Hlavní obsah

5 způsobů, jak se méně stresovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hektický životní styl a každodenní výzvy mohou zanechávat stopy na našem těle i duši. Snížení stresu se stává proto klíčovým prvkem pro dosažení celkové pohody. Jak efektivně snížit stres a vytvořit prostor pro kvalitnější život?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stres je normální reakcí na nečekanou zátěž nebo nepředvídatelné situace. Naopak chronický stres je ale spojován se zdravotními problémy, včetně vysokého krevního tlaku, deprese a úzkosti,“ říká odbornice na wellness Dr. Leana Wenová.

„Stres se také může projevit jako frustrace nebo hněv, což může ovlivnit naše vztahy,“ pokračuje klinický psycholog Dr. Karmel Choi, odborný asistent psychologie na Harvard Medical School v Bostonu.

Důležitá je proto prevence. „Maximalizace našich energetických hladin nám umožňuje, abychom byli schopni vypořádat se s čímkoli, co nám přijde do cesty,“ říká Monica Vermaniová, klinická psycholožka z Toronta.

Vyhoření je psychický stav, ne omluvenka pro lenochy

Zdraví

Jak lépe nastartovat nový rok než kvalitní péčí o sebe? Odrazovým můstkem může být následujících pět rutin.

1. Hrajte si

Život se stává skutečným, když se stanete dospělými, ale to neznamená, že vás automaticky musí opustit radost ze hry. Ve skutečnosti zůstává hraní her v dospělosti důležité pro zvládnutí stresu a zlepšení životní spokojenosti.

Studie zveřejněná v březnu 2013 na vzorku téměř 900 univerzitních studentů zjistila, že ti, kteří byli více hraví, měli nižší úroveň stresu než účastníci, kteří byli méně hraví.

Hraví studenti také častěji používali zdravé strategie na zvládání stresu, zatímco pasivní studenti se svým problémům raději vyhýbali nebo se jim snažili uniknout.

Deskové hry podporují činnost mozku i pozitivně působí na psychiku. Tipy, které budou bavit děti i dospělé

Vánoce

Je jen na vás, jak hru začleníte do svého života. Chybí vám nějaká aktivita z dětství? Chtěli byste vyzkoušet nový koníček? Možností je spousta a kreativitě se meze nekladou. Záleží jen na vás, jaký typ hry vás bude bavit nejvíce.

2. Udělejte něco bezmyšlenkovitého

Zní vám myšlenka na válení se u televize jako relax až příliš jednoduše? Někdy to může být ale přesně to, co potřebujete. Pohodové aktivity, jako je gaučing, mohou být užitečné pro lidi, kteří nemohou snadno vypnout svůj mozek a považují meditaci nebo jiné praktiky všímavosti za obtížné, řekla pro CNN doktorka Victoria Garfieldová.

Jen se ujistěte, že nepoužíváte obrazovky méně než hodinu před spaním, aby nedošlo k narušení spánkového režimu.

3. Povzdech

Povzdech se může zdát jako negativně shovívavá reakce na stres, ale studie zveřejněná v lednu naznačuje opak.

Bylo zjištěno, že jeden typ dýchání, tzv. cyclic sighing, je ze všech zvažovaných technik dýchání a meditace nejužitečnější.

Můžete jej cvičit tak, že nejdříve nasajte vzduch nosem, dokud se vaše plíce necítí napůl plné, pak udělejte krátkou pauzu a znovu se nadechněte, aby se vaše plíce úplně naplnily, a poté pomalu vydechněte ústy.

„Tento způsob dýchání je rychlý způsob, jak se uklidnit,“ říká David Spiegel, autor studie a ředitel Centra pro stres a zdraví na lékařské fakultě Stanfordovy univerzity, a dodává, že mnoho lidí tento postup opakuje zhruba třikrát za sebou a následně pociťuje okamžitou úlevu od úzkostných pocitů a stresu.

4. Zkuste progresivní svalovou relaxaci

Progresivní svalová relaxace je vysoce účinná relaxační technika mysli a těla, kterou lze provádět kdekoli, kde můžete sedět nebo ležet po dobu pouhých pěti minut. S aktivním systematickým napínáním a následným uvolňováním svalů je další technikou, která vám může pomoci překonat stres. Podrobný návod, jak na to, najdete zde.

5. Cvičte vděčnost

Studie zjistily, že i během strádání může praktikování vděčnosti snížit stres a zlepšit naši náladu. A to lze provést mnoha způsoby – například tím, že si budete vést deník vděčnosti, do kterého si každý večer před spaním zaznamenáte věci, z nichž jste ve svém životě šťastní, nebo si v telefonu vytvoříte fotoalbum s oblíbenými okamžiky. Fotografie mohou být čehokoli, včetně vašich milovaných, úspěchů, pěkného západu slunce nebo smysluplné výměny textů. Zkuste se na ně dívat ve stresujících chvílích místo toho, abyste se litovali nebo srovnávali svůj život s životy ostatních.

Stres a vyčerpání oslabují imunitu. Čím ji podpořit?

Zdraví

Emoce, které oslabují imunitní systém

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám