Hlavní obsah

Kdy může bolest pod žebry značit větší problém, kdy banalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bolestí pod pravými žebry může stát hned několik příčin, od špatného spánku, přemíry cvičení, přes problémy se žlučníkem, játry či plynatostí. Někdy se ale může jednat o přenesenou bolest z jiné části těla. Podívejte se s námi, co za takovou bolestí nejčastěji stojí.

Foto: Profimedia.cz

Bolest pod žebry

Článek

1. Žlučník

Žlučník se nachází na pravé straně těla, těsně pod játry. Problémy s ním se tak mohou projevit i jako bolest pod pravými žebry.

Nejčastěji se tak děje v podobě biliární koliky, náhlé zhoršující se bolesti pod pravými žebry či uprostřed břicha, která může vystřelovat k pravé lopatce a trvat několik minut i hodin. Často tuto bolest provází i nevolnost a citlivost břicha na dotek.

Někdy ale může jít i o akutní žlučníkový záchvat neboli akutní cholecystitidu. S největší pravděpodobností za tím stojí žlučový kámen, který blokuje žlučovody. Kromě silné a stálé bolesti pod žebry se v takovém případě objevují i nevolnost, zvracení, zimnice a horečka.

Někdy žlučové kameny mohou způsobit i akutní pankreatitidu (zánět slinivky břišní). V takovém případě je ale bolest intenzivnější a přesouvá se i do oblasti kolem pupíku.

Bylinky, které ochrání žlučník a pomohou při jeho podráždění

Styl

2. Problémy s játry

Játra se nacházejí na pravé straně a vzhledem ke své funkci jsou i velmi náchylná k nejrůznějším problémům.

Kromě bolesti, která bývá nejčastěji tupá, se u závažných problémů s játry objevuje především žloutenka, svědění kůže, únava, ztráta chuti k jídlu, ztmavnutí moči a změna barvy stolice.

3. Nadýmání

Nadměrný plyn ve střevech může stát i za skutečnou bolestí, a to i v oblasti pod žebry. Tlusté střevo je z pohledu plynatosti nejbolestivější ve dvou bodech. Jednak pod hrudním košem vpravo, kde se střevo ohýbá a odborníci v této souvislosti hovoří o jaterním ohybu.

Pak také na levé straně, kdy lékaři hovoří o syndromu ohybu sleziny. Pravostranná plynatost je přitom často zaměňována se žlučovými kameny.

Jakým potravinám se vyhnout, chcete-li mít ploché břicho

Zdraví

4. Modřiny, zlomeniny a namožení

Za bolestmi pod žebry nicméně mohou stát i muskuloskeletální problémy (problémy postihující svaly, klouby, šlachy, vazy, nervy a kosti). Za touto bolestí tak mohou stát i takové věci jako přeležení, špatné držení těla či příliš dlouhé sezení u stolu.

V případě nějakého úrazu nicméně může jít o pohmožděné žebro, či dokonce zlomeninu. V těchto případech se často objevuje i bolest při dýchání nebo kašli, přičemž oblast bývá citlivá nebo oteklá.

Někdy ale za bolestí může stát i natažený mezižeberní sval. Často se tak děje při větším kroucení těla, např. při hraní golfu bez zahřátí a řádného protažení těla.

Kdy navštívit lékaře

Pokud vám bolest brání v práci nebo vám jen znepříjemňuje den, navštivte lékaře. Ve většině případů vám doporučí naprosto jednoduché řešení v podobě výměny matrace, protažení před cvičením nebo změnu jídelníčku.

Nicméně vždy je lepší mít jistotu, že nejde o vážnější problém. Navíc, kdyby už o vážnější problém šlo, i díky včasnému podchycení by byla léčba mnohem účinnější.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám