Hlavní obsah

Ženy s tělem ve tvaru jablka více ohrožuje několik typů rakoviny

Ženy s postavou ve tvaru jablka, tedy s větší zaoblenou částí kolem břicha a pasu, ale se štíhlýma nohama i boky, mají podle nejnovějšího výzkumu vyšší riziko rozvoje několika druhů rakoviny. Svou úlohu v tom sehrává viscerální (útrobní) tuk.

Foto: Profimedia.cz

Tuk uložený v oblasti břicha může být z pohledu zdraví velmi rizikový.

Článek

Tuk uložený v oblasti břicha a pasu je rizikový zejména pro ženy. Hrozí u nich častěji cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, mozková mrtvice, ale i některé druhy rakoviny.

Jak ukázal nejnovější vědecký výzkum na 385 000 lidech, právě takto uložený tuk je spjat minimálně s 6 různými typy rakoviny.

Za nejrizikovější onemocnění v tomto směru je přitom považována rakovina dělohy, kterou jen v České republice každým rokem onemocní kolem 1900 žen. Riziko tohoto onemocnění až zdvojnásobuje právě nadměrné množství viscerálního tuku, který zároveň o 83 % zvyšuje riziko rakoviny žlučníku, o 39 % rakoviny ledvin, o 25 % rakoviny jater, o 14 % rakoviny tlustého střeva a 11 % rakoviny prsu.

Varovným signálům dlouho nevěnovala pozornost, rakovina dělohy zatím pokročila

Zdraví

Podle vědců se tak děje proto, že tuk v této oblasti ovlivňuje klíčové hormony v těle a pak i zánětlivé reakce, které mohou podněcovat rakovinu. Zajímavé také je, že lidé s nadbytkem viscerálního tuku v uvedené oblasti mají vyšší riziko onkologického onemocnění než lidé s nadváhou.

„Víme, že viscerální tuk ukládaný v oblasti břicha je obzvláštně špatný. Jedná se o tuk, který se hromadí kolem vnitřních orgánů, a pokud je ho nadbytek, zvyšuje zátěž těchto orgánů a zároveň vytváří zánětlivé markery, přičemž dlouhodobý zánět v těle přispívá ke vzniku rakoviny,“ vysvětluje pro The Telegraph jeden z vědců doktor Carlos Celis-Morales.

Tipy, díky kterým při cvičení spálíte více tuku

Zdraví

Podle profesora Toma Sanderse, podílejícího se na výzkumu, navíc tělesný tuk zvyšuje expozici estrogenu, tedy se i zvyšuje podíl volného estrogenu, který může podporovat růst nádoru, jako je tomu např. u rakoviny dělohy.

Reklama

Související články

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Děložní myom je nejčastější nezhoubný nádor ženských pohlavních orgánů. Zkušenost s ním má 40 % žen ve věku 25 – 45 let a až 60 % žen starších 45 let. Zatímco...

Výběr článků

Načítám