Hlavní obsah

Když vás nemiluje, ale přesto vám nechce dát volnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednu stranu cítíte, že o vás druhý již nemá zájem. Nehledí na vaše potřeby a už se ani nesnaží, abyste byli šťastní. Ale jakmile mu řeknete, že bude lepší, když se rozejdete, najednou začne tvrdit, že o vás nechce přijít. Na chvilku se sice situace malinko zlepší, ale záhy se vše vrátí do starých kolejí. Proč, když vás nemiluje, tak vás nenechá odejít?

Foto: Profimedia.cz

Uměle prodlužovat vztah se nemusí vyplatit.

Článek

Žádná láska není dokonalá. Vždy přináší určitou dávku utrpení. Pokud je ale zdravá, musí přinášet mnohem více krásných chvil a spokojenosti než problémů.

Jakmile vám druhý nevěnuje dostatečnou pozornost, přehlíží vaše potřeby a pocity anebo je podceňuje, odmítá či neustále kritizuje, pak to s láskou má pramálo společné.

Přestože většina z nás cítí, že žije ve vztahu bez lásky, je pro nás velmi těžké vše přijmout a udělat rozhodný krok a rozejít se. Spousta z nás stále doufá, že se vše ještě může spravit, zvlášť když druhý o rozchodu nechce slyšet. A to přestože moc dobře ví, že vás už nemiluje.

Syndrom spolubydlících aneb Když ze vztahu vyprchala vášeň a intimita

Vztahy a sex

Tři hlavní důvody, proč k tomu dochází

  • Ze sobeckosti. Sice ví, že vás nemiluje, ale zároveň cítí, že vás potřebuje. Možná si jen neví rady se samotou, nebo mu vyhovuje zázemí, které mu utváříte, či si prostě jen není jistý svým novým objevem, že je tím pravým pro život.
  • Z pocitu vlastnictví a egocentrismu. Někteří lidé nejsou schopni přijmout fakt, že by někdo nastoupil na jejich místo. Pohlížejí na protějšek jako na majetek, o který nechtějí přijít. V podstatě mají strach, že pokud si protějšek najde někoho jiného, mohl by být lepší a zranit jejich hrdost.
  • Nedostatek zralosti. Někdy se stává, že dotyčný nemá ponětí, co znamená někoho milovat. Sice je rád milován, ale už neumí lásku vrátit.

Jak se dostat z této situace?

I když partner nebude s rozchodem souhlasit, buďte neoblomní. „Z asymetrického vztahu nikdy nevzejde nic dobrého. Právě naopak. Problémů neustále přibývá, což v člověku vyvolává jen horší pocity, nejistotu a stagnaci,“ doporučuje psycholožka Valeria Sabaterová.

Proto se snažte okamžitě zanalyzovat situaci, a pokud se utvrdíte, že vás partner již skutečně nemiluje, pak jej požádejte o otevřený rozhovor. Uveďte své vlastní důvody a snažte se pochopit důvody druhého. Někdy se stává, že ten druhý ani sám neví, proč jedná tak, jak jedná.

V každém případě se nesnažte uměle takový vztah prodlužovat. Ač to může být bolestné, vztah jednoduše za to všechno nestojí a je zapotřebí jít dál.

Zacyklený vztah aneb Když nedokážete opustit partnera, kterého už nemilujete

Vztahy a sex

Jak poznat a překonat neopětovanou lásku

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám