

Pokud patříte mezi konzumenty energetických nápojů, máme pro vás novinku. Podle odborníků vám pravděpodobně ubírají energii. Studie také ukazují, že energetické nápoje mohou ohrozit zdraví srdce a mozku, způsobit záněty, zvýšit váš krevní tlak a další fyzické obtíže.

Jiné kofeinové nápoje však mohou naopak pomoci s hladinou vaší energie. „Konzumace kofeinu ze zdrojů, jako je čaj, zejména zelený nebo fermentovaný, může pomoci zlepšit hladinu energie podporou mitochondrií, které jsou zodpovědné za produkci energie v našich buňkách,“ řekl Valvanová.

Důležité je také dbát na pohyb a vyváženou stravu. Pokud totiž žijete sedavým způsobem života a jíte stravu s vysokým obsahem cukru a zpracovaných potravin, může to rozhodně přispět ke špatné energetické hladině.

„Pravidelné cvičení může pomoci zlepšit hladinu energie zvýšením průtoku krve a kyslíku do mozku a svalů. Zaměřte se na alespoň 30 minut cvičení střední intenzity každý den, jako je rychlá chůze, jízda na kole nebo plavání, “ radí lékařka Danielle Kelvasová.

Pokud jde o stravu, ta, která „je bohatá na celé, nezpracované potraviny, může pomoci zajistit trvalou energii po celý den“, dodala.

„Zaměřte se na konzumaci různých druhů ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libových bílkovin. Vyhněte se konzumaci příliš velkého množství cukru a zpracovaných potravin, protože ty naopak mohou způsobit energetické zhroucení.“

A konečně, chronický stres je velkým důvodem pro sníženou hladinu energie, protože únava je známým vedlejším účinkem stresu a emočního vyčerpání. „Cvičte techniky zvládání stresu, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga, abyste pomohli snížit hladinu stresu a měli více energie,“ dodává lékařka.

Pět každodenních návyků, které vás zbytečně vyčerpávají

Styl

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám