Hlavní obsah

Znamení, že vás rodiče zkazili a vy na to stále doplácíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče jsou také jen lidé a občas se stává, že chybují i ve výchově svých dětí. Tyto chybné kroky ale bohužel někdy na dětech zanechají stopy až do jejich dospělosti. Jedná se zejména o komunikační vzorce nebo reakce utvářené jejich vlastními zkušenostmi. Pokud si i vy s sebou do života nesete nějakou emocionální zátěž, je dobré zjistit její skutečný původ. Na to, zda se jedná o chyby ve výchově, vás mohou upozornit následující indikátory.

Foto: Profimedia.cz

Výchova ovlivňuje naše životy víc, než jsme si ochotni připustit.

Článek

Ptáte se sami sebe, proč jste takoví?

Pokud si často lámete hlavu nad svými vlastními reakcemi nebo chováním, existuje šance, že to souvisí s věcmi, které jste se naučili v dětství. Možná vás rozhodí každá maličkost nebo se emocionálně složíte, když dojde ke konfliktu. Ať už se jedná o cokoliv, jsou to věci, které ve vás vyvolávají velkou frustraci a v koutku duše je toužíte změnit.

Že se jedná o zcela běžnou věc, potvrdila i studie, která hledala souvislosti mezi tím, jak je člověk vychován, a tím, kým se v dospělosti stane.

Říct „promiň‘‘ je jako polykání hřebíků

Nikdy se vám rodiče neomluvili, i když se mýlili? Pak je pro vás zřejmě velmi těžké přiznat i vlastní chyby, jste-li toho vůbec schopni. Mnohem snáze se přitom omluvíte za věci, které nejsou vaší vinou. I to bývá důsledkem této výchovy. Podle odborníků z Psychology Today je důležité, aby rodiče byli schopni přiznat chybu. Studie ukazují, že děti, jejichž rodiče řeší konflikty konstruktivně a odpovědně, mají větší pravděpodobnost, že si tyto dovednosti samy rozvinou.

Cítíte se zodpovědní za emoce každého

Byli jste ti, kteří uklidňovali své rodiče, když se pohádali? Pak zřejmě i v dospělosti upřednostňujete potřeby všech ostatních před svými vlastními. Důsledkem toho je, že se často cítíte zanedbáváni a přetíženi.

Jak se vymanit z následků studeného odchovu aneb Naučte se vychovávat děti láskyplně

Děti

„Jsem v pořádku‘‘ je vaše automatická odpověď, i když nejste

Možná že vaše pocity ani vás nikdo neposlouchal, když jste vyrůstali. Vyjadřování zranitelnosti je nebezpečné, dokonce i u lidí, kterým důvěřujete, a proto se raději nevyjadřujete a necháváte své pocity v sobě, dokud nevybouchnete. Je to nezdravé a jediný způsob, jak se s tím vyrovnat, je, že budete své pocity říkat nahlas.

Vyhýbáte se blízkým vztahům

Může to pramenit z toho, že jste nikdy neměli pocit, že by na vašich potřebách záleželo. Je důležité nebát se odmítnutí, neodstrkovat od sebe lidi pryč a najít střední cestu, jak udržovat zdravé vztahy.

Rozhodování je noční můra – i výběr restaurace je nemožný

Pokud byly vaše názory vždy potlačovány nebo jste byli potrestáni za „špatná‘‘ rozhodnutí, může to mít velký vliv na vaše rozhodování v dospělosti. Nepociťujte strach se rozhodnout a věřte ve svůj vlastní úsudek.

Romantické partnery si buď idealizujete, nebo očekáváte, že vás zklamou

Šablonu vašeho prvního vztahu utváří vztah mezi vašimi rodiči. Pokud byl tento vztah nestabilní, je pro vás velmi těžké vytvořit správné vzorce v lásce. Možná se příliš pevně držíte zpátky nebo zoufale toužíte po pocitu bezpečí, sabotujete vztahy dříve, než se zraníte, v přesvědčení, že zklamání je nevyhnutelné.

Když slyšíte zvýšený hlas, trhnete sebou

Pokud byl křik doma normou, pravděpodobně si hlasité zvuky spojujete s konfliktem. I mírně zvýšený tón vás může vyvést z míry, i když se na vás ten, kdo mluví, nezlobí. Podle odborníků z Verywell Health má přitom to, že na vás někdo křičí, negativní účinky na tělo i mozek a může to velmi významně ovlivnit vaši psychiku.

Váš vnitřní kritický hlas zní jako jeden z vašich rodičů

Děti si osvojují způsob, jakým se s nimi mluví. Pokud neustále slyšíte negativní mluvu ze strany svých rodičů, může se vám v hlavě vytvořit váš vnitřní kritický hlas, který odmítá vaše úspěchy a opakuje věci, které jste slyšeli, když jste vyrůstali.

Jste nezávislí, až vás to někdy bolí

Pokud jste se jako dítě museli starat sami o sebe, může vám žádost o pomoc připadat děsivá, i když ji zoufale potřebujete. Odmítáte podporu z hrdosti nebo máte pocit, že spoléhání se na někoho jiného nepřipadá v úvahu. Nezávislost je obecně pozitivní vlastnost, ale umět si říct o pomoc je neméně důležité.

Pohybujete se mezi úzkostnou a vyhýbavou připoutaností

Je těžké budovat bezpečné vztahy, když jste v dětství neměli emocionální základ. Toužíte po blízkosti, ale zároveň se jí bojíte, což ve vašich vztazích vytváří matoucí dynamiku.

„Dostatečně dobré‘‘ není nikdy dost dobré

Měli vaši rodiče nereálné standardy? Chronický perfekcionismus a strach ze selhání jsou často naučené chování. Pocit, že vše, co uděláte, není nikdy dost dobré.

Úspěch je děsivý

Byl jste chválen pouze za úspěchy, nejen za to, že jste? To u vás může podvědomě vyvolat strach, že úspěch přináší nesplnitelná očekávání. Čím výše stoupáte, tím déle musíte klesat, že?

Cítíte se jako podvodník, i když neděláte nic špatně

Pokud jste byli neustále kritizováni nebo vaše schopnosti byly ignorovány, může se vás syndrom podvodníka zmocnit bez ohledu na to, kolik toho dosáhnete. Svůj úspěch připisujete štěstí nebo lsti a jste přesvědčeni, že každým dnem budete odhaleni.

Známky, že jste byli vychováváni manipulativními rodiči

Děti

Matky, které od svých dětí vyžadují vděk

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám