Hlavní obsah

6 večerních rituálů pro šťastnější ráno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé ráno přináší novou možnost začít den svěží a plní energie. A co kdybychom vám řekli, že to, co děláte večer, může mít vliv na to, jak se budete cítit ráno? Osvojte si šest jednoduchých rituálů, díky kterým budou vaše rána o poznání příjemnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Večerní procházka

Nezáleží, zda je to procházka bok po boku vašeho partnera, nebo poslední venčení se psem. Je prokázáno, že i pár minut mírného pohybu venku může snížit hladinu cukru v krvi po jídle a pomůže vám uklidnit se.

„Každý večer chodím na procházku, díky které se zvyšuje průtok krve do mozku, a to mi umožňuje lépe zpracovávat informace, jež jsem nasbíral během dne,“ řekl britský psycholog a odborník na pohodu Lee Chambers pro HuffPost.

„Tento duševní úklid dává mé zaneprázdněné mysli klid, do postele se pak vracím s čistou hlavou,“ dodává.

Večerní procházky jsou příjemné obzvláště v létě, kdy je dlouho vidět. Pokud se budete procházet venku ve tmě, nezapomeňte dodržovat základní bezpečnostní opatření: vezměte si na sebe reflexní prvky nebo pestrobarevné oblečení, vyberte si dobře osvětlenou a známou trasu nebo rovnou vyrazte v doprovodu. Vyhýbejte se také nošení sluchátek a psaní zpráv, při kterých ztrácíte přehled o svém okolí.

2. Odložte mobilní telefon

„Kvalitní spánek se automaticky odráží na našem duševním stavu následující den a existují kvanta důkazů, které to podporují,“ řekla pro totožný server Laurie Santosová, profesorka psychologie z Yaleské univerzity.

Chcete-li získat kvalitnější odpočinek, zaměřte se na zlepšení své spánkové hygieny, což se týká životních návyků a faktorů prostředí, které ovlivňují náš spánek. Velkou roli hraje také používání našich mobilních telefonů.

„Vypněte veškeré obrazovky alespoň 30 minut před spaním a zvažte, zda byste neměli svá zařízení držet dál od postele, abyste nebyli v pokušení je kontrolovat v noci,“ řekla Santosová

„Doporučuji také pořídit si jeden z těch starých budíků, které nekomunikují se sociálními médii ani s vaším e-mailem,“ dodává.

Jak by měl vypadat dokonalý den podle expertů

Zdraví

„Žijeme v hyperstimulujícím světě, který dokáže naše smysly přetížit,“ řekl Chambers. Vyhýbání se obrazovkám je jedním ze způsobů, jak to napravit, ale pro uklidnění našich smyslů můžeme udělat i jiné věci.

„Zvažte smyslové relaxační rituály, včetně používání relaxačních vůní, uklidňujících zvuků či pití teplých nápojů. Všechny tyto věci mohou pomoci našim smyslům odpojit se a znovu se připojit až následující ráno,“ řekl.

3. Dejte si teplou koupel (nebo sprchu)

Psycholožka Justine Grossová je zastáncem večerní koupele pro její výhody pro fyzické a duševní zdraví.

„Ukázalo se, že úplné ponoření do vody, na rozdíl od sprchování, zvedne náladu lidem s depresí, zlepší spánek u lidí s nespavostí a má celkově pozitivní účinky na kardiovaskulární systém,“ vysvětlila.

Pokud nemáte vanu nebo si v koupelích nelibujete, vyzkoušejte alespoň sprchový rituál, který můžete spojit například s mycím gelem s uklidňující vůní.

„Noční sprchování může zlepšit spánek tím, že zesílí pokles tělesné teploty, který je nezbytný k usínání a udržení správného spánku v noci,“ dodává.

4. Proveďte sken těla

Podle Cortlanda Dahla, vědeckého pracovníka z University of Wisconsin-Madison’s Center for Healthy Minds, je všímavé sledování svého těla účinným způsobem, jak zmírnit chronický stres a duševní přemítání. Toto jednoduché cvičení všímavosti navíc můžete provádět, když ležíte v posteli.

„Věnujte pozornost každé části svého těla, začněte hlavou a pomalu se v myšlenkách pohybujte dolů, dokud nedosáhnete prstů u nohou. Věnujte pozornost svým pocitům. To aktivuje mozkovou síť kritickou pro seberegulaci a vnitřní rovnováhu. Je to také skvělý způsob, jak se zbavit stresu a zbavit se veškerého napětí, které se hromadí v našich rušných životech,“ uvedl.

Grossová také navrhuje praktiky, jako je jemné protahování nebo jóga nidra, která je technikou psychického odpočinku a regenerace na základě rotace mysli po těle, emocích a objektech.

Obojí aktivuje váš parasympatický nervový systém – ten, který je zodpovědný za reakci těla na „odpočinek a trávení“.

„Postupem času mohou tyto postupy pomoci vašemu tělu spolehlivěji a rychleji se vrátit k pocitu lehkosti a naučit vás emoční regulaci při stresujících událostech,“ vysvětlila.

5. Reflektujte svůj den

Mnozí z nás si spíše budou dělat starosti kvůli všem věcem, které jsme si v daný den neodškrtli ze seznamu úkolů, než abychom se na chvíli zastavili a ocenili pokrok, kterého jsme dosáhli.

„Uložte si v paměti nebo si rovnou poznamenejte do svého bloku všechny podniknuté kroky k dosažení cíle, překonané výzvy nebo dokončené úkoly, bez ohledu na to, jak malé jsou. Tento pocit pokroku vytvoří základ pro další hybnou sílu vpřed,“ řekl Chambers.

6. Zakončete svůj den vděčností

Než půjdete spát, napište si tři až pět věcí, za které jste vděční. Santosová poukázala na výzkum psychologa Roberta Emmonse, profesora Kalifornské univerzity v Davisu.

On a jeho kolegové „zjistili, že jednoduchý akt vyjmenování vašich požehnání v životě může vést k výraznému zlepšení vašeho zdraví“.

„Opravdu doporučuji udělat si ze svého nočního seznamu vděčnosti každodenní zvyk,“ doporučuje Santosová.

„Pokud strávíte několik minut přemýšlením o lidech, kterých si vážíte, a věcech, za které jste vděční, jako součást své rutiny před spaním, budete se přirozeně cítit méně vystresovaní a více spokojení,“ dodává Dahl.

Pochybujete o své práci? 5 otázek, které byste si měli položit

Móda a kosmetika

Ničíte se sebekritikou? Řekněte dost

Sex a vztahy
Související témata:
Lifestyle

Výběr článků

Načítám