Hlavní obsah

Až 42 procent knih o výživě je obsahově nekvalitních

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z Fóra zdravé výživy (FZV) recenzovali celkem 42 knih o výživě, které jsou k dispozici na našem trhu. Více než 42 procent hodnocených knih u odborníků z odborného hlediska neprošlo, 38 procent knih bylo posouzeno jako obsahově kvalitních a k 19 procentům knih měli odborníci větší či menší připomínky.

Článek

Knih o výživě najdeme na našem trhu nepřeberné množství. Pro normálního člověka je opravdu velmi složité se v nich orientovat a to zejména i proto, že si autoři knih v mnohém odporují. Jelikož se každým rokem víc a víc lidí obracelo na odborníky s dotazy na jejich názor na konkrétní knihu a v silách jednoho člověka nebylo možné zmapovat všechny knihy na trhu, vznikl projekt "Dá se věřit knihám o výživě."

Tento projekt se zaměřuje na recenze literatury zaměřené na zdravou životosprávu a hubnutí. Lékaři, odborníci na oblast výživy a nutriční terapeutky z Fóra zdravé výživy zhodnotili věcnou správnost informací a na základě zpracovaných závěrů vytvořili navigaci pro čtenáře knih, aby je ušetřili zklamání a zbytečných výdajů.

"V létě jsme v obchodě Kanzelsberger jednoduše nakoupili knihy na téma zdravé výživy a hubnutí, jednotlivé knihy jsme přečetli, provedli stručný výtah informací a vyznačili případné rozpory se současnými vědecky podloženými názory", uvedl prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., předseda FZV, který projekt vedl. "Všímali jsme si, komu jsou knihy určené, zda obsahují závažné chyby a sledovali jsme také, jestli si názory prezentované v dané knize vzájemně neprotiřečí. Na základě výsledných recenzí jsme knihy ohodnotili jako "důvěryhodné" či takové, které bychom čtenáři nedoporučili," dodal Poledne.

Výsledky odborných recenzí

16 knih z 42 nakoupených je vhodných k přečtení (tzn. necelých 40 %). Pozitivní je fakt, že při porovnání žebříčku "prodejnosti" hodnocených knih je v první šestnáctce 8 z těch, které odborníci doporučují.

S určitými výhradami lze tedy doporučit např. publikace autorů:
Stanislav Hrubý - Pravda o dietách - o redukčních zvláště)
Václava Kunová - Zdravá výživa, Zdravá výživa a hubnutí, Jak hubne Labužník?
Iva Málková s kolektivem - Hubneme s rozumem v praxi
Dája Mrázová - Rychlodiety
Richard Petrásek - Co dělat, abychom žili zdravě
kniha odborníků SPV - Výživa v 21. století
Leoš Středa - Univerzita hubnutí
Michael Hamm, Friendrich Bohlmann - Ideální dieta
Diane Ironsová - Tajemství diety
Miriam Stoppardová - Zdravé hubnutí
Marlise Szwillus -Životospráva ženy po 40
Knihy, jejichž rady by odborníci rozhodně nedoporučili následovat, se řídí příliš alternativním názorem.
Z tohoto důvodu nelze doporučit například dietu dle krevních skupin - Hubneme podle krevních skupin - Natalia Bogdanova;  vysokobílkovinný dietní režim dle dr. Atkinse - Nová revoluční dieta doktora Atkinse - Robert C. Atkins; knížku podporující dělenou stravu - Dělená strava - praktická příručka - Gilly Loveová, Patrizia Diemlingová. Tyto alternativní směry nejsou vhodné pro správnou výživu, natož pro léčebnou dietu.
Knihy obsahující chyby a ukazující na neznalost autorů
Např. knihy autorů: Petr Fořt - Moderní výživa v praxi, Žena není muž - ani u prostřeného stolu, Stop dětské obezitě, Tak co mám jíst; Ivan Mach -Malá fitness kuchařka); Vít Chaloupka - Jak (ne)nakrmit otesánka, Tělo jako důkaz v novém tisíciletí; Gillian McKeithová - Jste to, co jíte.

Při výběru knih je třeba dát pozor zejména na titulky typu "zázračné diety", "rychlé uzdravení" a jiné zaručené reklamní slogany. Je třeba vyvarovat se autorů často měnících své názory a těch, kteří jsou v rozporu se všemi oficiálními autoritami. Podezřelá by měla být také příliš omezující doporučení.

Naopak vhodné jsou knihy rozebírající problém v širších souvislostech, které se snaží osvětlit čtenářům jisté jevy z hlediska moderních výzkumů a podle toho formulovat požadavky na správnou výživu. "Vždy by bylo vhodné konfrontovat knihy o dietě s názorem odborníků, kteří se danou problematikou dlouhodobě zabývají, studují ji a v ideálním případě provádějí v dané oblasti výzkum," uvedl doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., člen FZV.

Jednotlivé recenze knih, doporučení, další informace a materiály jsou k dispozici na  www.fzv.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jíst do polosyta a pít do polopita

Chcete-li si udržet váhu, je důležité hlídat si porce konzumovaného jídla. Nejen strach má velké oči, ale také hlad. Pokud nejíte pravidelně a dlouho...

Tloustnutí: Jak odhalit skryté chyby

Hodně lidí překvapí, jak jednoduše se dá odhalit většina chyb, kvůli kterým tloustnou. Stačí, aby si týden poctivě zapisovali, co snědli, kdy a v jakém...

Častá chyba: nejíme pravidelně

Lidé netloustnou jen proto, že se přejídají, ale i proto, že si jídlo neumějí rovnoměrně rozvrhnout do celého dne. Bývá to jedna z nejčastějších chyb...

Snídaně pomáhá lépe čelit přejídání

Snídaně je start. Kdo vystartuje špatně, tedy bez snídaně, podstatně hůř krotí kalorie. Minule, v dílu o správném rozložení jídla během dne, jsme si řekli...

Přípravky na hubnutí obvykle zklamou

Odborníci odhadují, že Češi utratí za prostředky na hubnutí zhruba miliardu korun ročně. To číslo stále roste. Přesto jsme po Němcích nejtlustší v Evropě....

Jak si po zhubnutí udržet svou váhu

Není až takový problém zhubnout, ale je velký problém si nižší váhu udržet. Vědí to odborníci a kupodivu i obchodníci. Ti lidem klidně slíbí, že s jejich...

Tahák na hubnutí

Podle odborníků se snaží hubnout 90 % žen. Nadbytečná kila však trápí jen asi polovinu z nich. Každý, kdo chce zhubnout, by si měl tedy nejprve zjistit,...

Výběr článků

Načítám