Hlavní obsah

Vztahové problémy, které málokdy vyřešíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerské vztahy se ve svém průběhu setkávají s různými problémy. Mnohé jdou vyřešit poměrně snadno přímo mezi partnery, s jinými poradí vztahový poradce. Jsou ale i takové, které nemají řešení. Alespoň ne takové, které by uspokojilo obě strany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádí Stan Tatkin, vztahový odborník z amerického Los Angeles, existuje pět zásadních problémů, kterým řada vztahů ve svém průběhu čelí a které nemají optimální řešení – spíše je pravděpodobné, že dříve či později vztah zničí.

Chcete děti, ale protějšek ne

Podle odborníka jde o jeden z nejhorších problémů, kterým může pár čelit. Proto je právem doporučováno, aby si partneři právě tuto otázku vyřešili pokud možno co nejdříve. Jinak přijdou jen velká zklamání nebo ústupky.

„Chce-li mít děti, nebo naopak ne, je jedno. Ani jedno není špatně. Ale z hlediska dlouhodobé struktury to nejde dohromady, nikdy nebudete mít harmonický vztah,“ uvádí Tatkin pro Daily Mail.

Obavy, které zbytečně ničí nejeden vztah

Vztahy a sex

Jeden chce otevřený vztah, druhý ne

Závažnost rozhodnutí spočívá také v tom, jak moc si chtějí být partneři věrní, respektive jak dalece si cení soukromí vlastního vztahu – zda jim k tomu „stačí“ jedna osoba, nebo více.

„Pokud se na tom partneři na počátku neshodnou, jde pak v jakémkoli dalším vývoji o porušení dohody. Nelze tak očekávat, že se nevyskytnou problémy s tím spojené,“ dodává odborník.

Nedůvěra kvůli nevěrám v minulosti

Snad každý alespoň jednou slyšel rčení o nevěře, které tvrdí, že když člověk „podvedl jednou, podvede znovu“. Možná i proto řada lidí tak nějak podvědomě očekává, že když jsou ve vztahu s někým, kdo jednou podvedl v dřívějším vztahu, čeká je totéž. Na takovém základu ale nemá vztah moc šancí prosperovat.

Jak snížit pokušení podvádět

Vztahy a sex

Nedůvěra kvůli předmanželské smlouvě

Jak Tatkin podotýká, má pro tento bod pochopení, stejně tak ale zastává názor, že to ne vždy dělá dobrotu. O to víc, čím větší je finanční rozdíl mezi partnery – kvůli čemuž se většinou podobné předmanželské smlouvy i předkládají.

„Podle mě to ve vztahu blokuje možnost být si rovni. Už jen kvůli podpisu podobného dokumentu není téměř možné mít stejnou hodnotu a autoritu,“ podotýká. Nehledě na to, že se sám setkává s tím, že i když jedinci přistoupí na podpis smlouvy, dlouho poté v nich zůstává zášť vůči tomu, kdo ji předložil.

Vzdálenost mezi partnery

Mnozí lidé tvrdí, že jim vztahy na dálku vycházejí, ale podle Tatkina nemají moc šancí na dlouhodobé trvání – už jen proto, že často vedou k nespokojenosti. Ať už kvůli práci nebo něčemu jinému, vzdálenost mezi partnery se dříve či později stane problémem, který nepůjde vyřešit.

„Někteří lidé věří, že to zvládnou, a zkusí to. Ale jen ve výsledku zjistí, že je to neúnosné,“ uzavírá odborník.

Náznaky, že jste ve vztahu příliš panovační

Vztahy a sex

Kdy dělat kompromisy ve vztahu a kdy už ne

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám