Hlavní obsah

10 důvodů, proč vás po jídle bolí žaludek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás po jídle bolesti břicha? Na vině nemusí být jen kvalita nebo úprava potravin. Odborníci upozorňují, že zatímco potravinové alergie jsou u dospělých poměrně ojedinělé, častým důvodem jsou naopak poruchy trávení. Jaké jsou nejběžnější?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za potížemi s trávením, nadýmáním i bolestmi břicha mohou stát nejrůznější onemocnění. Níže naleznete nejčastější z nich.

1. Refluxní nemoc jícnu

Refluxní choroba jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku – části natrávené potravy a žaludečních šťáv – zpět do jícnu.

„Tento stav hrozí zejména v případě, pokud máte tendenci se přejídat nebo milujete kořeněná jídla – což umožňuje kyselinám proudit do vašeho jícnu,“ říká gastroenterolog Rudolph Bedford pro Women's health magazine.

Pokud máte pocit, že se refluxní choroba jícnu týká i vás, zkuste omezit zmíněná pálivá jídla, kofein a alkohol. Pomoci mohou také volně prodejná antacida, která vám pomohou s příznaky. V případě, že ani to nepomůže, navštivte svého lékaře.

2. Syndrom dráždivého tračníku

Dráždivý tračník je chronická funkční porucha trávicího traktu. Častěji trápí ženy a obvykle propuká v mladém, až časném středním věku. Projevuje se řadou příznaků – např. bolestmi břicha, nadýmáním a změnami formy nebo četnosti stolice. Pokud tedy kromě bolesti břicha evidujete zácpu nebo průjem, zvažte vyšetření na syndrom dráždivého tračníku.

3. Celiakie

„Celiakie je imunitní reakce na konzumaci lepku, která může postižené ovlivnit různými způsoby. Jedním z nich je bolest žaludku poté, co zkonzumujete lepek v jakékoliv formě,“ říká doktor Bedford.

Břicho vás také může bolet, pokud máte lehkou intoleranci lepku (to znamená, že vaše tělo má potíže s trávením lepku), v tomto případě se ale o celiakii nejedná. S celiakií se tenké střevo člověka poškodí, když jí lepek; s nesnášenlivostí lepku následuje fyzická reakce, jako je průjem nebo plynatost.

4. Vřed

„Pokud se po jídle potýkáte s chronickou bolestí a úbytkem hmotnosti, anémií, zvracením, problémy s polykáním nebo krví ve stolici, může se jednat o příznaky vředu,“ říká gastroenterolog Scott Gabbard.

Křeče v břiše: Jak vznikají a jak se jim vyhnout, aby nám nekomplikovaly život

Zdraví

Vředy, které se vyvíjejí ve výstelce jícnu, žaludku nebo tenkého střeva, se obvykle léčí léky snižujícími kyselost a v některých případech antibiotiky.

5. Gastroparéza

Gastroparéze se přezdívá „pomalý žaludek“. Tato nemoc má za následek částečnou paralýzu žaludečních svalů a brání správnému trávení. Kvůli tomu zůstává jídlo v žaludku déle. Výsledkem je, že váš žaludek nemůže pojmout a strávit více jídla, které jíte, což pak způsobuje křeče v žaludku. Můžete také zaznamenat nevolnost nebo zvracení.

Většina případů je spontánních, obvykle se vyskytují po žaludeční virové nebo bakteriální infekci.

Pokud s tímto stavem bojujete i vy, snažte se jíst častěji a menší jídla. Pomůže také vyhnout se potravinám bohatým na vlákninu, jako jsou pomeranče, brokolice, řepa a celery. Obecně pak pomáhá vyhnout se čerstvému ovoci a zelenině a raději vsadit na teple zpracované nebo zavařeniny.

6. SIBO: Syndrom bakteriálního přerůstání

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Jedná se o relativně vzácný stav, který se projevuje podobně jako syndrom dráždivého tračníku, tedy plynatostí, průjmem a bolestí břicha.

Mezi rizikové faktory bakteriálního přerůstání patří pokročilý věk, předchozí operace břicha, autoimunitní poruchy nebo chronická zácpa.

Kdy může bolest pod žebry značit větší problém, kdy banalitu

Zdraví

Léčba zahrnuje antibiotika, která eliminují přemnožení bakterií a dietní změny.

7. Onemocnění žlučníku

Onemocnění žlučníku je zvláště běžné u žen ve věku okolo 40 let. „Projevuje se bolestí ve středním až pravém horním kvadrantu břicha a kolem zad,“ říká gastroenterolog Jeffrey Jacobs.

Vzhledem k tomu, že žlučník je stimulován tukem, může se po konzumaci mastného jídla (smažená jídla, sýr, klobásy, bramborové lupínky či máslo) objevit mírná až silná bolest břicha.

Silnou bolest může vyvolat také zánět způsobený žlučovými kameny blokujícími kanály do tenkého střeva. Varovným signálem může být i probouzení uprostřed noci kvůli silné bolesti žaludku. Časté a opakující se bolesti neprodleně řešte s lékařem.

8. Crohnova choroba

Crohnova choroba je typ zánětlivého onemocnění střev, které může postihnout jakoukoli část traktu. Zánět může způsobit mírné až závažné příznaky, včetně zvracení, průjmu, únavy, bolesti břicha, křečí, snížené chuti k jídlu a krve ve vaší stolici.

9. Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida, která obecně postihuje tlusté střevo, je dalším typem zánětlivého onemocnění střev, které způsobuje malé vředy v celém tlustém střevě nebo konečníku.

Příznaky se obvykle vyvíjejí v průběhu času a zahrnují bolesti břicha nebo konečníku, krvavý průjem, krvácení z konečníku, nutkání na toaletu, únavu a ztrátu hmotnosti. Bolest žaludku se zhoršuje jídlem s vysokým obsahem cukru nebo nasycených tuků, jako je koláč, máslo, kokosový olej a slanina.

Přesná příčina není známa, ale může to být kombinace genetiky, stresu, stravy a dysfunkce imunitního systému.

10. Pankreatitida

Pankreatitida je zánět slinivky břišní a způsobuje bolest v horní části břicha, která vyzařuje do zad.

Vzhledem k tomu, že slinivka produkuje enzymy, které pomáhají s trávením, pankreatitida nastane, když se tyto enzymy uvolní příliš brzy a napadnou slinivku místo potravy ve vašem žaludku.

Bolest se může objevit náhle, nebo se může jednat o chronický stav spojený se žlučovými kameny, pankreatickými kameny nebo alkoholismem. Mírná akutní pankreatitida obvykle odezní během několika dnů a lze ji léčit léky proti bolesti a odpočinkem.

Závažné případy mohou vyžadovat chirurgický zákrok. Pokud se u vás objeví náhlá bolest, nevolnost, zvracení, horečka nebo extrémní citlivost v horní části břicha, zavolejte co nejdříve svého lékaře.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Léky při potížích s trávením

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám