Hlavní obsah

Jak se vymanit z následků studeného odchovu aneb Naučte se vychovávat děti láskyplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrůstali jste v předrevoluční době? Pak se s vámi rodiče nejspíš moc nemazlili, zažili jste takzvaný „studený odchov“. Jak se s ním vyrovnat a lze i po letech napravit škody?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jaká je vaše vzpomínka z dětství? Pamatujete si milující maminku, která vás objímala, trávila s vámi volný čas a byla k dispozici, kdykoliv jste potřebovali? Nebo tomu bylo trochu jinak? Maminka vás neobjímala, protože to sama z dětství zažité neměla, místo času s vámi trávila volné chvíle na schůzích ROH, a když už s vámi byla, slyšeli jste kritické poznámky k tématu vašeho vzdělání, křivých zubů, možné nadváhy?

Pokud si upřímně odpovíte, že jste dětství prožili ve druhé variantě, máme pro vás dobrou zprávu. I děti, které za sebou nemají základ v podobě dokonalého dětství, si mohou poradit s tím, aby podobný vzorec chování nepředávaly dál a nepoškozovaly další generace tím, že své děti budou vychovávat ve studeném odchovu.

„Nastavení psychiky člověka může trvat – a trvá roky. Od prvotních signálů v životě k těm současným. Hluboké a komplexní zpracovávání podnětů vede k intenzivní snaze porozumět, hledat souvislosti, a tedy i vyšší pravděpodobnosti, že člověk nalezne cestu zpět k uzdravení, pokud si sám uvědomí, že v jeho dětství bylo něco chybně a touží po nápravě,“ vysvětluje psycholožka Olga Plíčková.

Názory rodičů, které ničí jejich vztah s dospělými dětmi

Děti

„Současný výzkum emocí vyvrací populární přesvědčení, že emoce se neslučují s racionalitou, naopak ukazují úzké propojení intenzivního prožívání a moudrosti. Zdá se, že větší část emocí cítíme až poté, co proběhne. Pozitivní prožitek nás pak motivuje hledat podobné zážitky a negativní prožitek nám radí se takové situaci propříště vyhnout,“ doplňuje psycholožka.

Anketa

Zažili jste studený odchov?
Bohužel ano a dost mne to poznamenalo.
28,2 %
Ano, ale i díky tomu jsem přesně věděl/a, jak se nechovat ke svým vlastním dětem.
45,9 %
Naštěstí ne.
20,2 %
Ne, zažil/a jsem druhý extrém - přehnanou péči a lásku a také to nebylo úplně dobře.
2 %
Ne, ale můj protějšek ano a shodnout se na výchově vlastních dětí bylo o to těžší.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2405 čtenářů.

V praxi to znamená, že na svém dětství přesně vnímáte, co se vám nelíbilo, jaké vzpomínky, které se vám z paměti vynořují, vám ubližují. A mělo by být vaším cílem si přesně tyto okamžiky vnitřně předefinovat a zakázat tak, abyste stejný vzorec chování nepředávali svým dětem.

Vadilo vám, že si s vámi večer maminka nepovídala? Můžete to napravit. Chyběly vám víkendové procházky? I tady máte volné pole působnosti. Nikdy také nevyslovujte narážky na postavu, zuby, vlasy a cokoliv jiného. Chcete snad, aby si vaše dítě do budoucího života odnášelo informaci, že je k ničemu?

Známky, že jste byli vychováváni manipulativními rodiči

Děti

„Pro všechny lidi ze studeného odchovu, tedy typicky z generace X a starší, kteří jsou emočně opravdu velmi zranění, i když výjimky také existují, dobrou zprávou je, že pracovat na sobě a na tom, co předávám dál, má smysl v každém věku. Navíc platí, že to, co vás zranilo, vás může uzdravit. Vaše současné emoční rozpoložení je jen momentálním stavem, na kterém můžete zapracovat a to, že se vám čehokoliv v dětství po emoční stránce nedostávalo, můžete napravit tím, že přesně tím samým zahrnete svoje děti nebo vnoučata,“ dodává Olga Plíčková.

Rovněž platí, že studený odchov není tím, co by dokonale připravilo na život. Odborníci se shodují, že je tomu přesně naopak. Dítě nelze rozmazlit přemírou zájmu, kontaktu, spánkem v rodičovské posteli. To jsou jen části mozaiky, ze které se nakonec vyklube zdravý, silný a pevný jedinec, který si z dětství neodnáší žádná traumata, se kterými by se musel později potýkat.

Upadající mezigenerační vztahy. Jak si udržet blízký vztah s vnoučaty?

Vztahy a sex

Jak porozumět povaze dítěte a ponechat mu jeho autentičnost

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám