Hlavní obsah

Jak se poprat s jarní únavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak nějak automaticky očekáváme, že s blížícím se jarem pocítíme příval energie. Řadu lidí však překvapí, že jsou spíše apatičtí, v ponuré náladě, bez chuti do života, nebo naopak podráždění. Pověstná jarní únava není výmysl a ignorovat příznaky není dobré.

Foto: Profimedia.cz

Na jaře je nejvyšší čas zbavit se negativních pocitů, které nás brzdí. Chceme-li být zdraví, je nutné pečovat nejen o fyzické zdraví, ale i o to psychické, zabývat se svými emocemi

Článek

Recepty na to, jak se s ní poprat, načerpat síly a odlehčit organismu, nabízí celkem ve shodě jak západní, tak východní medicína. Za důvod jarní únavy je u nás nejčastěji označována dlouhá zima. Podle tradiční čínské medicíny jsme však během náročných chladných měsíců plýtvali životní energií, která nám nyní chybí. I v naší moderní době jsme stále součástí přírody a střídání ročních období na nás proto velmi silně působí.

Nelámejte nic přes koleno

Ačkoli není jarní únava diagnostikována jako nemoc a není přesně jasné, jak velké procento lidí každoročně postihuje, jde o rozšířený problém a častěji si na ni stěžují ženy. Mávnout nad ní rukou se nemusí vyplatit – je třeba se ujistit, že nejde o příznak či důsledek nějakého onemocnění.

Pacienta s vážnou až obtěžující únavou, která brání běžnému životu nebo přetrvává několik týdnů bez zlepšení stavu, by měl rozhodně vidět jeho praktický lékař. Navrhne např. krevní rozbor a zkontroluje, zda vyčerpání není způsobeno chorobou, případně bude dále hledat příčinu.

Jednoduché rady, jak před koncem zimy dodat tělu energii

Zdraví

Často se také stává, že se při únavových stavech pokoušíme nevýkonnost „zlomit“ a tlačíme tělo tam, kde nám ukazuje stopku. Kdy je tedy vhodné jít si zaběhat a kdy raději zůstat doma a nenutit se do aktivity za každou cenu?

„Jako při všem bychom se měli řídit svým fyzickým stavem a pocitem. Určitě bychom neměli únavu podceňovat. Pokud je tak výrazná, že nás nutí po práci spíše odpočívat, měli bychom se zaměřit na více klidu a přidat do stravy dostatek vitaminů, minerálů a tekutin,“ radí primářka Oddělení léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jana Štveráková.

Doporučuje krátké procházky v přírodě, které pomáhají dočerpat síly, jež nám na jaře scházejí.

Pohyb a hluboké dýchání

Je také možné, že po zimě pociťujeme jakoby zdřevěnělé končetiny, ztuhlé svaly, šlachy a klouby. Nejlépe je rozhýbeme právě pomocí pohybu venku. A to nejen při běhu, stačí i obyčejná chůze ideálně tam, kde nás obklopí les, tráva a svěží zeleň.

Co s naším tělem udělá desetiminutová procházka

Zdraví

Zdaleka ne všichni ale „odskáčou“ přechod zimy do jara vleklou únavou. Pro ty je naopak správný čas k pořádné aktivitě. „Kdo sportoval i přes zimu, má dostatek síly a je natěšený, že se rozběhne, ten může pomalu zvyšovat zátěž a začít zrychlovat. I v tomto případě ale vždy respektujte svoje tělo,“ doporučuje Jana Kubíčková, terapeutka čínské medicíny a zakladatelka e-shopu Přírodní lékárna.

Při pohybu také podle východní filozofie nastartujeme a rozproudíme svoji životní energii. Zkuste k tomu přidat i hluboké dýchání, existuje řada studií, které potvrzují, že hluboký dech nosem skutečně revitalizuje organismus.

Vynechte smažené a alkohol

Odborníci radí odlehčit tělu i stravou. Velmi podobně, jak je zvykem v tradičních jarních jídelníčcích, které nám velí pokud možno vynechat alkoholické nápoje, těžká, kalorická, smažená a špatně stravitelná jídla. Ostatně toto období spadá do času předvelikonočního půstu, který právě takovou změnu stravy nabízí.

A proč se vyhnout i alkoholu? Jeho konzumací trpí játra a tím postupně i celý organismus. Únavu a vyčerpání vyvolává sám o sobě. Pokud si ho dopřáváme i v době, kdy jsme oslabení a potřebovali bychom naopak načerpat energii, potíže si jen prohloubíme.

Jak bojovat s mentální únavou

Zdraví

V tradiční čínské medicíně je toto období dokonce přímo zasvěcené játrům a žlučníku – o důvod víc, proč si dávat pozor na typ, kvalitu i množství stravy. Jarní únava je spojována právě s oslabenými játry, proto se cítíme podráždění, vznětliví, rozčilení. Máme pocit, že jsme neohrabaní, oteklí, špatně se nám tráví a trpíme nadýmáním.

V přetížených játrech energie stagnuje a je potřeba ji rozhýbat kromě pohybu i střídmostí a očistou trávicího traktu.

Pomohou i byliny a houby

Jak tedy sestavovat jarní jídelníček? Měla by v něm převládat lehká strava připravovaná z čerstvých potravin. Hlavní jídla by ale měla být vařená a teplá – tělo je lépe stráví a zahřejí, což je stále ještě důležité. Je dobré je obohatit o čerstvé bylinky a rostliny, které začínají rašit.

„Jde například o výhonky kopřiv, medvědí česnek, listy pampelišek či řeřichu. Mají pikantní chuť, rozproudí krev a pomáhají s celkovou detoxikací jater. Z bylinek použijte ostropestřec mariánský, mladý ječmen nebo spirulinu. Právě na jaře bude mít naše tělo z těchto rostlin skutečně velký užitek,“ tvrdí Kubíčková.

Jen pozor na extrémy, jíst pouze saláty a syrovou zeleninu jako základ pokrmu si můžeme možná dovolit v létě, na jaře by měly být jen doplňující složkou.

Pět bylin pro posílení těla

Zdraví

Imunitní systém mohou podpořit volně prodejné doplňky stravy s koenzymem Q10, vitaminy C a D nebo zinek a hořčík.

„V případě, že už někdo únavu řeší, ráda doporučuji medicinální houby. Pro jaro je ideální hlíva ústřičná. Použít ji můžete jako potravinu nebo jako doplněk stravy. Zapomínat bychom neměli také na dostatečný pitný režim, pomáhá čistá voda nebo minerálky. Nejlepší je, když bude voda ohřátá,“ radí terapeutka.

Kabáty svlékejte pozvolna

Při ranních cestách do práce nebo procházkách můžeme mít sice na jaře štěstí na slunečné počasí, ve vzduchu je však stále ještě chlad, bývá větrno a my jsme vůči těmto vlivům velmi zranitelní.

Jedna ze základních pouček je podle odbornice chránit se před větrem, zejména krk, ramena a šíji. Nechoďte ven bez šály a zkuste odolat pokušení s prvním sluníčkem obléknout džínovou bundu a odložit všechno teplé oblečení. Hrozí prochladnutí a návrat respiračních onemocnění.

Když je unavená mysl

V jarních měsících mnoho lidí kromě pocitů fyzické únavy zažívá také prázdnotu a smutek, nepotěší je slunečný den ani květiny. Často proto, že optimistický „nový počátek“ koloběhu přírody nemají s kým prožívat.

„Na únavě se velkým podílem účastní i psychika. Nízké teploty, krátké dny, nedostatek slunce, stres denně provázející naše životy, to vše oslabuje naši psychiku v době zimních měsíců. Únava je pak velmi často těmito atributy silně zvyšována. Člověk může mít ještě dostatek fyzických sil, ale nemá motivaci pro další dny,“ popisuje lékařka Jana Štveráková.

A jak z toho ven? Západní i východní medicína jsou zde naprosto ve shodě. „I tento stav je možné popsat jako stagnaci, a pokud je cosi v člověku zastavené, musí přijít pohyb jako protiváha,“ říká Jana Kubíčková. Doporučuje vstát, být aktivní, dělat si pravidelné procházky, začít se věnovat nějakému sportu.

Primářka Štveráková k tomu dodává, že bychom měli pobyt venku doplnit o dostatek spánku a provozovat činnosti, které nám přinášejí radost, trávit čas s lidmi, s nimiž je nám příjemně.

Za únavou, zadýcháváním, ale i padáním vlasů může stát nedostatek železa

Zdraví

Vlastně by se dalo říci, že na jaře je nejvyšší čas zbavit se negativních pocitů, které nás brzdí. Chceme-li být zdraví, je nutné pečovat nejen o fyzické zdraví, ale i o to psychické, zabývat se svými emocemi.

Lidé, kteří zažívají přetrvávající smutek, strach a tíseň, by se neměli bát vyhledat odbornou pomoc a svůj stav konzultovat s psychologem nebo psychoterapeutem.

Co si dát na jaře na talíř?

  • Nemusíte držet striktní půst, v jarním období stačí zmenšit porce a nejíst pozdě večer. Jídla upravujte hlavně dušením a vařením.
  • Omezte množství masa a živočišných tuků. Také mléčné výrobky konzumujte maximálně jednou týdně, mají ochlazující účinek, což není na jaře výhodné.
  • Semínka či luštěniny můžete nechat naklíčit doma na okně nebo si je koupit. Cokoli mladého zeleného tělu prospívá. Luštěniny působí blahodárně mj. i na pročištění trávicího traktu včetně střev.
  • Pálí vás na jaře oči, jsou červené a napuchlé nebo je silně dráždí slunce? Pak potřebujete očistu jater a organismu. Podle východních medicínských směrů jsou oči přímo propojené s játry. Přetížená játra způsobují oční problémy a naopak.
  • Jako skvělá ochrana jater a zažívání působí také červená řepa, koření kurkuma, kořen pampelišky.
  • Nejen kvůli redukci váhy zařaďte do jídelníčku kvašenou zeleninu. Např. kysané zelí obsahuje kromě probiotických kultur i vitaminy C, B, A či K, kyselinu listovou a minerální látky jako draslík, vápník, hořčík a zinek.

Pět každodenních návyků, které vás zbytečně vyčerpávají

Styl

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminů v těle

Zdraví

Reklama

Související témata:
Jarní únava

Výběr článků

Načítám