Hlavní obsah

Letos naposledy zvýhodněné očkování proti žloutence

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letos naposledy mají děti i dospělí možnost nechat se dát očkovat proti žloutenkám typu A a B za výhodných podmínek. Právu to řekla v pátek dětská lékařka Dana Vurmová z Prahy. "Od dubna do konce května dostanou děti i dospělí třetí dávku zdarma," řekla Vurmová. Dodala, že akce už probíhá čtyři roky a dosud jí využilo 120 tisíc dětí i dospělých.

Foto: Archiv, Novinky

.

Článek

Podle doktorky Zdeňky Manďákové z Fakultní nemocnice Bulovka žloutenka je velmi závažné onemocnění. "Může významně zkrátit život a zhoršuje i jeho kvalitu pokud přejde do chronické formy," řekla lékařka. Dodala, že nakazit se můžeme zejména na cestách do zahraničí.

"Aktuální je to hlavně v exotických zemích, ale i ve Středomoří. Nejvíce žloutenky typu A si Češi dovážejí z Řecka, Španělska a Itálie, kde se nakazí nejen při divokých pobytech v přírodě, ale často i při stravování v restauracích, kdy zdrojem mohou být například plody moře," řekla Manďáková.

Vakcínu vydají lékárny

Zvýhodněné očkování technicky probíhá tak, že rodiče vyzvednou pro své dítě u dětského lékaře recept, dojdou s ním do lékárny a tam dostanou balíček se třemi zatavenými vakcínami. Zaplatí ale jen za dvě. Dospělí získají recept pro své očkování u praktického lékaře.

Jedna dávka dětské vakcíny stojí 1000 korun a za balíček se třemi dávkami se tak za dítě zaplatí pouze 2000 korun. V případě vakcíny pro dospělé stojí jedna dávka 1500 korun a za balíček se třemi vakcínami se zaplatí jen 3000 korun. Po první dávce se za měsíc aplikuje druhá a šest měsíců po druhé se aplikuje třetí dávka. Vakcína chrání proti žloutenkám A a B 25 let a podle některých výzkumů se zdá, že ochrana by mohla být dokonce i doživotní.

Zdrojem nákazy žloutenky A je stolice a také špinavé ruce. Žloutenku B můžeme získat při poranění například injekční jehlou od narkomana a virus se přenáší z nemocného na zdravého člověka i třeba jen užíváním společného kartáčku na zuby nebo holicího strojku. Přenos je i sexuální formou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám