Hlavní obsah

České lékárny nabízejí levnější vakcínu proti žloutence

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice v roce 1997 bylo hlášeno 1195 případů hepatitidy A a "dovezená" žloutenka z ciziny v rámci cestování se na tomto počtu podílela čtyřmi procenty. V těchto dnech jsou vakcíny proti nemoci dostupné se slevou.

Foto: Archiv, Novinky

Lékařka při přípravě injekce

Článek

Loni počet případů klesl na 70, ale podíl dovezené nákazy se zvýšil na 39 procent. Podíl importované žloutenky typu B zůstává zhruba dvouprocentní. V roce 1997 béčkem onemocnělo 564 lidí, loni jich bylo 392.

"V rámci programu Dar na celý život je od dubna do konce června kombinovaná vakcína twinrix zlevněna o 30 %. K očkování jsou potřeba tři dávky," řekla Právu ve středu praktická lékařka z Prahy doktorka Dana Vurmová.

Slevy v lékárnách

Vakcíny se prodávají na lékařský předpis jednotlivě a sleva 30 % se odečte z ceny každé vakcíny. Jedna dětská vakcína tak bude stát 712 korun a vakcína pro dospělé 1103 korun.

Zájemci se musí nejdříve dohodnout s praktickým lékařem, případně pediatrem, a pak s receptem jít do lékárny, kde si vakcínu koupí. Druhá dávka vakcíny se aplikuje za měsíc po první, třetí pět měsíců od vpichu druhé dávky. V ceně ale není započítána aplikace dávek, která se pohybuje kolem sto korun za každou dávku.

V ČR je od roku 2000 povinné očkování novorozenců proti žloutence typu B a od tohoto roku jsou očkovány i děti ve věku 12 let. Kombinovanou vakcínou proti žloutenkám A a B je v ČR očkováno 200.000 až 300.000 lidí, kteří si vakcíny koupili. Proti hepatitidě B stát zdarma očkoval asi 800.000 dětí.

Možnost nákazy je široká

"Očkování proti žloutenkám A a B by mělo patřit k základní výbavě každého cestovatele," zdůrazňuje profesor Jiří Beran z Centra cestovní medicíny v Hradci Králové. "Žloutenky si lidé vozí nejen z klasických rozvojových zemí, ale i z oblíbených lokalit jako je Egypt, Itálie, Chorvatsko, Řecko, Španělsko.

Žloutenka typu A se přenáší kontaminovaným jídlem, vodou nebo v důsledku přímého lidského kontaktu. Je častá v oblastech s nízkou hygienou, ale objevuje se i v luxusních hotelích. Rizika představuje voda z kohoutku, kostky ledu, mořské plody, saláty, neloupané ovoce, nedovařené maso, zmrzlina. "Při cestách do jižních krajů platí: uvař to, oloupej to nebo na to zapomeň," zdůrazňuje profesor Beran.

Žloutenka typu B se přenáší tělními tekutinami. Zdrojem může být sexuální kontakt, injekční stříkačka, ale i akupunktura, tetování či používání hygienických potřeb nakažené osoby jako je holicí strojek.

Některé zdravotní pojišťovny připlácejí na očkování. Proto je důležité se předem ve své pojišťovně informovat, komu a v jaké výši příspěvek hradí.

Anketa

Uvažujete o očkování proti žloutence?
Ano
60,2 %
Ne
14,7 %
Už jsem očkovaný/á
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 191 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenka typu B ohrožuje zejména mladé

Virová hepatitida B představuje pro lidi na celém světě větší hrozbu než AIDS. Podle oficiálních údajů je jejím virem nakaženo přibližně 300 až 500 miliónů...

Výběr článků

Načítám